Mama celor trei copii morţi în incendiul dintr-un bloc din Uricani, cercetată în stare de libertate

Mama celor trei copii morţi într-un incendiu izbucnit într-un bloc din Uricani va fi cercetată în stare de libertate, potrivit unei decizii definitive, dată vineri de către magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia, care au menţinut decizia Tribunalului Hunedoara.

116 afișări
Imaginea articolului Mama celor trei copii morţi în incendiul dintr-un bloc din Uricani, cercetată în stare de libertate

Mama celor trei copii morţi în incendiul dintr-un bloc din Uricani, cercetată în stare de libertate (Imagine: Costi Tudor/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au respins, vineri, contestaţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara prin care procurorii atacaseră o decizie anterioară dată de Tribunalul Hunedoara, care stabilise ca femeia să fie cercetată în stare de libertate.

Potrivit sursei citate, Curtea de Apel Alba Iulia a decis să menţină decizia Tribunalului Hunedoara astfel încât mama celor trei copii morţi în incendiul izbucnit într-un bloc din Uricani va fi cercetată în stare de libertate.

Cosmin Muntean a mai spus că decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

Magistraţii Tribunalului Hunedoara au respins, în 12 iunie, propunerea de arestarea preventivă pentru omor calificat a mamei celor trei copii morţi în incendiul de la Uricani, solicitată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Pe de altă parte, conform unui comunicat transmis, tot în 12 iunie, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, din cercetări a reieşit că femeia a aşezat o lumânare aprinsă pe spătarul unui colţar situat lângă patul în care dormeau cei trei copii, respectiv pe un plan neregulat din material textil uşor inflamabil, într-un echilibru precar, "prevăzând posibilitatea răsturnării acesteia şi a aprinderii materialului textil al colţarului pe care era aşezată lumânarea şi implicit al declanşării unui incendiu la ieşirea din camera respectivă, care elimina posibilitatea copiilor de a părăsi încăperea incendiată în care dormeau, acceptând posibilitatea suprimării vieţii acestora urmare a incendiului declanşat, după care a părăsit locuinţa".

Totodată, din probele administrate a rezultat că femeia a pătruns în apartamentul incendiat, constatând amploarea acestuia, dar nu a sesizat vreo persoană pentru stingerea incendiului şi salvarea copiilor.

Mama celor trei copii din Uricani, judeţul Hunedoara, care fuseseră lăsaţi singuri acasă şi au murit în urma unui incendiu izbucnit în locuinţă, a fost reţinută, de asemenea în 12 iunie, procurorii schimbând, totodată, încadrarea juridică în acest caz, din ucidere din culpă în omor calificat.

Apoi, femeia a fost prezentată Tribunalului Hunedoara, cu propunere de arestare preventivă.

Incendiul a izbucnit în noaptea de 7 spre 8 iunie, într-un apartament situat la ultimul nivel al unui bloc de patru etaje din Uricani, primele informaţii arătând că focul ar fi pornit de la o lumânare lăsată aprinsă. În urma incendiului, copilul de un an al femeii a murit carbonizat, iar alţi doi, în vârstă de 8 şi 10 ani, în urma unui stop-cardio respirator, respectiv din cauza intoxicării cu fum.

Martorii au declarat că mama celor trei copii îi închisese pe aceştia în casă şi plecase să îşi cumpere băutură.

Mama celor trei copii a fost dusă de poliţişti la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, iar medicii au luat decizia să fie internată la Secţia Ortopedie, cu fractură de bazin, ea declarându-le anchetatorilor că a căzut pe scări în timp ce se ducea să-şi salveze copiii, tot la spital fiind şi soţul său. Ulterior, femeia a fost externată, iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara au deschis un dosar penal.

Vecinii familiei susţineau că au făcut mai multe sesizări autorităţilor că cei trei copii, cu vârste cuprinse între un an şi zece ani, sunt neglijaţi, închişi în casă, puşi să cerşească sau să facă munci nepotrivite pentru vârsta lor, însă nu s-au luat măsuri.

Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara declarau, însă, că au primit o singură sesizare de neglijenţă a copiilor şi că cei doi părinţi au fost, timp de şapte luni, până în aprilie, monitorizaţi, iar apoi situaţia familiei s-a îmbunătăţit.

Vecinii femeii susţineau că aceasta a avut, în total, şase copii, din care doi - unul în vârstă de un an şi şase luni, iar altul de şapte luni - au fost omorâţi de primul soţ al acesteia, în 2003. Bărbatul a fost închis pentru omor calificat şi a murit în penitenciar după câţiva ani, femeia divorţând de el între timp.

Un al treilea copil pe care l-a avut cu primul soţ, o fetiţă de trei ani, a scăpat atunci de furia tatălui, fiind plecată la o rudă. Fata are acum 15 ani şi este crescută încă de atunci de naşa ei de botez.

Ulterior, femeia s-a recăsătorit, iar cu al doilea soţ a avut cei trei copii morţi în incendiul de luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici