La Oradea facturile pentru ianuarie au crescut cu 38%, la Arad este estimată o creştere de 30%

Arădenii ar putea plăti pentru energia termică furnizată în luna ianuarie facturi mai mari cu 30 de procente faţă de decembrie. La Oradea, facturile pentru căldura furnizată în ianuarie au fost emise deja, iar creşterea faţă de decembrie este de 38 la sută.

100 afișări
Imaginea articolului La Oradea facturile pentru ianuarie au crescut cu 38%, la Arad este estimată o creştere de 30%

La Oradea facturile pentru ianuarie au crescut cu 38%, la Arad este estimată o creştere de 30%

Potrivit Uniunii Locale a Asociaţilor Locative (ULAL) Arad, facturile care au ajuns la populaţie până la finele lunii ianuarie, aferente agentului termic furnizat în decembrie, sunt mai mari, în medie, cu 15 procente faţă de cele achitate în luna precedentă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, potrivit calculelor făcute de ULAL, pentru un apartament cu două camere dintr-un bloc contorizat care nu are repartitoare de costuri factura pentru căldură este de 400 de lei, faţă de 350 în noiembrie. La costul căldurii se adaugă o medie de 250 de lei pe familie pentru alte cheltuieli, precum consumul de apă caldă, apă rece şi gaze.

"Sunt şi situaţii mai grele, unde la două camere căldura costă 800 de lei, la care se adaugă şi consumul de apă caldă şi celelalte cheltuieli. Este vorba de locuinţe din blocurile cu repartitoare, unde unii locatari fac economii prin închiderea robinetelor. Cei care preferă confortul termic consumă mai mult pentru a compensa pierderile de la pereţii comuni cu vecinii care fac economii, dar şi pentru că suportă tot ce înregistrează contorul comun de la casa scării", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dorina Lupşe, preşedintele ULAL Arad.

La garsoniere de 30 de metri pătraţi fără repartitoare, caldura pe decembrie costă 230 de lei, iar la trei camere costă 600 de lei.

Reprezentanţii CET Arad, producătorul de energie termică, afirmă că în decembrie oraşul a consumat 100 de gigacalorii pe oră, iar în ianuarie 120 de gigacalorii pe oră, astfel că facturile ce vor ajunge la populaţie după 15 februarie pentru consumul din ianuarie vor fi şi mai mari.

Reprezentanţii ULAL estimează că facturile aferente lunii ianuarie vor fi mai mari, în medie, cu 30 la sută faţă de luna precedentă, din cauza temperaturilor scăzute.

În ultimele zile, de când temperaturile au coborât la minus 15 grade, consumul termic al oraşului a ajuns la 145 de gigacalorii pe oră.

În Arad, preţul gigacaloriei furnizate populaţiei este de 307,42 de lei, după ce la 1 noiembrie au fost eliminate toate subvenţiile. În sezonul rece trecut, populaţia plătea gigacaloria la un preţ de 228 de lei.

În Arad, sistemul centralizat are 30.000 de abonaţi.

La Oradea, facturile au crescut în luna decembrie a anului trecut faţă de noiembrie cu 14 la sută, iar în ianuarie faţă de decembrie au fost cu 38 la sută mai mari.

Conform ultimelor facturi emise de societatea Electrocentrale între 20-25 ianuarie, în funcţie de cantitatea de energie consumată, proprietarii unui apartament de bloc cu o cameră au de plătit aproximativ 200-220 lei, cei care deţin apartamente cu două camere între 310-330 lei, proprietarii apartamentelor cu trei camere având de plată între 400-430 lei, iar cei care au apartamente cu patru camere între 540-580 lei.

Pentru luna februarie, este estimată o creştere a facturilor faţă de ianuarie cu circa 5 la sută.

"Nu credem că se va depăşi cu mult această estimare, dat fiind că în ianuarie perioada de măsurare a consumurilor şi de facturare a fost în zilele de 20-25 ale lunii, în timp ce pe februarie citirea consumurilor şi emiterea facturilor se va face mai devreme, iar luna are mai puţine zile decât ianuarie", a declarat directorul tehnic al Electrocentrale Oradea, inginer Daniel Ţigan.

Facturi mai mici cu circa 20-30 la sută au de plătit proprietarii apartamentelor din aproximativ 30 de blocuri din Oradea reabilitate termic în cursul ultimilor doi ani.

La Oradea mai sunt racordate la sistemul centralizat aproximativ 70.000 de locuinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici