Kovesi: E necesară o analiză privind ceea ce însemnat CSM pentru sistemul judiciar în ultimii 6 ani

Procurorul general al României,Codruţa Kovesi, a susţinut, luni, că bilanţul Consiliului Superior al Magistraturii din acest an are o semnificaţie specială, în condiţiile în care mandatul celor mai mulţi dintre membrii aleşi va expira în 2010.

21 afișări
Imaginea articolului Kovesi: E necesară o analiză privind ceea ce însemnat CSM pentru sistemul judiciar în ultimii 6 ani

Kovesi: E necesară o analiză privind ceea ce însemnat CSM pentru sistemul judiciar în ultimii 6 ani (Imagine: Mediafax Foto)

Din acest motiv, Kovesi consideră că este necesară o analiză pentru a ceea ce a însemnat pentru sistemul judiciar în ultimii şase ani acest Consiliu Superior al Magistraturii, acest exerciţiu putând permite a învăţa din greşelile inerente oricărui început şi poate sta la baza dezbaterilor cu privire la rolul şi eficienţa acestei instituţii.

Codruţa Kovesi a arătat că s-a numărat adeseori printre cei care au criticat unele decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii, asumându-şi totodată partea de responsabilitate care îi revine, ca membru de drept, pentru neîmplinirile sale.

Potrivit acesteia, un evaluator obiectiv trebuie să conştientizeze în acelaşi timp dificultatea construirii unei instituţii şi să îi recunoască realizările, cu observaţia că acestea se încadrează mai ales în zona atribuţiilor stabilite în mod expres de Constituţie - apărarea independenţei magistraţilor.

"Consiliul Superior al Magistraturii a avut de multe ori reacţia aşteptată de magistraţi în asemenea situaţii, şi trebuie să ne amintim de ocaziile în care magistraţii au fost citaţi pentru a fi audiaţi în Parlament sau când s-au formulat cereri intempestive de revocare a unor procurori din funcţiile de conducere pe care le deţineau. Aceste reacţii nu au avut însă coerenţa şi previzibilitatea necesare pentru a consolida statutul magistratului. Un exemplu edificator a fost poziţia Consiliului pe parcursul protestele magistraţilor, o premieră a anului 2009 pe care toţi ne-am fi dorit să o evităm", a spus procurorul general.

Şeful Ministerului Public a adăugat că şi-ar fi dorit ca membrii Consiliului să reacţioneze mult mai devreme la nemulţumirile magistraţilor, nu doar după ce aceştia au demarat procedura de revocare a lor din funcţie, dorindu-şi să vadă reacţii la fel de energice şi cu privire la celelalte probleme ale sistemului, nu doar cea materială.

În opinia procurorului general, marele avantaj al acestor proteste a fost crearea în această perioadă a unor canale de dialog între Consiliul Superior al Magistraturii, şi asociaţiile profesionale sau adunările generale ale magistraţilor, precum şi reprezentanţii celorlalte puteri ale statului.

"Sper ca aceste canale să funcţioneze în continuare şi să ne permită să găsim soluţii pentru a reduce timpul de soluţionare a dosarelor şi pentru a limita creşterea numărului de dosare şi supraîncărcarea magistraţilor", a mai spus Codruţa Kovesi.

Dincolo de aceste realizări, în opinia lui Kovesi, eşecuri ale Consiliului Superior al Magistraturii ar fi ţinut de funcţia acestuia de administrator de facto al sistemului judiciar.

Potrivit lui Kovesi, nu trebuie CSM să se ascundă doar după imperfecţiunile legislative şi trebuie recunoscut faptul că o mare parte din problemele sistemului şi-ar fi putut găsi răspuns în cadrul competenţelor existente.

"Este vina noastră că sistemul de evaluare a magistraţilor a ajuns o formalitate fără nicio finalitate, că nu avem criterii relevante de evaluare a eficienţei preşedinţilor de instanţe şi prim-procurorilor şi că sistemul de promovare sau numire în funcţii de conducere nu ne permite să identificăm cei mai buni candidaţi. Este vina noastră că ne-a luat atât de mult timp pentru a stabili criterii de complexitate a cauzelor şi volumul optim de activitate al unui magistrat, astfel încât nu am putut propune soluţii credibile pentru echilibrarea încărcăturii şi pentru reducerea termenelor de soluţionare. Este vina noastră că nu avem o politică de resurse umane previzibilă şi coerentă şi că există în continuare un grad inacceptabil de subiectivism în soluţionarea cererilor de transfer şi detaşare. Discutăm despre necesitatea unificării practicii judiciare însă adoptăm noi înşine soluţii diferite în situaţii identice şi argumentăm aceasta doar prin rezultatul votului", a arătat Kovesi.

Astfel, Kovesi a dat exemplul faptul că deficienţe sunt constatate şi reparate în justiţie, instanţele desfiinţând hotărâri de transfer, de promovare sau de sancţionare ale CSM.

" Există astfel riscul transformării Consiliului Superior al Magistraturii într-o instituţie lipsită de relevanţă, ale cărei hotărâri sunt din ce în ce mai des ignorate de cei cu care intră în contact", a atras atenţia Kovesi.

Procurorul general al României a mai arătat că este responsabilitatea exclusivă a Consiliului ca examenele de promovare să acopere nevoilor sistemului, în funcţie de priorităţi, şi să nu reprezinte o procedură automată.

În acest conext, Kovesi s-a referit la Inspecţia judiciară, spunând că CSM ar trebui să îşi propună să crească transparenţa procedurilor de selectare a inspectorilor, întrucât aceştia continuă să fie aleşi pe baza unui interviu de câteva minute, iar hotărârile prin care unii candidaţi sunt numiţi, iar alţii respinşi continuă să aibă aceeaşi motivare.

Durata inacceptabilă a procedurilor disciplinare nu poate fi imputată, de asemenea, unor factori exteriori, a adăugat Kovesi.

Totodată, pocurorul general al României, Codruţa Kovesi, membru de drept în CSM, a spus că există o percepţie potrivit căreia una din principlele cauze ale neîmplinirilor este lipsa de reprezentativitate a Consiliului, raportat la sistemul judiciar.

În opinia şefului Ministerului Public, această lipsă de reprezentativitate este determinată de componenţa plenului, de procedura de alegere a membrilor, de durata mandatului acestora şi de contextul în care au avut loc primele alegeri, iar pentru a evita repetarea unor eventuale eşecuri este nevoie de o nouă abordare.

Astfel, a spus Kovesi, este nevoie de un Consiliu Superior al Magistraturii în care să fie o prezenţă activă a societăţii civile, dar şi a celorlalte profesii implicate în realizarea actului de justiţie.

Pe de altă parte, Kovesi a afirmat că magistraţii de la judecătorii şi de la parchetele de pe lângă judecătorii sunt insuficient reprezentaţi, raportat la importanţa lor în cadrul sistemului, atât din perspectiva numărului cât şi al volumului de activitate care le revine.

"Este esenţial ca viitorii membri să îi reprezinte cu adevărat pe magistraţi, iar alegerea unui candidat nu trebuie să fie determinată de notorietatea acestuia, ci de proiectele pe care şi le propune. Pentru a contribui la acest rezultat, intenţionez să pun la dispoziţia tuturor magistraţilor care doresc să candideze pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, atât procurori cât şi judecători, platforma de videoconferinţe a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie", a afirmat Codruţa Kovesi.

Astfel, a spus ea, fiecare candidat să aibă posibilitatea de a se adresa în mod direct magistraţilor din întreaga ţară pentru a-şi putea prezenta proiectele. În funcţie de succesul acestei idei, vor putea fi organizate dezbateri în timp real între candidaţi, existând deschiderea oricărei sugestii cu privire la formatul acestor întâlniri.

În final, Codruţa Kovesi a mulţumit actualilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii pentru activitatea desfăşurată în cursul acestui mandat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici