Marius Petcu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru luare de mită

Marius Petcu, fostul lider al CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, a fost condamnat la şapte ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de corupţie, a decis, joi, Tribunalul Bucureşti. Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Marius Petcu la şapte ani de închisoare cu executare, acestuia fiindu-i, totodată, interzise unele drepturi pentru o perioadă de zece ani.

2140 afișări
Imaginea articolului Marius Petcu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru luare de mită

Marius Petcu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru luare de mită (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Fostul lider sindical trebuie să-i restituie lui Petre Scrieciu suma de 1.398.400 lei

De asemenea, Petcu trebuie să dea 15.000 de lei cheltuieli judiciare.

Decizia poate fi atacată cu apel.

Fostul lider sindical, Marius Petcu, a declarat joi agenţiei MEDIAFAX că este dezamăgit, derutat şi consternat că s-a putut ajunge la o astfel de discuţie din partea judecătorilor.

Pe de altă parte, Marius Petcu afirmă că i-a fost clar că este vorba de o înscenare judiciară care se va finaliza cu execuţia sa publică în momentul în care i-au fost refuzate toate probele în apărare.

"Nu vorbesc de omul Marius Petcu, ci de liderul sindical, pentru ca în felul acesta mişcarea sindicală să primească o lovitură cât mai dură. În mod cert este vorba despre intimidarea mişcării sindicale. Sindicatele nu au mai avut nicio reacţie, nu s-au mai temut doar de pierderea locurilor de muncă, ci se tem şi de pierderea libertăţii. Puterea actuală, evident deranjată de acţiunile de protest, preocupată de anul electoral care va veni şi care trebuie să fie liniştit, a folosit întregul arsenal pentru ca mişcarea sindicală să fie decapitată şi trimisă la colţ", a spus fostul lider sindical.

Marius Petcu a susţinut că se va adresa Curţii de Apel Bucureşti şi apoi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde "îi place să creadă că magistraţii sunt cu mai multă experienţă, cu mai mult discernământ şi poate cu mai multă valoare".

"Cel mai mult îmi doresc ca magistraţii să fie oameni înţelepţi, care să înţeleagă ce s-a întâmplat, şi să aibă măcar semne de întrebare cu privire la această înscenare", a mai spus Petcu.

Marius Petcu a fost eliberat din arest în 20 iunie, ca urmare a deciziei definitive a Curţii de Apel Bucureşti, care a admis cererea lui de eliberare provizorie sub control judiciar.

"În privinţa inculpatului (Marius Petcu, n.r.) nu rezultă şi nu s-a făcut nicio dovadă că ar împiedica buna desfăşurare a procesului penal, prin sustragerea sa, prin influenţarea participanţilor procesuali în declaraţiile lor - chiar dacă în cauză sunt de audiat martorii stabiliţi prin rechizitoriu - ori că ar putea comite noi infracţiuni", se arăta în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care Petcu, acuzat de luare de mită în formă continuată, a fost eliberat provizoriu sub control judiciar.

Petcu a stat în arest preventiv din 31 martie, el fiind prins, în 24 martie, luând mită 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, sumă ce ar fi reprezentat o parte din banii ceruţi pentru ca firma omului de afaceri să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov.

În 21 aprilie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Marius Petcu, pentru luare de mită, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că, în perioada septembrie 2009 - martie 2011, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, Petcu ar fi primit de la Petre Scrieciu, administratorul unei societăţi comerciale, denunţător în cauză, sume de bani totalizând 1.398.400 lei, în schimbul atribuirii către firma acestuia a unui contract de execuţie lucrări.

Potrivit procurorilor, banii au fost primiţi în mod repetat, câte 87.400 de lei lunar, o rată reprezentând aproximativ 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate în cadrul contractului care avea ca obiect construirea "Centrului de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov".

De asemenea, în 1 februarie, Marius Petcu ar fi primit de la Scrieciu, prin intermediar, un imobil situat în staţiunea Predeal în valoare de 535.165 de lei. Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, cele aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare, susţin procurorii DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici