Kelemen: Autonomia se poate realiza prin lege şi cu acordul tuturor actorilor din politica românească

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, presei, la Sfântu Gheorghe, că autonomia este un deziderat al comunităţii maghiare care se poate realiza prin lege, prin dialog şi cu acordul tuturor actorilor din politica românească.

408 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Autonomia se poate realiza prin lege şi cu acordul tuturor actorilor din politica românească

Kelemen:Autonomia se poate realiza prin lege şi cu acordul tuturor actorilor din politica românească (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

"Am spus de fiecare dată că autonomia este un deziderat al comunităţii maghiare, un deziderat care se poate realiza prin lege, prin dialog, prin înţelegere şi cu acordul tuturor actorilor din politica românească", a afirmat Kelemen.

El a spus că fără respect şi fără dialog este greu de realizat acest deziderat al maghiarimii.

"Este o cale lungă, fără dialog, fără respect şi fără o deschidere desigur că nu se poate realiza aşa ceva. Oricum, nu este pentru prima oară când vă întâlniţi cu un astfel de deziderat în ultimii 22 de ani", a afirmat liderul UDMR, referindu-se la faptul că la protestul de sâmbătă, de la Sfântu Gheorghe, faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului "Szekely Miko" unii participanţi au strigat "Autonomie" şi au avut pancarte cu inscripţia "Autonomie Ţinutului Secuiesc".

Aproximativ 25.000 de maghiari, între care sute de preoţi, au participat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la protestul organizat faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din municipiu, scopul acţiunii fiind acela de a semnala că decizia instanţei ar putea fi un precedent periculos.

La finalul acţiunii, protestatarii au adoptat un manifest în care şi-au formulat revendicările în cinci puncte, cerând, printre altele, "remedierea deciziei judecătoreşti nedrepte".

O parte dintre protestatari au pancarte cu mesaje precum "Dreptate", "Dreptate lui Marko, Marosan şi Miko", "Justice", "Autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc" şi au steaguri secuieşti şi ungare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici