Lidington: Nu a fost o conspiraţie în eliberarea permiselor pentru muncitorii şi studenţii români

David Lidington, ministrul britanic al afacerilor europene, a declarat că problema privind întârzierile la eliberarea permiselor pentru muncitorii şi studenţii români veniţi în Marea Britanie nu a fost "o mare conspiraţie" şi că s-au luat măsuri pentru reducerea timpului de procesare a cererilor.

151 afișări
Imaginea articolului Lidington: Nu a fost o conspiraţie în eliberarea permiselor pentru muncitorii şi studenţii români

Lidington: Nu a fost o conspiraţie în eliberarea permiselor pentru muncitorii şi studenţii români (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"A fost o problemă anul trecut, când UK Border Agency (UKBA), agenţia guvernamentală responsabilă cu procesarea acestor cazuri, a rămas în urmă cu termenele de timp fixate pentru analizarea cererilor. Nu a fost o mare conspiraţie în această problemă, ci a fost doar o problemă a creşterii uriaşe a numărului de cereri pentru vizele de studenţi atât din România şi Bulgaria, cât şi din alte părţi ale lumii", a afirmat Lidington miercuri, întrebat la MAE despre procedura de infringement analizată de Comisia Europeană în acest sens pentru posibila discriminare a cetăţenilor români şi bulgari.

Lidington a asigurat că s-au luat măsuri şi UKBA a alocat mai mult personal pentru rezolvarea cererilor venite din partea cetăţenilor români şi bulgari, iar termenele legale de procesare sunt acum respectate.

"Ultimele informaţii pe care le am este că termenele de timp sunt acum atinse şi cazurile (de întârziere - n.r.) s-au redus substanţial. Dar le-am spus ambasadorilor român şi bulgar de la Londra că, dacă mai apar astfel de probleme, ei nu ar trebui să ezite să ne anunţe şi noi vom încerca să luăm măsurile necesare", a spus oficialul britanic.

La rândul său, ministrul Corlăţean a spus că paşii întreprinşi de autorităţile britanice "au mers în direcţia cea bună" pentru accelerarea procedurilor.

"Dar este un subiect important şi ne interesează, ca stat care are o serie de cetăţeni români în Marea Britanie, inclusiv studenţi aflaţi la studii, ca ceea ce înseamnă termene şi reguli europene şi naţionale să fie respectate", a mai afirmat Corlăţean.

Comisarul european Viviane Reding a adresat în ianuarie o scrisoare autorităţilor române în care arăta că la nivelul Comisiei Europene se iniţiază proceduri de infringement împotriva Marii Britanii pentru nerespectarea în totalitate a regulilor UE privind libertatea de circulaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici