Lăzăroiu: La ANOFM lucrurile nu funcţionează cum trebuie, se duc mulţi bani pe consiliere şi informare

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, marţi, că la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) lucrurile nu funcţionează aşa cum ar trebui să funcţioneze, el precizând că a constatat în ultima vreme o creştere bruscă a banilor care se duc pe consiliere şi informare.

453 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: La ANOFM lucrurile nu funcţionează cum trebuie, se duc mulţi bani pe consiliere şi informare

Lăzăroiu: La ANOFM lucrurile nu funcţionează cum trebuie, se duc mulţi bani pe consiliere şi informare (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Ministrul a reluat ideea organizării de agenţii regionale care să facă politicile de ocupare, precizând că există deja iniţiative locale în acest sens, care urmează să se pună în practică cu bani europeni.

"La ANOFM lucrurile nu sunt foarte clare. Nu funcţionează aşa cum ar trebui să funcţioneze. (...) Se duc prea mulţi bani pe consiliere şi informare. Nu zic că e rău, dar a crescut brusc suma alocată pentru astfel de activităţi", a spus Lăzăroiu, în Comisia de muncă din Camera Deputaţilor.

Miercurea trecută, ministrul Muncii a susţinut că politicile de ocupare ar trebui transferate la nivel regional, având în vedere că sunt diferenţe prea mari între regiunile de dezvoltare.

"Sunt agenţi intermediari mult mai performanţi decât ANOFM. Intermediarii lucrează foarte nişat, asigură în special zona foarte calificată, iar ANOFM acoperă zonele cu slabe calificări şi o slabă educaţie. Dar nu pot să spun că o fac bine", a declarat Lăzăroiu la dezbaterea publică "Piaţa muncii în România: competiţie, eficienţă şi legalitate".

Ministrul a precizat că, potrivit legii, angajatorii ar trebui să declare la agenţiile de ocupare posturile vacante, dar nu fac acest lucru. În acest context, ar fi necesară o analiză a legii pentru a se vedea dacă este suficient de clară, a opinat Lăzăroiu.

"Până la urmă, ANOFM ar trebui să fie unul dintre competitorii de piaţă, să nu aibă monopol. Ar trebui să orientăm competenţele la nivel regional pentru că regiunile ar putea face mult mai bine politicilor de ocupare. Există diferenţe mari între regiuni şi, la nivel local, politicile se pot face mult mai bine decât de la minister", a susţinut Sebastian Lăzăroiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici