Raport CE: Rezultate în anchetarea corupţiei la nivel înalt, dar lipsesc evoluţiile în instanţă

Raportul Comisiei Europene (CE) privind MCV notează că DNA şi-a menţinut "rezultatele convingătoare" în ceea ce priveste anchetarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, însă remarcă faptul că în cazurile importante nu există evoluţii semnificative în instanţă.

34 afișări
Imaginea articolului Raport CE: Rezultate în anchetarea corupţiei la nivel înalt, dar lipsesc evoluţiile în instanţă

Raport CE: Rezultate în anchetarea corupţiei la nivel înalt, dar lipsesc evoluţiile în instanţă

"În ultimele şase luni, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi-a menţinut rezultatele convingătoare în ceea ce priveşte anchetarea cazurilor de corupţie la nivel înalt. În această perioadă, s-a putut observa o creştere a numărului condamnărilor nedefinitive şi a pedepselor disuasive şi a fost lansată o analiză de impact independentă a ultimelor două strategii anticorupţie. Cu toate acestea, în privinţa cazurilor importante de corupţie la nivel înalt, nu s-au înregistrat evoluţii importante în instanţă de la ultima evaluare a Comisiei", se arată în documentul făcut public vineri.

Comisia Europeană notează, în raport, că în primele trei trimestre ale anului 2010 a crescut numărul hotărârilor de condamnare, inclusiv a pedepselor cu închisoarea.

"Acest lucru poate indica o tendinţă de a se pronunţa sentinţe mai disuasive, în cazul în care această tendinţă se confirmă pe o perioadă mai mare", arată raportul CE.

Raportul consemnează faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) s-a implicat mai activ în promovarea unificării jurisprudenţei în domeniul corupţiei la nivel înalt, monitorizând cazurile din acest domeniu.

"Cu toate acestea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a dat până în prezent curs unei iniţiative a unor judecători de la Curtea de Apel din Bucureşti, care au publicat orientări detaliate privind stabilirea sentinţelor, inclusiv pentru cauzele de corupţie", observă reprezentanţii CE.

Comisia aminteşte că trebuie realizată o analiză cuprinzătoare a întârzierilor specifice a cauzelor de înaltă corupţie, aşa cum recomandase.

"O serie de instituţii, inclusiv Înalta Curte, Inspecţia Judiciară, DNA-ul şi Ministerul Justiţiei, au reflectat, în grade diferite, asupra acestei chestiuni. Aceste iniţiative oferă o bază utilă de reflecţie privind viitoarele soluţii", se precizează în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici