Mănânci 96 kilograme de cartofi anual. Ştii să îi consumi sănătos?

  • „Cartoful este o variantă de glucidă care ne dă senzaţia de saţietate” – Ligia Alexandrescu, nutriţionist
  • „Îţi arăt cum să găteşti supă săsească de cartofi, chiar la tine acasă” – bucătar chef, Mihai Toader
  • „Preţul cartofului, la ora asta, este de-a dreptul alarmant, un preţ derizoriu, situat mult sub preţul de cost al fermierului” spune Romulus Oprea
2484 afișări

Pentru că sunt accesibili şi uşor de gătit, alegi foarte des să consumi cartofi. Media europeană de consum este puţin mai scăzută, undeva la 90 de kilograme de persoană. Dacă pentru tine cartoful este o plăcere, pentru fermierii români a ajuns să fie o pierdere. Vând către intermediari, cu mult sub costul de producţie.

„300 de grame de cartof pe zi e o cantitate puţin cam mare, mai ales dacă nu este consumat dietetic. Dietetic înseamnă copt, făcut la cuptor, fiert, sub formă de piureuri şi atunci, este un carbohidrat sănătos, este o variantă de glucidă care ne dă senzaţia de saţietate”, explică Ligia Alexandrescu, nutriţionist.

„Astăzi m-am gândit să vă gătesc o reţetă săsească de supă de cartofi cu chimen. O puteţi servi cremă sau o puteţi lăsa aşa cum este ea, cu bucăţi mari de cartofi. Opţional se poate servi cu o telemea bună, veche, de oaie”, recomandă chef Mihai Toader.

„Este de-a dreptul jenant să constatăm că de la 40 de bani, 50 de bani, consumatorul final din România, cumpără cartoful la 2 lei, 2 lei 50, chiar 3 lei”, spune Romulus Oprea, preşedinte al Federaţiei Naţionale Cartoful.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici