Localnic din Tulcea, pentru Reuters: Sunt pe malul românesc şi nu mă simt în siguranţă

Un bărbat din Plauru, judeţul Tulcea, a declarat pentru Reuters că nu se simte în siguranţă pe malul românesc al Dunării.

2476 afișări
Imaginea articolului Localnic din Tulcea, pentru Reuters: Sunt pe malul românesc şi nu mă simt în siguranţă

Localnic din Tulcea pentru Reuters: Sunt pe malul românesc şi nu mă simt în siguranţă

Pescuind marţi pe malul românesc al Dunării, apicultorul Gabi Popescu a putut vedea barjele care încărcau cereale în portul fluvial ucrainean Izmail, la o zi după ce Rusia a lansat al treilea atac de noapte împotriva infrastructurii portuare.

Atacul a zdruncinat ferestrele din satul românesc de frontieră Plauru de peste fluviu, iar remorca lui Popescu s-a zguduit.

"Am numărat cinci explozii, trei foarte puternice", a declarat Popescu, care îşi aduce stupii la Plauru din centrul României de şase ani.

Ucraina a declarat că dronele ruseşti rătăcite au detonat pe teritoriul României, membră a NATO. România a negat cu vehemenţă că ar fi fost lovită, dar atacurile asupra porturilor fluviale ucrainene, aflate la doar câteva sute de metri de graniţa cu România, au crescut riscurile de securitate pentru NATO, care are un angajament de apărare colectivă.

"Pot să vă spun că nicio piesă, nicio dronă şi nicio parte a unui dispozitiv nu a aterizat în România", a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis în faţa presei: "Avem un control total asupra spaţiului nostru naţional... Dar, da, suntem îngrijoraţi, pentru că aceste atacuri au loc foarte aproape de graniţa României. Am fost... mi s-a spus astăzi că au fost verificate atacuri la 800 de metri de graniţa noastră, deci foarte, foarte aproape”.

Ucraina a raportat de mai multe ori în timpul războiului că arme ruseşti suspecte au survolat sau s-au prăbuşit la vecini, inclusiv membri NATO.

În cel mai dramatic incident, două persoane au fost ucise în Polonia de o rachetă care a căzut în apropierea graniţei în noiembrie anul trecut. Polonia şi aliaţii din NATO au declarat ulterior că a fost vorba de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană lansată greşit.

Dunărea este în prezent principala cale de ieşire a Ucrainei pentru cereale, după ce accesul la porturile sale din Marea Neagră a fost întrerupt după ce Rusia a părăsit la mijlocul lunii iulie un acord privind un coridor de trecere sigură pentru cereale negociat de Naţiunile Unite şi Turcia. De atunci, Rusia a atacat în repetate rânduri porturile fluviale ucrainene Izmail şi Reni.

În Plauru, puţinii locuitori rămaşi pot auzi sirenele de bombardament care răsună în Izmail de mai multe ori pe săptămână.

Daniela Tănase, localnică, a declarat că sirenele sunt ignorate în timpul zilei, dar noaptea locuitorilor le este teamă.

În ciuda asigurărilor guvernamentale că România este protejată de apartenenţa sa la NATO, Popescu nu se simte încurajat: "Vreau să spun că nu mă simt în siguranţă aici. Sunt pe malul românesc şi nu mă simt în siguranţă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ucraina,
război,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici