Josep Borell: Blocarea cerealelor ucrainene de către Rusia este o „adevărată crimă de război”

Blocarea de către Rusia a milioane de tone de cereale ucrainene este o „adevărată crimă de război”, afirmă şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, potrivit BBC.

167 afișări
Imaginea articolului Josep Borell: Blocarea cerealelor ucrainene de către Rusia este o „adevărată crimă de război”

Josep Borell: Blocarea cerealelor ucrainene de către Rusia este o „adevărată crimă de război”

„Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame”, a declarat Borrell.

El face apel către Rusia să deblocheze porturile ucrainene..

Miniştrii de externe ai UE se reunesc pentru a discuta despre criză.

Ţările occidentale au cerut Rusiei să înceteze blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră şi să permită ca stocuri mari de cereale să ajungă pe pieţele mondiale.

Blocajul a provocat avertismente potrivit cărora zeci de milioane de oameni sunt expuşi riscului de foamete şi a dus la creşterea preţurilor la alimente.

Înaintea reuniunii de la Luxemburg, Borrell a declarat: „Aceasta este o adevărată crimă de război, aşa că nu-mi pot imagina că va mai dura mult timp”.

El a spus că Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere dacă va continua să blocheze exportul de cereale vitale din Ucraina.

Blocul celor 27 de naţiuni contestă afirmaţiile Rusiei potrivit cărora creşterea preţurilor şi penuria de alimente din Orientul Mijlociu şi Africa este cauzată de sancţiunile UE impuse ca urmare a invaziei Ucrainei.

Borrell a adăugat: „Vreau să insist asupra faptului că nu sancţiunile europene sunt cele care creează această criză. Sancţiunile noastre nu vizează alimentele, nu vizează îngrăşămintele. Problema vine din cauza blocadei ruseşti asupra cerealelor ucrainene”.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că „Rusia trebuie să înceteze să se mai joace cu foametea mondială”, în timp ce caută să aibă o influenţă asupra Occidentului.

„Să laşi cerealele blocate este periculos pentru stabilitatea în lume”, a spus ea.

Şeful biroului premierului polonez, Michal Dworczyk, urmează să discute cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, despre schimbările care vor accelera controalele pentru camioane la graniţa dintre Polonia şi Ucraina, pentru a ajuta la exportul mai multor cereale din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
borell,
cereale,
război

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici