Ivăşchescu: Cine refuză să muncească nu va mai primi niciun ban de la stat

Românii care vor refuza un loc de muncă sau cei care nu vor accepta să participe la cursuri de fomare profesională nu vor mai beneficia de nicin ajutor social, a declarat luni, la dezbaterea proiectului de Lege a asistenţei sociale, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Nicolae Ivăşchescu.

58 afișări
Imaginea articolului Ivăşchescu: Cine refuză să muncească nu va mai primi niciun ban de la stat

Ivăşchescu: Cine refuză să muncească nu va mai primi niciun ban de la stat (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Primarul oraşului Mizil, Emil Proşcan, a reproşat reprezentanţilor Ministerului Muncii că proiectul de lege privind asistenţa socială încurajează nemunca, întrucât beneficiarii de venit minim garantat refuză de multe ori locul de muncă, motivând că dacă stau acasă primesc, din prestaţii sociale, aceeaşi sumă de bani.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Nocolae Ivăşchescu a precizat însă că au fost făcute controale la nivelul primăriilor pentru a verifica dacă beneficiarii de venit minim garantat fac muncă în folosul comunităţii, aşa cum prevede legea, şi acolo unde s-a constat că nu se întâmplă acest lucru, a fost întreruptă acordarea prestaţiei sociale.

"Vrem să restrângem accesul la ajutoare, să le dăm numai acolo unde este nevoie. Dacă nu vor să muncească, de la stat nu vor mai primi niciun ban. (…) Încurajăm munca, nu nemunca. Prestaţiile vor fi mult mai atent verificate", a spus Ivăşchescu.

Secretarul de stat a mai spus că, în acelaşi timp, autorităţile se gândesc la o formă de a stimula angajatorii să încadreze în muncă persoane care primesc venitul minim garantat.

Refuzul unui loc de muncă, a participării la cursuri de formare, recalificare sau alte măsuri active poate conduce la diminuarea cuantumului beneficiului social sau la încetarea acestuia şi la interdicţia de acordare pe o anumită perioadă, conform proiectului Legii asistenţei sociale.

Proiectul de lege va fi în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, până în 24 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici