Judecătoarea Elena Turcu a declarat instanţei că a lovit "uşor" o maşină şi că nu băuse

Judecătoarea Elena Turcu, deferită justiţiei de Parchet pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, a declarat, în faţa instanţei supreme, că a atins uşor oglinda unui taximetru şi că în ziua respectivă nu băuse.

77 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Elena Turcu a declarat instanţei că a lovit "uşor" o maşină şi că nu băuse

Judecătoarea Elena Turcu a declarat instanţei că a lovit "uşor" o maşină şi că nu băuse

Judecătoarea dâmboviţeană a făcut o declaraţie în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, la al doilea termen de judecată din acest proces, în care a arătat că a lovit "uşor" cu oglinda maşinii ei oglinda unui taximetru, negând ferm faptul că ar fi consumat băuturi alcoolice în data de 14 mai 2007 şi că ea este cunoscută de către apropiaţi, de colegi ca fiind "o persoană non-alcoolică".

În faţa judecătorilor Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie care o judecă pe Elena Turcu, aceasta a reconstituit ziua de 14 mai 2007 şi a arătat că s-a deplasat în comuna Conţeşti, în maşini separate, cu soţul său, la locuinţa părinţilor acesteia. "Arăt că nu am consumat băuturi alcoolice cu atât mai mult cu cât starea sănătăţii mele nu îmi permite acest lucru, fiind cunoscută în familie, în societate şi la locul de muncă ca o persoană anti-alcoolică", a susţinut judecătoarea. La întoarcerea în Târgovişte, judecătoarea şi soţul acesteia au mers pe căi separate, pentru ca bărbatul să o ia pe fiica acestora.

Întrebată în legătură cu acroşarea unui motoscuter, judecătoarea a declarat instanţei: "Nu recunosc că aş fi lovit un motoscuter sau acroşat un motoscuter şi nici că aş fi pătruns pe contrasens". Apoi, legat de distrugerea oglinzii unui traximetru pe care a acroşat-o uşor, din mers, cu oglinda maşinii personale, Turcu a precizat: "Am atins cu oglinda dreaptă oglinda stângă a taximetristului". Femeia a mai arătat că "zona unde s-a petrecut acroşarea nu avea marcaje rutiere de separare a sensurilor de mers ori o delimitare clară a benzilor de circulaţie".

Turcu le-a arătat judecătorilor că a oprit la aproape două sute de metri de la locul incidentului cu taximetristul, deoarece acela era şi punctul său de destinaţie. Aceasta a relatat judecătorilor că a fost urmărită de martorul Aurel Durlea, care, când a oprit, ar fi început să îi adreseze injurii şi să lovească cu picioarele în maşina ei. "Te aranjez eu pe tine de judecătoare" ar fi strigat Durlea (martor în caz-n.r.) către Turcu, potrivit declaraţiei acesteia de la instanţa supremă. Turcu a explicat instanţei că Durlea era inculpat pentru o faptă de tâlhărie, caz ce a ajuns ulterior, în urma unei căi de atac, la instituţia unde lucra.

Elena Turcu s-a arătat nemulţumită, în faţa judecătorilor, de faptul că "poliţia a intervenit prompt" la locul incidentului, "cu două echipaje", motivând că acest "interes sporit" ar fi cauza faptului că soţul său, "care se ocupă de personal la SRI local", a respins admiterea în această instituţie "a purtătorului de cuvânt al poliţiei", care i-ar fi declarat judecătoarei că va dovedi că va fi bun la poliţie, deşi nu a fost bun pentru SRI.

Astfel, Turcu a arătat că pe plan local ar fi existat nişte "animozităţi" ale SRI şi poliţiei locale la adresa ei, din cauza faptului că o suspectau de divulgarea către presă a unor documente şi acte ale acestor organe de anchetă. Elena Turcu a mai susţinut, în faţa judecătorilor, că ea nu s-a opus nicio clipă testării cu aparatul alcool test, ci că doar a cerut insistent să facă acest lucru departe de presa care ajunsese la locul incidentului.

Elena Turcu şi-a motivat indignarea faţă de presă pe fondul faptului că la locul respectiv ajunsese şi un reporter pe care l-a acuzat că ar fi filmat fără drept mai mulţi judecători de la Tribunalul Dâmboviţa, după ce ar fi dat buzna în birourile acestora.

Judecătoarea Turcu a mai arătat că aparatul etilotest al poliţiştilor nu ar fi funcţionat corespunzător şi că la un moment dat a fost necesară schimbarea bateriilor, precum şi faptul că, ulterior, la spital nu s-ar fi folosit o trusă medicală corespunzătoare în raport de normele legale", ci o seringă şi un flacon de penicilină". Ea a recunoscut însă că laboratorul care a analizat proba ei de sânge "era dotat cu aparatura necesară".

Procurorii arată în raport de aceste acuzaţii, în filele dosarului, respingând astfel susţinerile judecătoarei, că: "Este cert stabilit că Elenei Turcu i s-a recoltat sânge prin metoda clasică, cu o seringă de unică folosinţă şi că proba a fost transferată într-un flacon curat de penicilină în care s-a pus anticoagulant, flaconul fiind astfel sigiliat cu sigiliul M.I numărul 11201, folosindu-se ceară roşie".

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis-o în judecată pe Elena Turcu, în data de 1 iulie 2010.

Anchetatorii au stabilit că, în 14 mai 2007, în timp ce se deplasa cu autoturismul marca Dacia Logan, Elena Turcu a lovit, în dreptul unei pizzerii, motoscuterul condus de martorul D.A. care, conform propriilor susţineri, ar fi reuşit să evite coliziunea urcând pe trotuar.

Martorii au susţinut că Elena Turcu băuse, era "neprietenoasă şi dezechilibrată"

La şedinţa de marţi, instanţa supremă a audit doi martori, stabilind ca următor termen data de 31 ianuarie 2011.

Primul martor a declarat magistraţilor ICCJ că Elena Turcu era băută şi că acest lucru se simţea din respiraţia acesteia. Agentul de poliţie Cristian Vlad le-a arătat că aceasta emana o "halenă alcoolică", şi că toate gesturile judecătoarei trădau faptul că aceasta consumase băuturi alcoolice.

Astfel, a arătat martorul, "judecătoarea era neprietenoasă, a vorbit urât cu lumea şi a avut o atitudine jignitoare la adresa lor". Poliţistul a arătat că la faţa locului a găsit-o pe judecătoare, pe un taximetrist şi pe cei doi tineri care se aflau pe motoscuterul acroşat, toţi fiind în discuţii cu Elena Turcu.

Poliţistul a relatat că, la un moment dat, Turcu "a început să dea telefoane peste telefoane" şi a intrat în maşină. Cristian Vlad s-a deplasat atunci la maşina judecătoarei, pentru a discuta cu aceasta pe fondul celor constatate, moment în care "s-a simţit şi mai bine mirosul de alcool".

Poliţistul a precizat că în mod clar aceasta consumase băuturi alcoolice, susţinând că a stat la mai puţin de jumătate de metru de ea şi că "s-a simţit din respiraţie". "Aceasta era dezechilibrată şi incoerentă în vorbire", a adăugat martorul.

Cristian Vlad a mai arătat că ulterior, când au sosit echipajele de la poliţia rutieră, Turcu a acceptat testul cu aparatul etilotest doar în aparenţă, în sensul că aceasta sufla de aşa manieră încât să nu se înregistreze vreun rezultat. "Elena Turcu sufla în etilotest, dar nu sufla până la capăt. Sufla şi se oprea. Testarea nu a dat rezultate. S-a încercat de trei-patru ori", a conchis martorul Vlad.

Cel de-al doilea martor, Ştefan Dumitru, a dat o declaraţie similară cu cea a lui Cristian Vlad, aceştia făcând echipă la acea vreme. Astfel, martorul Dumitru le-a arătat judecătorilor instanţei supreme că Elena Turcu emana "un damf" şi că este ferm convins că aceasta consumase băuturi alcoolice.

În acest context, martorul a fost întrebat de avocaţii acuzatei la ce distanţă s-a aflat de judecătoare, de vreme ce face astfel de afirmaţii, şi din ce direcţie bătea vântul. Martorul Dumitru a arătat instanţei că îi este imposibil să-şi amintească în ce direcţie bătea vântul, trecând aproape trei ani de la incident, dar că "este clar că doamna judecător a băut; nu e cazul, când se simte se simte, mirosea".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici