Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti: CJAS are datorii de 3,5 milioane către spital, dar noi avem "arierate zero"

Conducerea SJU Ploieşti spune că spitalul a cumpărat în acest an medicamente şi materiale sanitare de 10 milioane de lei, are de recuperat de la CJAS Prahova restanţe de 3,5 milioane lei şi a oferit servicii medicale de 12 milioane de lei peste valoarea de contract, dar unitatea are "arierate zero".

384 afișări
Imaginea articolului Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti: CJAS are datorii de 3,5 milioane către spital, dar noi avem "arierate zero"

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti: CJAS are datorii de 3,5 milioane către spital, dar noi avem "arierate zero" (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni dimineaţă, de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, Adrian Strâmbeanu, unitatea medicală are de recuperat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Prahova 3,5 milioane lei, reprezentând restanţe pentru servicii medicale prestate în cursul acestui an, până în luna noiembrie.

"Până în prezent, CJAS are să ne plătească o sumă restantă de aproximativ 35 de miliarde de lei vechi pentru servicii medicale efectuate, validate şi recunoscute, plus plata serviciilor medicale efectuate în luna noiembrie, conform contractului", afirmă managerul SJU Ploieşti.

El susţine, de asemenea, că de la începutul anului şi până în prezent în spital au fost trataţi şi spitalizaţi peste valoarea de contract încheiată cu CJAS Prahova aproximativ 8.000 de bolnavi, pentru care unitatea medicală a cheltuit în total aproximativ 12 milioane de lei.

"Într-un spital cu urgenţe permanente, aşa cum este Spitalul Judeţean, orice sumă restantă conduce, în mod logic, la minusuri în ceea ce priveşte calitatea serviciilor oferite, pe ansamblul lor. (…) Cu toate acestea, spitalul avea la data de 31 octombrie 2013 arierate zero", mai spune Strâmbeanu.

În condiţiile în care atât pacienţi şi rude ale acestora, cât şi medicii din spital afirmă că unitatea sanitară se confruntă cu lipsa de medicamente şi materiale sanitare, bolnavii fiind nevoiţi să cumpere tratamentele prescrise pe perioada internării, dar şi seringi, branule ori perfuzoare, managerul SJU Ploieşti susţine că anul acesta în spital au fost achiziţionate medicamente şi materiale sanitare de peste 10 milioane de lei, achiziţiile fiind făcute în baza referatelor primite de la şefii de secţii privind necesarul de astfel de materiale.

"Banii alocaţi achiziţionării de medicamente şi materiale sanitare în Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în anul 2013, au fost în sumă de peste 100 miliarde lei vechi, achiziţionarea acestora făcându-se în urma referatelor de necesitate făcute de şefii secţiilor. Repet ceea ce am mai spus: secţiile trimit necesarul, iar medicamentele şi materialele sanitare sunt cumpărate şi trimise pe secţiile respective. Acesta este circuitul. Insist pe acest aspect pentru că opinia publică trebuie să fie corect informată asupra situaţiei medicamentelor din spital, mai ales atunci când oamenilor li se cer medicamente, pe secţii, pentru a-şi duce tratamentele la bun sfârşit. Eu, ca manager al unităţii, vă prezint sumele, dumneavoastră urmând să concluzionaţi asupra efortului financiar şi, implicit, asupra situaţiei generale", mai susţine Adrian Strâmbeanu în documentul citat.

Conform datelor furnizate de acesta, în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti au fost făcute în acest an 13.500 de investigaţii paraclinice, respectiv computer tomograf şi rezonanţă magnetică nucleară.

În plus, managerul SJU Ploieşti spune că, pe lângă aparatura performantă şi de înaltă performanţă existentă (CT, RMN, angiograf ) sunt în curs de achiziţionare mai multe aparate medicale foarte importante pentru derularea activităţii medicale: aparat radiologie digital, electroencefalograf, video-gastroscop, aparat de intervenţii chirurgicale ORL, aparat anestezie-terapie intensivă, monitoare pentru secţia ATI", iar spitalul este în faza finală de realizare a unui "contract european pentru achiziţionarea unui sistem informatizat al serviciilor medicale".

Managerul Adrian Strâmbeanu spune că nu neagă "minusurile prezentate de mass-media, minusuri referitoare, în primul rând, la condiţiile de cazare" şi că "imaginea prezentată în ultimele zile este una care aduce mari deservicii spitalului, dar şi personalului medical, care face eforturi imense pentru tratarea şi salvarea vieţilor oamenilor".

În finalul comunicatului dat publicităţii luni, managerul SJU Ploieşti insistă asupra faptului că "inducerea ideii conform căreia chirurgii sunt obligaţi să folosească bisturie de unică folosinţă pentru mai mulţi pacienţi este nu numai o informaţie periculoasă, ci şi un mare neadevăr".

La jumătatea săptămânii trecute, o comisie de la Ministerul Sănătăţii a început o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti după ce un chirurg din acest spital a vorbit public despre lipsa medicamentelor, a materialelor sanitare şi despre faptul că chirurgii sunt nevoiţi să folosească "de zeci de ori" bisturiele electrice de unică folosinţă, pe care le sterilizează.

Controlul ar fi trebuit să se încheie vineri, însă ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că ancheta se prelungeşte luni şi marţi.

Luni, la spitalul din Ploieşti este aşteptat subsecretarul de stat Raed Arafat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici