Marko despre UMF: Scopul nostru în acest moment nu e ameninţarea coaliţiei, ci respectarea înţelegerii

Vicepremierul Marko Bela spune că scopul UDMR nu este, în acest moment, să ameninţe coaliţia de guvernare, ci să se respecte înţelegerea făcută în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, exprimându-şi încrederea "în forţa coaliţiei de a duce până la capăt" această înţelegere.

146 afișări
Imaginea articolului Marko despre UMF: Scopul nostru în acest moment nu e ameninţarea coaliţiei, ci respectarea înţelegerii

Marko despre UMF: Scopul nostru în acest moment nu e ameninţarea coaliţiei, ci respectarea înţelegerii (Imagine: www.umftgm.ro)

Vicepremierul Marko Bela a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că proiectul Hotărârii de Guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş are "forma potrivită" şi a fost "o soluţie bună", ca rezultat al unui "compromis", el exprimându-şi încrederea "în forţa coaliţiei de a duce până la capăt o înţelegere".

Întrebat cum ar acţiona UDMR dacă în urma dezbaterii publice s-ar opera modificări substanţiale în textul proiectului HG privind UMF Târgu Mureş, Marko Bela a spus că scopul UDMR nu este, în acest moment, să ameninţe coaliţia de guvernare, ci să se respecte înţelegerea făcută.

"Deocamdată trebuie să avem încredere în ceea ce am convenit în coaliţie şi nu iau în considerare o altă eventualitate. Deocamdată am încredere în forţa coaliţiei de a duce până la capăt o înţelegere făcută în coaliţie. Ce doreşte populaţia? Populaţia doreşte stabilitate, pace interetnic şi relaţii normale între români şi maghiari, după părerea mea. Forma e potrivită şi e rezultatul unui compromis. Deocamdată aştept să treacă cele 10 zile şi repet, am încredere în decizia luată de coaliţie că o vom duce până la capăt. (...) Scopul nostru în acest moment nu este să ameninţăm coaliţia, ci să respectăm înţelegerea făcută şi să ducem până la capăt această hotărâre", a spus Marko.

El a adăugat că orice dezbatere publică trebuie să fie luată în considerare şi să nu fie "ceva de vitrină", însă crede că proiectul HG privind UMF Târgu Mureş nu trebuie modificat, fiind vorba de un text "făcut după nişte discuţii pertinente", un "compromis" care reprezintă "o soluţie bună".

"Eu nu cred, în acest moment, că HG trebuie să fie modificată, fiindcă înainte de a ajunge la acest text am avut multe discuţii şi în urma acestor discuţii s-a ajuns la acest compromis. Sunt convins că soluţia e bună şi că textul a fost făcut după nişte discuţii pertinente. Dar bineînţeles că aşteptăm propunerile", a spus Marko Bela.

La observaţia că petiţiile online de susţinere a autonomiei universitare a UMF Târgu Mureş, care circulă în mediul virtual, sunt semnate de foarte multe persoane, Marko Bela a răspuns că decizia guvernanţilor nu trebuie să se orienteze după "sondaje".

"Dacă vom încerca să guvernăm după sondajele de opinie publică, nu ştiu unde vom ajunge. Foarte sincer. Dacă vreţi, da, aceasta este opinia mea. Cei care guvernează, cei care sunt în Parlament, uneori trebuie să-şi asume şi decizii care eventual sunt contestate de alţii, dacă acele decizii sunt în interesul societăţii, dacă acele decizii sunt în interesul viitorului societăţii", a arătat el.

Conform unui proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Înfiinţarea liniilor cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş nu reprezintă un compromis din partea Executivului, deoarece Cabinetul lucrează tehnic şi nu este un mediator între partidele aflate la guvernare, declara, marţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Parlamentarii UDMR nu au participat, luni după-amiză, la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precizând că au mandat în acest sens de la Kelemen Hunor şi că aşteptau adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, declara, luni, că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici