La Cluj-Napoca şi Timişoara, facturile la încălzire cresc cu 15-20 la sută în ianuarie

Facturile la încălzire pentru abonaţii sistemului centralizat de termoficare din municipiul Cluj-Napoca sunt, pentru luna ianuarie, mai mari cu 15 la sută faţă de cele din decembrie, în urma scăderii temperaturilor, în timp ce la Timişoara valoarea lor creşte cu 20 la sută faţă de luna anterioară.

116 afișări
Imaginea articolului La Cluj-Napoca şi Timişoara, facturile la încălzire cresc cu 15-20 la sută în ianuarie

FOCUS: La Cluj-Napoca şi Timişoara, facturile la încălzire cresc cu 15-20 la sută în ianuarie

Potrivit purtătorului de cuvânt al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca, Raimonda Boian, valoarea medie a facturilor de încălzire pentru luna ianuarie este cu 15 la sută mai mare faţă de luna decembrie, în urma scăderii temperaturilor.

La un apartament cu patru camere, în decembrie factura pentru încălzire a fost de 265 de lei, iar în luna ianuarie de 307 lei. La un apartament cu două camere, în luna decembrie factura era de 177 de lei, iar în ianuarie de 205 lei.

Reprezentantul Primăriei susţine însă că facturile pentru încălzire ale lunii ianuarie 2012 sunt mai mici faţă de cele din ianuarie anul trecut.

Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca deserveşte peste 35.600 de apartamente.

La Timişoara, facturile pentru încălzirea apartamentelor branşate la sistemul centralizat au crescut cu câteva sute de lei în decembrie faţă de noiembrie, iar pentru ianuarie este estimată o creştere cu 20 la sută faţă de luna precedentă.

Timişorenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire au plătit, în medie, pe luna decembrie, aproximativ 200 de lei la o garsonieră, între 300 şi 350 de lei pentru un apartament cu două camere, peste 400 de lei în cazul celor care locuiesc în apartamente cu trei camere şi peste 500 de lei pentru cei care locuiesc în apartamente cu patru camere.

În schimb, în noiembrie, factura la o garsonieră a fost de 150 de lei, în medie, de 250-300 de lei pentru un apartament cu două camere şi de aproximativ 350 de lei pentru un apartament de trei camere. Pentru un apartament cu patru camere factura pe luna noiembrie a fost de 400-450 de lei.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara (FALT), Petru Olariu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că facturile vor creşte, în ianuarie, cu aproximativ 20 la sută, din cauza temperaturilor scăzute din această perioadă.

"Factura pe luna ianuarie prinde o perioadă mai friguroasă. În plus au fost Crăciunul şi Anul Nou, iar în aceste condiţii, factura pe ianuarie este mai mare decât pe decembrie. În condiţii normale, dacă o familie a avut o anumită sumă la întreţinere în decembrie, acea sumă în ianuarie creşte cu circa 20 la sută", a spus Petru Olariu.

Potrivit acestuia, cele mai mari facturi la încălzire au fost înregistrate în blocurile în care majoritatea locatarilor deţin centrale termice, costul total al energiei termice livrate în imobilele respective fiind împărţit între locatarii branşaţi la sistemul centralizat. Astfel, la un apartament cu două camere, o persoană a plătit pentru încălzire 729 lei pe luna decembrie.

Reprezentanţii societăţii de termoficare din Timişoara, Colterm, spun că în lunile de iarnă consumul de combustibil diferă de la o lună la alta şi că stocurile de combustibili sunt asigurate pentru această iarnă.

"Stocurile de combustibil sunt asigurate pentru acest sezon. Avem 85.000 de tone de cărbune pentru lunile februarie şi martie. Stocul de păcură este de 4.000 de tone, din care 1.000 de tone rezervă proprie şi 3.000 de la rezerva de stat. La ora actuală funcţionăm cu centrala de cărbune în plin, cele trei cazane de aburi şi generatorul funcţionează toate la capacitate maximă. În cazul în care presiunea de gaz scade, se trece pe păcură", a declarat purtătorul de cuvânt al Colterm, Laura Bondrilă.

La unele blocuri reabilitate termic, administratorii opresc căldura pe timpul zilei, între anumite ore, pentru a plăti mai puţin la întreţinere. Potrivit lui Pavel Meta, administrator la un bloc de pe Calea Torontalului din Timişoara, facturile scad cu 30-40 la sută dacă furnizarea energiei termice este oprită câteva ore.

"Oprim căldura la 8.00 dimineaţa, pe la 12.00 îi mai dăm drumul până la ora 14.00 şi tot aşa. Caloriferele mai stau puţin calde după ce închidem căldura. E bine, că plătim mai puţin cu 30-40 la sută", a declarat Pavel Meta.

Aproximativ 83.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire în Timişoara. Potrivit reprezentanţilor Colterm, anul trecut, circa 7.000 de familii s-au debranşat de la sistemul centralizat.

În Timişoara, preţul unei gigacalorii este de 252 de lei, acesta rămânând neschimbat încă din anul 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici