Lucruri neştiute despre fertilizarea in vitro. Gabriela Firea a apelat la procedură. Ce spun alţi părinţi despre costuri

Unul din cinci cupluri din România suferă de infertilitate, o arată cel mai recent studiu realizat de Asociaţia de Reproducere Umană din România, studiu citat, luni, de Asociaţia „Şi eu am dreptul să fiu părinte”, cu ocazia Zilei naţionale de luptă împotriva infertilităţii.

2087 afișări
Imaginea articolului Lucruri neştiute despre fertilizarea in vitro. Gabriela Firea a apelat la procedură. Ce spun alţi părinţi despre costuri

Lucruri neştiute despre fertilizarea in vitro. Gabriela Firea a apelat la procedură. Ce spun alţi părinţi despre costurile procedurii

„România este ţară în care se înregistrează cel mai mare declin demografic din lume. Până în 2050, ţară noastră va pierde 23 la sută din populaţie, o arată raportul «Perspectivele Populaţiei Mondiale», realizat de Departamentul de Afaceri Economice şi Sociale al ONU. România va avea, peste 32 de ani, o populaţie de 14,3 milioane de locuitori, faţă de 19,6 milioane cât aveam în 2017. Asta înseamnă o pierdere de 5 milioane de oameni, cifra care plasează ţară noastră în topul celor 10 naţiuni în care populaţia se va reduce drastic în următorii ani”, spun reprezentanţii Asociaţiei „Şi eu am dreptul să fiu părinte”.

Potrivit sursei citate, la cifrele menţionate mai sus contribuie atât îmbătrânirea populaţiei, migrarea tinerilor peste hotare, dar mai ales rata fertilităţii din ce în ce mai scăzută.

„Unul din cinci cupluri din România suferă de infertilitate, o arată cel mai recent studiu realizat de Asociaţia de Reproducere Umană din România. 16,8 % din populaţia fertilă studiată a trecut sau trece printr-o astfel de problemă. 11% dintre cupluri au încercat mai bine de 5 ani să devină părinţi. Iar dintre cei care aşteaptă acum un copil, 10% au apelat la fertilizare în vitro, cu preţul unor sume mari din propriul buzunar, cu împrumuturi la bănci ori la rude”, se mai arată în datele prezentate de Asociaţiei „Şi eu am dreptul să fiu părinte” la evenimentul „Ţata copiilor invizibili”, organizat, luni, cu ocazia Zilei naţionale de luptă împotriva infertilităţii.

La eveniment au participat şi cupluri care au reuşit, după mulţi ani, să aibă un copil, cu ajutorul fertilizării in vitro (FIV).

Este şi cazul soţilor Florentina şi Cristian Stan, din Piteşti, care, după 9 ani de chinuri, au reuşit, cu ajutorul FIV, să aibă un copil, pe Diana, o bebeluşă care are câteva luni.

„Povestea Dianei începe în urmă cu 9 ani de chinuri, adică timp în care am făcut foarte multe tratamente, analize peste analize, vizite la doctor şi până la urmă s-a întâmplat această minune, prin FIV, după atâta vreme. Ideea este să găseşti medicul potrivit la momentul potrivit. Poţi să umbli pe la o mie de doctori, toţi se pricep dar nimeni nu ştie să facă nimic. Trebuie să ai şi un medic care să te ajute. În mare, dacă este să mă refer la costuri, care oricum nu mai contează, în cei nouă ani mai făceam o casă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristian Stan.

La evenimentul de luni a participat şi primarul general, Gabriela Firea, care susţine la Primăria Capitalei un program de finanţare a procedurilor FIV, pentru cuplurile din Bucureşti. Gabriela Firea a declarat că din cei trei copii pe care îi are, unul dintre ei a fost conceput cu ajutorul FIV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici