Ioana Mihăilă: Am ajuns la fundul sacului. Personalul din centrele de vaccinare este neplătit din mai

  • Ministrul demisionar al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, spune că sănătatea a ajuns „la fundul sacului”.
  • Personalul medical şi registratorii din centrele de vaccinare nu au primit banii pentru munca lor din luna mai, cauza fiind „tergiversarea rectificării bugetare”.
800 afișări
Imaginea articolului Ioana Mihăilă: Am ajuns la fundul sacului. Personalul din centrele de vaccinare este neplătit din mai

Ioana Mihăilă: Am ajuns la fundul sacului. Personalul din centrele de vaccinare este neplătit din mai

Ioana Mihăilă a spus, într-o conferinţă de presă marţi, că lipsa banilor nu este o noutate, dar s-a acutizat în ultimele săptămâni.

„Ceea ce ţin să întăresc este că eu am anunţat premierul şi membrii Guvernului încă din luna aprilie de riscul ca această situaţie să apară. Faptul că rectificarea bugetară a fost tergiversată este lucrul care ne-a făcut să ajungem la fundul sacului”, a spus Mihăilă.

Întrebată dacă tergiversarea nu a venit cumva pe fondul crizei politice, Mihăilă a răspuns că dacă nu ar mai fi apărut această problemă politică, rectificarea ar fi trecut „atunci când ar fi trebuit să treacă, la începutul lunii august”. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, ar fi fost redus riscul ca lipsa de finanţare să se acutizeze, potrivit ministrului.

Întrebată, în continuare, dacă au fost plătite cadrele medicale din centrele de vaccinare, Ioana Mihăilă a spus că ultima plată pentru cadrele medicale şi pentru registratorii medicali din centrele de vaccinare a fost aferentă lunii mai.

„Motivul: nu sunt bani şi nu avem de unde distribui bani către aceste centre de vaccinare. (...) Banii au ajuns până la finalul lunii mai. Raportarea nevoii de bani pentru luna mai şi plata pentru luna mai în general ajunge să se facă în luna iunie. Noi încă din luna iunie am trimis execuţia bugetară şi necesarul către Ministerul Finanţelor şi ne aşteptam ca la începutul lunii august această rectificare bugetară să se întâmple”, a spus Mihăilă.

Ioana Mihăilă a mai spus că „dramatică” este situaţia fondurilor pentru programele naţionale de sănătate.

„Discutăm de programul de vaccinare şi de programul de tratament pentru bolnavii HIV-SIDA şi Tuberculoză. (...) Asta înseamnă că dacă rectificarea nu se întâmplă foarte repede s-ar putea ca accesul la medicamente a acestor bolnavi să fie restricţionat”, a declarat ministrul demisionar.

Ioana Mihăilă este al patrulea ministru al Sănătăţii în plină criză sanitară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici