La Iaşi, facturile la încălzire s-au dublat în decembrie, în ianuarie cresc cu 25%

Facturile pentru încălzirea apartamentelor din Iaşi branşate la sistemul centralizat s-au dublat în luna decembrie faţă de luna anterioară, autorităţile estimând că pe ianuarie facturile vor creşte cu încă 25 la sută, o majorare similară fiind estimată şi pentru municipiul Botoşani.

201 afișări
Imaginea articolului La Iaşi, facturile la încălzire s-au dublat în decembrie, în ianuarie cresc cu 25%

FOCUS: La Iaşi, facturile la încălzire s-au dublat în decembrie, în ianuarie cresc cu 25%

Ieşenii racordaţi la sistemul centralizat au plătit pentru luna decembrie aproximativ 150 de lei, la o garsonieră, 200 de lei pentru un apartament cu două camere, 260 de lei pentru trei camere şi 330 de lei în cazul celor care locuiesc în apartamente cu patru camere.

În cazul blocurilor reabilitate termic, unde au fost montate repartitoare, costurile la încălzire au fost cu 25-30 la sută mai mici.

Pentru luna decembrie, ieşenii au achitat facturi duble la încălzire faţă de noiembrie, în condiţiile scumpirii gigacaloriei, de la 185 de lei la 265 de lei, noile tarife intrând în vigoare la data de 1 decembrie.

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Iaşi susţin că facturile pe luna decembrie sunt "exagerat de mari", motivând că media temperaturilor exterioare a fost doar cu opt grade mai redusă faţă de luna anterioară.

Preşedintele Grupului Asociaţiilor de Proprietari Iaşi, Dumitru Bucur, care reprezintă interesele a zeci de asociaţii din Iaşi, afirmă că au existat locatari care au achitat pentru decembrie şi câte 300 de lei sau chiar 400 de lei la încălzire, pentru două camere.

El a spus că facturile cele mai mari au fost înregistrate în blocurile în care majoritatea locatarilor deţin centrale termice, costul total al energiei termice livrate în imobilul respectiv fiind împărţit între locatarii branşaţi la sistemul centralizat.

"Avem cazuri în care facturile pe decembrie ajung şi la 400 de lei, la două camere. Adevăratul coşmar va fi în februarie, când vin facturile pe ianuarie. Am avut şi minus 20 de grade afară, iar asta se va vedea pe listele de plată. Cred că vor fi creşteri de până la 50 la sută la încălzire", a declarat Dumitru Bucur.

Directorul tehnic al Primăriei Iaşi, Mihai Chirică, susţine că pentru luna ianuarie ieşenii vor achita cu cel puţin 25 la sută mai mult la facturile de încălzire faţă de ultima lună a anului trecut.

"Consumul va fi cu siguranţă mai mare pe ianuarie faţă de luna trecută, estimările noastre fiind de minim 25 la sută. Instalaţiile CET au lucrat la capacitate maximă. Funcţionăm cu două cazane la CET II şi avem în funcţiune şi CET I", a afirmat Mihai Chirică.

În municipiul Iaşi, peste 50.000 de familii sunt branşate la sistemul centralizat al oraşului.

Reprezentanţii primăriei ieşene susţin că la începutul lunii februarie facturile pe luna noiembrie fuseseră încasate în proporţie de aproape 70 la sută, iar cele din decembrie, în proporţie de 25 la sută.

La Botoşani, facturile aferente lunii decembrie au fost mai mari faţă de luna noiembrie cu aproximativ 15 la sută, iar pentru ianuarie se estimează o creştere de 20 la sută.

Astfel, botoşănenii abonaţi la sistemul centralizat de termoficare au plătit, în luna decembrie, facturi în medie de 80 de lei pentru o garsonieră, de 170 de lei pentru un apartament de două camere, de 235 de lei pentru trei camere şi de aproximativ 345 de lei pentru un apartament cu patru camere.

Până acum, gradul de încasare a facturilor, atât pentru luna noiembrie cât şi pentru decembrie, este de 79 la sută.

Potrivit directorului societăţii de termoficare, Modern Calor Botoşani, Ion Diaconu, facturile din luna decembrie 2011 au înregistrat o uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anilor trecuţi, în primul rând ca urmare a îmbunătăţirii sistemului de termoficare, dar şi faptului că preţul gigacaloriei a scăzut, de la 183,5 lei la 180 de lei.

În luna februarie, cei aproximativ 13.000 de abonaţi la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Botoşani vor primi facturile aferente lunii ianuarie, iar potrivit estimărilor reprezentanţilor societăţii de termoficare, facturile vor fi mai mari, cu aproximativ 25 la sută, pentru că temperaturile, au fost, în această perioadă, sub minus 15 grade Celsius.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici