Macovei: Proiectul Guvernului privind ANI arată dispreţ la adresa transparenţei

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei se declară "extrem de dezamăgită" de proiectul de lege care ar urma să reglementeze funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), redactat de Guvern, afirmând că acesta ar arăta "dispreţ" la adresa transparenţei.

22 afișări
Imaginea articolului Macovei: Proiectul Guvernului privind ANI arată dispreţ la adresa transparenţei

Macovei: Proiectul Guvernului privind ANI arată dispreţ la adresa transparenţei (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

"Sunt extrem de dezamăgită de proiectul făcut de Guvern şi votat de Camera Deputaţilor. E un proiect care arată dispreţ la adresa transparenţei, la adresa opiniei publice din România", a declarat Monica Macovei, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Aceasta a criticat faptul că, în forma publică a viitoarelor declaraţii de avere, ar urma să nu mai fie trecute o serie de date "importante" şi care nu reprezintă aspecte care să ţină de viaţa privată.

"De ce în forma publică a declaraţiilor de avere nu scriem anul în care am dobândit un imobil? Asta nu ţine de viaţa privată, la fel cum nu ţine de viaţa privată nici suprafaţa casei sau terenului", a opinat Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei s-a declarat de acord cu ascunderea adreselor proprietăţilor deţinute de demnitari şi a sugerat că, în lipsa argumentelor din motivarea Curţii Constituţionale pe această problemă, aceasta putea fi singura modificare pe care Guvernul sau Parlamentul ar fi putut s-o opereze.

"Pe problema publicităţii declaraţiei de avere, CC nu dă niciun argument. De ce ar încălca viaţa privată? Niciun argument. Lipsa de argumente îmi arată că ele nu au existat, de fapt. De ce a rămas public anul dobândirii bunurilor mobile? De ce la maşină să scriu când mi-am luat-o, iar la casă ori la conturi nu? În lipsa argumentelor din motivarea Curţii Constituţionale, aceasta putea fi singura modificare pe care Guvernul sau Parlamentul s-o facă. Să-şi ia libertatea să le scoată (adresele, n.r.) şi să spună că acela era singurul aspect legat de viaţa privată", a spus Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei, în prezent europarlamentar, s-a declarat dezamăgită şi de faptul că ANI nu mai poate sesiza decât Fiscul, iar Parchetul doar în cazul infracţiunilor de fals, nu şi instanţa, pentru confiscarea averii.

"Este foarte grav şi foarte rău. Dacă eu, într-un mandat de patru ani de zile, am câştigat legal zece mii de euro şi-mi apare o vilă de trei milioane de euro pe care o declar în declaraţia de avere, nu-i nimic! Şi-mi mai şi albesc averea furată sau făcută din corupţie pentru că plătesc impozite", a mai spus Monica Macovei.

Aceasta a conchis arătând că "nu este corectă" invocarea unor motive de viaţă privată pentru ascunderea unor date din declaraţiile de avere, arătând că cei care fac acest lucru "mint".

"Ce e foarte important este că nu e corect să se invoce acum motive de viaţa privată şi astfel să se ascundă date din declaraţiile de avere, pe motiv că ar ţine de viaţa privată. Anul dobândirii imobilului, suprafaţa, modul de dobândire, astea trebuie să fie puse înapoi în declaraţia de avere. Cine argumentează că ăsta este motivul pentru care aceste chestiuni au fost eliminate din declaraţiile de avere publice minte", a mai spus Macovei.

Fostul ministru a conchis amintind că textul de lege privind ANI declarat neconstituţional de CC a fost adoptat după plecarea sa din Guvern, varianta contestată fiind una elaborată de partidele politice.

"Legea ANI, aşa cum este acum în vigoare, a fost adoptată după ce eu am plecat din Guvern. Nimeni din partidele politice nu a fost de acord cu proiectul meu de lege. S-au întâlnit şi-au zis: «Acum am făcut un proiect constituţional!», s-au felicitat, şi-acum aud că tot eu sunt de vină", a spus Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a fost prezent, vineri, la o dezbatere despre relaţiile României cu Republica Moldova, organizată de Grupul pentru Dialog Social.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici