Israelul va permite intrarea unor cantităţi de combustibil în Gaza după presiunile SUA

Cabinetul de război al Israelului a fost de acord să permită intrarea în Gaza a 140.000 de litri de combustibil la fiecare două zile, la cererea Washingtonului.

79 afișări
Imaginea articolului Israelul va permite intrarea unor cantităţi de combustibil în Gaza după presiunile SUA

Israelul va permite intrarea unor cantităţi de combustibil în Gaza după presiunile SUA

Decizia vine pe fondul penuriei acute care ameninţă livrările de ajutoare şi comunicaţiile în Fâşia asediată, au declarat vineri oficiali israelieni şi americani citaţi de Reuters.

Israelul a impus o blocadă strictă asupra tuturor bunurilor care intră în Gaza controlată de Hamas atunci când a lansat o campanie militară ca răspuns la ravagiile grupării militante palestiniene din 7 octombrie, în care au murit 1.200 de persoane şi au fost luaţi 240 de ostatici.

De atunci, Israelul a fost de acord să permită accesul camioanelor cu ajutoare, după inspecţii stricte, iar miercuri a fost permisă intrarea unei cantităţi mici de combustibil pentru a menţine în mişcare camioanele cu ajutoare ale Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Ajutoare şi Lucrări (UNRWA).

Un oficial israelian care a refuzat să fie identificat a declarat că va fi permisă intrarea a două camioane pe zi pentru a satisface nevoile ONU, dar a precizat că această cantitate va oferi un sprijin "minim" pentru sistemele de apă, canalizare şi sanitare din Gaza pentru a preveni pandemiile.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA, care a oferit mai multe detalii, a declarat că Israelul s-a angajat să permită intrarea a 120.000 de litri de combustibil la fiecare 48 de ore pentru camioanele UNRWA şi pentru alte nevoi, cum ar fi desalinizarea apei, pomparea apelor uzate, brutării şi spitale în sudul Fâşiei Gaza.

O cantitate suplimentară de 20.000 de litri la fiecare două zile va fi permisă pentru a alimenta generatoarele de energie ale companiei de telecomunicaţii Paltel, care a avertizat cu privire la o pană de curent iminentă a reţelei sale de telefonie mobilă din cauza lipsei de combustibil.

Oficialii americani fac presiuni asupra Israelului pentru a permite intrarea combustibilului de ceva timp. Dar secretarul de stat Antony Blinken a dat miercuri telefoane membrilor cabinetului de război al Israelului şi a avertizat că lipsa combustibilului riscă să provoace o catastrofă umanitară în rândul celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza, a declarat oficialul Departamentului de Stat.

Oficialii israelieni au susţinut anterior că Hamas ar trebui să elibereze ostaticii înainte de a slăbi presiunea asupra Gaza, a declarat oficialul, adăugând că negocierile privind eliberarea ostaticilor continuă separat de demersul privind combustibilul.

Oficialul israelian a confirmat că decizia a fost luată în urma unei solicitări din partea Washingtonului şi a declarat că permiterea intrării combustibilului oferă Israelului mai mult spaţiu de manevră pe scena internaţională pentru a-şi putea continua campania de eradicare a Hamas în Gaza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
israel,
combustibil,
gaza

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici