Video Korodi: Este nevoie de investiţii de mediu de milioane de euro pentru exploatarea de la Roşia Poieni - VIDEO

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a declarat, într-un interviu acordat luni seară agenţiei MEDIAFAX, că titularul proiectului minier de exploatare a cuprului de la Roşia Poieni, fie că va rămâne statul, fie că va apărea vreun investitor, va trebui să aloce milioane de euro problemelor de mediu.

În interviul acordat MEDIAFAX Korodi Attila explică de ce proiectul Cupru Min nu necesită o implicare specială din partea ministerului pe care-l conduce, contrar ideii că acest proiect ar depinde de vreun aviz de mediu.

"Noi avem o treabă acolo, dar nu este o treabă critică. Pur şi simplu, pe orice procedură de privatizare, legislaţia spune că Ministerul Mediului trebuie să facă un fel de audit, adică autoritatea competentă trebuie să spună care este încărcarea cu responsabilităţi de mediu şi aceea trebuie dusă mai departe ca o responsabilitate, obligaţie a viitorului beneficiar al proiectului sau cumpărător al companiei respective", afirmă Korodi.

Ministrul a declarat că autorizaţia integrată de mediu pentru exploatarea Cupru Min de la Roşia Poieni este expirată. Pentru o eventuală reautorizare, titularul investiţiei - fie că este vorba de stat, ca în prezent, fie că este vorba de vreun investitor ce doreşte să cumpere proiectul de exploatare a cuprului - are o serie de responsabilităţi "foarte clare", care se referă la iazul de decantare.

"Indiferent dacă se privatizează sau nu, reprezintă o responsabilitate. Trebuie reîncepută procedura de reautorizare integrată şi pentru aceasta trebuie atinse anumite elemente investiţionale, este normal. Deci nu văd niciun element problematic pentru noi, Ministerul Mediului, instituţional", afirmă Korodi.

În cazul unei privatizări a companiei, investitorul va fi obligat să aloce o sumă "de ordinul milioanelor de euro" pentru investiţiile de mediu.

"Nu se poate emite o nouă autorizaţie dacă nu sunt anumite elemente îndeplinite. Dar (investiţia se întâmplă, n.r.) pe un amplasament care funcţionează, nu vorbim de o investiţie nouă, nu vorbim de lucruri necunoscute, ci pur şi simplu de lucruri care sunt de ani de zile definite în autorizaţia integrată de mediu, deci nu este, din punctul meu de vedere, un element la care ar trebui să ne gândim. Pur şi simplu trebuie mers înainte, dar în momentul unei proceduri (de reautorizare, n.r.) cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea de a le duce mai departe, ori un cumpărător nou, ori cine este actualul acţionar", declară Korodi în interviul acordat agenţiei MEDIAFAX.

Ministrul a refuzat să avanseze vreo sumă concretă ce ar trebui investită la Roşia Poieni.

"Nu am o cifră să vă zic acum, eu am zis numai tema. Tema se referă la iazul de decantare. (...) Nici vreun ordin de mărime nu am. Desigur, vorbim de milioane de euro, deci nu vorbim de sute de mii de euro, vorbim de mărimi mari. Dar la un proiect industrial, care oricum lucrează cu ordine de mărimi foarte mari", a mai spus Korodi pe acest subiect.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
KORODI ,
CUPRUMIN ,
PRIVATIZARE
COMENTARII
  • omu de pe strada 1 mai 2012

    Cine e Korodi ? Acu sunt plecat in concediu, imi puteti spune saptamana viitoare !.... :)

  • ionita 24 apr 2012

    Domnule Ministru,
    Faceti investitiile de mediu din banii romanilor si apoi dati plocon Rosia Poieni cum s-a dat si Romtelecom la greci sau la alti SOBOLANI ,se poarta in Romania JUMULITA dupa 89 !!!!

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Ce părea doar un zvon a devenit realitate. Anunţul neaşteptat facut de Gabriela Firea în direct