Video Marius Tucă Show (Partea a III-a) | Dr. Mihaela Bilic: Alimentaţia copiilor trebuie să fie grasă. Mierea şi zahărul sunt la fel de păguboase. Cu două ciorbe pe zi slăbeşti 20-30 de kg în trei luni

Nutriţionistul Mihaela Bilic spune că părinţii nu ar trebui să-şi supună copiii dietelor, ci să le impună reguli şi să le acorde mai multă atenţie. Medicul combate şi moda alimentelor bio, susţinând că este vorba despre o şmecherie.

19863 afișări

Postul nu înseamnă să mănânci toate alimentele în varianta lor vegetală. Un post în care să fii sătul nu înseamnă post

Marius Tucă: Foarte multe probiotice. Postul, tot vorbim despre post.

Mihaela Bilic: Postul e cu mâncare puţină, punct, deci atât, nu avem ce să mai negociem aici.

Marius Tucă: Şi au apărut tot felul de produse care sunt pline de zahăr, de grăsimi, de…

Mihaela Bilic: Postul nu înseamnă să mănânci toate alimentele în varianta lor vegetală, ci înseamnă să mănânci puţin punct şi atunci când ţii post înseamnă să simţi foamea, ajungem din nou la acea confruntare tu cu tine. Ce înseamnă postul, înseamnă că eliminând această satisfacţie alimentară şi nutriţională să ajungi într-un soi de disconfort care să-ţi ridice nişte probleme şi să scoată la iveală din tine şi alte lucruri pe care nu le cunoşteai.

Marius Tucă: Adică să dai în cap la oameni, să furi portofele?

Mihaela Bilic: Nu ştiu, fiecare, nu ştiu ce poate să aibă acolo ascuns, dar este important să înţelegem postul este un exerciţiu de disciplină de voinţă, de confruntare cu disconfortul şi atunci un post în care să fii sătul nu înseamnă post.

Marius Tucă: Ai dreptate, ştii că acum e la modă fasting-ul, există chiar un program pe telefon.

Mihaela Bilic: Este frumos aşa să se numească fasting că poate în felul ăsta oamenii o să fie de fapt mai curajoşi să-l aplice, că dacă îl numeşti post, zice vai de mine şi dacă îmi scade glicemia şi mă îmbolnăvesc

Marius Tucă: Hai să le spunem despre ce  e vorba, prietenii mei, noi râdem foarte mult pe chestia asta, dar îl şi practicăm din când în când.

Mihaela Bilic: E o masă în zi.

Marius Tucă: Nu o masă în zi, şi anume opt ore poţi să mănânci, adică nu mănânci orice şi oricât, după care 16 ore pauză.

Mihaela Bilic: Păi vezi ce frumos ajungi la ceea ce spuneam că deja în Franţa se recomandă ”alegeţi-vă două mese, micul dejun şi prânz sau prânzul seara”. Dacă indiferent le pui într-un interval de 5-6 ore înseamnă două mese în zi, şi în rest mai luăm pauză de la mâncare.

Marius Tucă: Uite ce recomand eu, când te trezeşti să mănânci un iaurt, nu ştiu dacă 330 de grame, chefir, lapte, bătut sau sana.

Mihaela Bilic: Prima recomandare când te trezeşti este să aştepţi să ţi să facă foame.

Marius Tucă: Stai un pic eu nu zic că după ce te trezeşti, eu zic la două ore după ce te-ai trezit.

Mihaela Bilic: Înainte de iaurtul tău le mai atrag, adică o mică precizare, aşteptaţi să vi să facă foame.

Marius Tucă: Doamne fereşte, dacă treci peste momentul ăla că trebuie să mănânci, o să-ţi dai seama că după 2-3 ore nu îţi este foame.

Mihaela Bilic: După 2-3 ore abia ajunge să ţi să facă foame, poate nici atunci.

Marius Tucă: Nici atunci, aş recomanda asta, după aceea se poate bea un cappucino fără nicio problemă sau o cafea, la prânz un fel de mâncare, o ciorbă dacă vrei sau dacă vrei nişte bruschete şi un peşte, salată, şi după aia, până la ora opt atenţie, după care a doua zi trebuie să mănânci până la 12 ziua. Deci de la opt seara trebuie să treacă 16 ore până la 12 ziua şi ştii că ţine şi că e bine şi nu numai că nu te îngraşi, ci poţi să şi slăbeşti dacă în cele opt ore nu bagi în tine ca porcul pe româneşte.

Mihaela Bilic: Mi se pare o chestiune de bun simţ şi care acum ar trebui să aibă o denumire medicală, pentru că altfel e ruşine, noi ca medici după ce am zis că trebuie să avem şi două gustări acum să zicem ştiţi ce, două mese, ne-am răzgândit.

Marius Tucă: Hai şi un iaurt.

Mihaela Bilic: Şi atunci ce spun medicii, se numeşte intermitent fasting, dar hai să mâncăm de două ori pe zi că ajunge.

Marius Tucă: Eu zic că e bine şi pentru organism să nu mănânci nimic.

Mihaela Bilic: E bine.

Marius Tucă: Dar să mai repetăm pentru cei care nu au văzut prima parte emisiunii că obligatoriu dacă ai trei mese, cinci ore între mese.

Mihaela Bilic: Cinci ore între mese şi mesele respective, că dacă tu mănânci cinci feluri de mâncare şi o masă durează două ceasuri şi apoi mai stai puţin şi iar te apuci tot am pierdut esenţa.

Marius Tucă: Mi-am notat aici, este din însemnările, documentarea făcută de colegii mei, mierea îngraşă mai tare decât zahărul, nu ştiam.

Mihaela Bilic: Da, puţin mai tare, şi mierea şi zahărul sunt la fel de păguboase.

Marius Tucă: Să vă întoarceţi la mâncare gătită, la ciorbe, la ciorbiţe, la supe, la tocăniţe, la ghiveci de legume.

Mămăliga trebuie reconsiderată. Şi pufuleţii! Sunt foarte buni, dar oamenii se gândesc că sunt snack

Mihaela Bilic: Suntem români şi ştim ce înseamnă mâncare gătită acasă, e simplu şi ieftin.

Marius Tucă: Mai bine am învăţa de la tine să fie la cuptor, să fie fiert sau să fie în ultimul rând prăjit.

Mihaela Bilic: Da, să fie înăbuşit, să fie tocăniţă.

Marius Tucă: Mămăliga trebuie reconsiderată, nu?

Mihaela Bilic: O, da şi pufuleţii!

Marius Tucă: Pufuleţii?

Mihaela Bilic: Da, eu sunt de la Câmpina.

Marius Tucă: Da, ce era vorba că nu mai sunt buni pufuleţii, nu ştiam.

Mihaela Bilic: Ba sunt foarte buni, nu, dar oamenii se gândesc că sunt snack.

Marius Tucă: Mănâncă englezii, francezii, germanii la pufuleţi de la noi…

Mihaela Bilic: Acuma de ce am făcut poze, eram într-un supermarket în Germania undeva la graniţa cu Franţa, deci nu aici aproape de Austria, omul din faţa mea, culmea, lucrător care nu era român, lucrător din acesta în construcţii că se vedea săracul că era masa de prânz,  dragii mei avea pe bandă am poză, o sticlă mare de lapte, două iaurturi şi o pungă de pufuleţi Gusto, că nu pot să nu le zic că sunt Gusto, sunt făcuţi la Băicoi, iar eu sunt din Câmpina.

Marius Tucă: Stai liniştită şi ce dacă erai din Băicoi, ce avea?

Mihaela Bilic: Era foarte bine.

Marius Tucă: Îţi dai seama că eu sunt din Caracal, când le spun oamenilor…

Mihaela Bilic: Nici tu nu ai cea mai bună origine, dar era acelaşi ambalaj, cu acel celofan penibil, el era vândut în acest supermarket în Germania. Bravo lor, deci mămăliga expandată din România a cucerit toată Europa, sunt foarte mândră de pufuleţii noştri.

Marius Tucă: Perfect, reconsiderată, deci nu calorii, nu nimic, săţioşi şi gustoşi şi mălai.

Mihaela Bilic: Uite aşa cu palmele mâncăm şi nu mai mult de două.

Marius Tucă: Ca şi mămăliga, e la fel de bună, cred că are mai puţine calorii decât pâinea, nu, tot pe acolo.

Mihaela Bilic: Nu mai puţine, dar are nu are gluten, că tot e la modă acum.

Marius Tucă: Asta cu glutenul, e o întreagă nebunie.

Mihaela Bilic: O întreagă nebunie, că iarăşi de ce să mâncăm şi noi din toate pentru că pute.

Marius Tucă: Cred că sunt într-adevăr persoane care sunt alergice la gluten.

Mihaela Bilic: Da, dar sunt foarte puţine şi foarte necăjite şi care nu vorbesc despre asta şi s-ar bucura să mănânce şi ei o bucată de pâine.

Marius Tucă: Dar de ce nu ar mânca un om normal gluten?

Mihaela Bilic: Pentru că ar fi atât de banal să mănânce ca restul oamenilor. Trebuie să fie speciali.

Marius Tucă: Şi noi ne străduim să aducem paste fără gluten, pâine fără gluten.

Mihaela Bilic: Păi iată ca să reinventăm mâncarea.

Marius Tucă: Ne întoarcem la conserve de sardină, ton…

Mihaela Bilic: Şi la alimente congelate, că sunt tare necăjită de această isterie, vai de mine congelate şi dacă e congelat ce?

Marius Tucă: Da, inclusiv peştele, pentru că ştiu ce.

Mihaela Bilic: Da, pentru că e mai bine să fie congelat, dar să fie proaspăt.

Marius Tucă: E foarte important cât a fost de proaspăt peştele.

Mihaela Bilic: Şi cum a fost menţinut lanţul frigorific.

Marius Tucă: Să fi fost proaspăt, unu, şi există acum nişte aparate le avem peste tot noi, se cheamă abatitor, şi la -50, -60 de grade îşi păstrează proprietăţile intacte, nu că e prejudecata asta dar e peştele proaspăt sau e congelat, e congelat şi este la fel de bun.

Mihaela Bilic: Şi este foarte bun, pentru că dacă voiai să fie proaspăt trebuia să coste de trei ori mai scump pentru că trebuia să mi-l aducă cu avionul.

Marius Tucă: Până la sfârşit vreau să te gândeşti la meniul perfect, apropos de alea trei feluri de mâncare, pentru că nu mi-ai dat nimic pentru seară. Vreau să intru pe pagina ta de Facebook, eşti pregătită?

Mihaela Bilic: Da, dar pe aia adevărată, că nu poţi intra pe o pagină şi să vezi că am 20-30 de urmăritori şi să crezi că aia e pagina mea, măcar de atâţia ani de predicat în pustiu să fi strâns.

Marius Tucă:  Recomanzi aici filmul ăsta ”Street food” se cheamă şi cel dinainte ”Chef’s table”.

Mihaela Bilic: ”Chef”s table”,  eu din cauza lor mi-am instalat...

Marius Tucă: E o recomandare pentru cei care văd pe Netflix şi e important, sunt multe documentare şi seriale şi fie numai şi pentru ăsta e important.

Mihaela Bilic: Şi acolo sunt o mulţime de filme şi documentare făcute de americani.

Marius Tucă: Ce înseamnă astea două filme, de ce să le vadă oamenii?

Mihaela Bilic: Pentru că este vorba nu atât de mâncare, ci de contextul şi povestea oamenilor ălora şi să vedem că nimeni nu a ajuns celebru peste noapte şi uşor, pentru că celebritatea chiar şi pentru o stea din aceea mult râvnită de un şef bucătar, este o muncă pentru care noi românii am uitat să o mai facem.

Marius Tucă: Este o muncă titanică, am avut mai multe exemple proaste, nimic nu se face peste noapte, nimic nu se construieşte peste noapte.

Noi, ca români, am învăţat să întrebăm mai întâi care sunt beneficiile înainte să prestăm munca şi lucrul acesta trebuie un pic reconfigurat

Mihaela Bilic: Da, deci dorm patru ore pe noapte, şi acum ţin minte un tip din Franţa care era de fapt pe o insulică, de undeva din Marea Nordului şi-a propus ca termen şapte ani în care el zi de zi a deschis restaurantul şi a făcut mâncare cu toate că el nu avea clienţi, şi după şapte ani, când el cu soţia lui au zis ok, a trecut termenul şi-au pus lucrurile în maşină şi erau pe pod, să se întoarcă pe continent, au auzit la radio că restaurantul lui a primit steaua. Fără ca el să ştie.

Marius Tucă: Incredibil, bine dar ştii că sunt mulţi care s-au sinucis că au pierdut stele.

Mihaela Bilic: Sunt de acord, dar este un lucru care răzbate din toate poveştile de viaţă. E vorba acolo în primul rând de muncă, noi ca români am învăţat să întrebăm mai întâi care sunt beneficiile înainte să prestăm munca şi lucrul acesta trebuie un pic reconfigurat.

Marius Tucă: Am citit un articol pe pagina ta de Facebook care se numeşte ”Cum va arăta farfuria noastră în viitor?” şi zice aşa ”care sunt ultimele recomandări şi cele mai noi reguli când vine vorba «future food» să nu râdeţi, să nu spuneţi că le ştiaţi, altfel ar rămâne şomeri specialiştii în modă şi nutriţie pentru că mâncare a ajuns, nu-i aşa, să fie cel mai la modă subiect. Iată cele şase reguli de care trebuie musai să ţineţi cont”, mi se pare incredibil.

Mihaela Bilic: Mi se par de bun simţ.

Marius Tucă: Eat green sau mai pe româneşte abuzaţi de verdeţuri şi legume,  singura şansă a omului modern să mestece după pofta inimii. După aia eat healthy, asta e genial.

Mihaela Bilic: Le-am luat aşa scrise în engleză ca să vă daţi seama că ele sunt scrise de nişte somităţi în nutriţie, dar ele ca şi conţinut erau nişte banalităţi.

Marius Tucă: ”De fapt se vrea o reîntoarcere la alimentele rudimentare, pe cât de banale, pe atât de esenţiale, precum produse lactate fermentate, drojdia, borşul, varza murată şi oţetul de mere, adică tot ce e fermentat şi conţine bacterii probiotice.” Ei ăsta al treilea nu-l ştiu, ăsta cu peganul, ce e ăsta?

Mihaela Bilic: Este o chestiune care este o combinaţie între vegan şi paleolitic, ştii că moda paleo a fost o chestiune care acum în America spune să mâncăm cum mâncau strămoşii noştri din peşteri, care însemna multă carne.

Marius Tucă: Deci un amestec de vegan...

Mihaela Bilic: Da, asta chiar e o struţo-cămilă, adică suntem de acord să mâncăm multă carne să slăbim, dar dacă se poate şi un pic vegan, adică cu multe legume.

Marius Tucă: Fără carbohidraţi rafinaţi, în primul rând, fără zahăr şi făină.

Mihaela Bilic: Da, zahăr şi făina.

Marius Tucă: Dar un pic de carne, peşte...

Mihaela Bilic: Dar un pic de carne, vezi până la urmă ce este, o alimentaţie de bun simţ.

Marius Tucă: Drink less, asta se înţelege, dar recomanzi Proseco, vinurile şi aperitivele.

Mihaela Bilic: Pentru că se pune mai degrabă accentul pe o chestiune care la noi, nu se vorbeşte suficient, dar în străinătate oamenii au început tocmai pentru că mâncarea îngraşă, toate lucrurile acestea din punct de vedere emoţional nerezolvate să fie din nou neutralizate cu alcool.

Marius Tucă: Dar nu putem să ne lăsăm de băutură la vârsta asta.

Mihaela Bilic: Dar nici nu am zis, culmea acolo spune vinul, şampania.

Marius Tucă: A tu recomanzi şampania, pentru că un pahar de vin asta e altă chestie pe care am învăţat-o în primul rând pe calorii, ceea ce e important, că un pahar de vin alb înseamnă...

Mihaela Bilic: Pahar de şampanie sau vin înseamnă 80 de calorii.

Marius Tucă: Şampania cred că are mai puţine calorii.

Mihaela Bilic: Da, dar şampania se bea un pic mai multă.

Marius Tucă: Şi vinul roşu are mai puţine calorii sau tot acolo?

Mihaela Bilic: Nu, tot acolo.

Marius Tucă: Deci un pahar are 80-100 de calorii.

Mihaela Bilic: Da, dar este un atât de bun anxiolitic şi este o chestiune mai eficientă decât să crezi că te calmezi singur, adică un pahar de vin cum spun francezii e bun, dar să fie unul şi să fie obicei.

Marius Tucă: Doar unul?

Mihaela Bilic: Unul maxim două pentru bărbaţi, bărbaţii au dreptul mai mult, pentru că dacă nu bei toată săptămâna şi bei doar în weekend nu e bine.

Marius Tucă: Ce-ţi place la vinul roşu Fetească Neagră, Cabernet sau...

Mihaela Bilic: Nu prea sunt bună la alcool pentru că am intoleranţă.

Marius Tucă: Dar şampanie îţi place, de care?

Mihaela Bilic: Lasă Proseco, că e mai ieftin, pentru că şampania e prea elitistă.

Marius Tucă: După aceea vine enjoy, nu ştiu cum se citeşte asta.

Mihaela Bilic: Zi-mi.

Marius Tucă: Reduceţi risipa ca să nu pierdem din vedere grija pentru mediu.

Mihaela Bilic: Da.

Acum toată lumea vrea bio şi nu realizează că nu bio e şmecheria, ci crescutul neintensiv, pentru că dacă tu îţi iei un ou bio nu are valoare mare nutritivă

Marius Tucă: Pe lângă eliminarea plasticului, dar noi nu suntem cu plasticul se pune accentul pe ingrediente locale şi de sezon, despre ce vorbeam mai devreme, pe agricultură şi animale crescute neintensiv, pe produse tradiţional-artizanale. 

Mihaela Bilic: Da, acum toată lumea vrea bio şi nu realizează că nu bio e şmecheria, ci crescutul neintensiv, pentru că dacă tu îţi iei un ou bio nu are valoare mare nutritivă pentru că el este obţinut de la o găină hrănită intensiv care a fost hrănită cu soia bio adusă din China, hrănită intensiv face cinci ouă pe zi şi oul tău este bio şi costă de trei ori mai mult decât un ou normal, dar el beneficii nu are.

Marius Tucă: Adică un ou normal de ţară, dar care nu e bio, dar e crescut neintensiv.

Mihaela Bilic: Ce spun neintensiv, adică să fie făcut de o găină care face doar un ou pe zi că aşa a lăsat-o natura să facă, unul pe zi.

Marius Tucă: Dar alte chestii bio, eşti pentru produsele bio organice?

Mihaela Bilic: Pentru agricultura neintensivă, adică prefer să fie o producţie dintr-o grădină şi să fie obţinută neintensiv.

Marius Tucă: Singurul avantaj ar fi că nu sunt pesticide.

Mihaela Bilic: Dar asta este pentru generaţiile următoare şi este strict pentru sol, nu este pentru calitatea alimentului în sine, este pentru grija noastră faţă de generaţiile ce vor veni.

Marius Tucă: Eu vă recomand să citiţi şi cărţile Mihaelei, dar şi postările ei pe Facebook.

Mihaela Bilic: Da postările mele pe Facebook sunt un fel de povestioare care în principiu chiar nu se repetă şi lumea mă ceartă, nu mă admiră, pentru că au spus că sunt mult prea lungi postările pentru un Facebook, sunt articole.

Marius Tucă: Nu e adevărat, le citeşti în trei minute. După aia trebuie să fii responsabil, adică implicaţi-vă activ în tot ce ţine de mâncarea voastră de la achiziţia ingredientelor, la gătit, la programul meselor şi la dimensiunea porţiilor şi aici şi cheltuielile.

Mihaela Bilic: Aici şi responsabilitatea ne lipseşte, pentru că noi preferăm să ne fie livrat la uşă şi nu ne pasă ce anume băgăm în gură, când de fapt considerăm că este o economie de timp, dar de fapt este o cheltuială mare şi din păcate nu e nimeni mai bun decât noi cu ce ne punem în farfurie.

Marius Tucă: Şi pentru că aţi putea spune că nu e nimic nou pe frontul gastronomiei, să ştii că am regăsit şi eu în viaţa de zi cu zi ce spui aici, am să închei cu cea mai năstruşnică recomandare „Eat Levantin, nu e năstruşnică asta, mi se pare foarte cool. Da, aţi auzit bine noul trend în materie de nutriţie aduce la loc de cinste mâncarea din Levant, adică preparatele ce îşi au originea în bazinul Mediteranei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Liban, Siria şi Israel. E cool să mănânci frumos. Humus. Până la urmă zici ok. Sasuka... am mâncat de curând un mic dejun absolut fabulos, într-o tăviţă de porţelan ai ouă, ai ardei, ai ceapă, ai usturoi, ai ochiurile făcute, e un mic dejun făcut, şi ardei iute.

Mihaela Bilic: Poate fi şi de prânz.

Marius Tucă: Da de multe ori îl iau ca masa de prânz, da cu o felie de pâine.

Mihaela Bilic: Da să ne îmbogăţim tradiţiile gastronomice pe aceste principii.

Marius Tucă: Ce înseamnă chuk-up? Asta nu ştiu ce înseamnă.

Mihaela Bilic: Nu ştiu, şi dacă nu ştiţi ce înseamnă nu sunteţi în future food. Deci mâncarea în continuare are tot felul de noutăţi să ne spună cu condiţia ca noi să rămânem pe această poziţie: pozitivă, optimistă şi plină de bucurie pentru că cu adevărat suntem atât de norocoşi, avem mâncare cât nu a avut omenirea în sute de ani şi atunci noi ce facem considerăm că ea este răul din viaţa noastră, e păcat.

Marius Tucă: Mihaela, aveam un chestionar cu întrebări, o să te iert de data asta, dar la viitoarea emisiune să-mi spui apropo de ce înseamnă viaţa ta, aspiraţiile tale şi altceva.

Mihaela Bilic: Îmi place, o să vin, haide să vorbim şi despre altceva.

Marius Tucă: Ţin să-ţi mulţumesc că de fiecare dată învăţ câte ceva de la tine, fie că e o chestiune nouă în materie de nutriţie aşa cum este această psihologie, care până la urmă se transformă într-o filozofie, e vorba de o reîntoarcere la sine, de o redescoperire, de o acceptare aşa cum foarte bine explicai şi-ţi mulţumesc că ai venit la Smart Tv, pentru că asta suntem începuturile unei noi televiziuni, Smart TV.

Mihaela Bilic: Cine ştie poate o să fim şi noi un pic mai smart cu ocazia asta.

Marius Tucă: Şi sper să ne întâlnim şi data viitoare să discutăm şi despre alte lucruri noi, îţi mulţumesc mult de tot.

Mihaela Bilic: Şi eu şi cu bun şi cu bine să fie pentru că mâncarea chiar e un lucru minunat în viaţa noastră şi aşa trebuie să rămână.

Marius Tucă: Mulţumesc mult, suntem la Smart Tv, la Marius Tucă Show, ţineţi aproape!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici