Kovesi: Raportul CE arată evoluţiile pozitive ale MP şi remarcă eforturile depuse de procurori

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat, vineri, la Piteşti, că raportul publicat de Comisia Europeană arată evoluţiile pozitive ale structurilor Ministerului Public şi remarcă eforturile depuse de procurori.

28 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Raportul CE arată evoluţiile pozitive ale MP şi remarcă eforturile depuse de procurori

Kovesi: Raportul CE arată evoluţiile pozitive ale MP şi remarcă eforturile depuse de procurori (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Pot să vă spun că Raportul publicat de Comisia Europeană prezintă o imagine obiectivă a evoluţiilor sistemului judiciar. Raportul remarcă eforturile depuse de procurori pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de România în cadrul MCV, menţionând atât rezultatele convingătoare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cât şi numărul crescut de anchete şi de puneri sub acuzare pentru fapte de mică corupţie de către parchetele de pe lângă tribunale şi curţi de apel", a spus Kovesi.

Procurorul general a remarcat că experţii comisiei au identificat "în mod obiectiv" cauzele care împiedică finalizarea cu celeritate a cauzelor deduse judecăţii şi posibilele soluţii şi provocări ale sistemului judiciar din perioada care va urma.

Kovesi a dat asigurări că Ministerul Public va continua implementarea măsurilor deja adoptate pentru a contribui la implementarea condiţionalităţilor prevăzute în MCV.

"Este, de altfel, un raport care arată evoluţiile pozitive ale structurilor Ministerului Public, cum de altfel au fost şi în ceilalţi ani", a conchis procurorul general.

Raportul remarcă eforturile depuse de procurori pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de România în cadrul Mecanismului, menţionând atât rezultatele convingătoare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cât şi numărul crescut de anchete şi de puneri sub acuzare pentru acte de corupţie minore şi de importanţă medie la nivelul parchetelor de pe lângă tribunale şi curţi de apel, se arată într-un comunicat de vineri al PICCJ.

Astfel, sunt subliniate evoluţiile semnificative ce au avut loc în domeniul reformei judiciare, prin adoptarea şi punerea în aplicare a "Legii micii reforme", un principiu important al acestui pachet legislativ fiind cel al oportunităţii, propunere avansată de Ministerul Public.

Au fost totodată reţinute propunerile de eficientizare a sistemului judiciar prin distribuirea raţională a resurselor, precum şi preocupările pentru recrutarea şi formarea iniţială a magistraţilor. Acestora li se adaugă evaluarea şi reformarea sistemului disciplinar menţionate în Raport, care au reprezentat şi propuneri ale instituţiei noastre.

În ceea ce priveşte lupta anticorupţie, Raportul subliniază rezultate convingătoare obţinute în investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt şi observă creşterea numărului de condamnări nedefinitive.

Totodată, ca urmare a planurilor de măsuri şi a strategiilor de combatere a micii corupţii adoptate la nivelul Ministerului Public, axate pe cooperarea cu structuri specializate din cadrul Poliţiei Române, Raportul evidenţiază progresele înregistrate în primele nouă luni ale anului 2010.

De asemenea, Raportul a subliniat eforturile depuse în vederea unificării practicii judiciare, un rol important în acest domeniu revenind instituţiei procurorului general prin promovarea recursului în interesul legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici