Mărmureanu: Am vorbit cu preşedintele Băsescu şi i-am spus să stăm liniştiţi în privinţa Cernavodă

Directorul Institului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat duminică, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că l-a sunat pe preşedintele Traian Băsescu pentru a-l linişti în privinţa centralei de la Cernavodă, asigurându-l că a lucrat personal acolo şi nu sunt probleme.

147 afișări
Imaginea articolului Mărmureanu: Am vorbit cu preşedintele Băsescu şi i-am spus să stăm liniştiţi în privinţa Cernavodă

Mărmureanu: Am vorbit cu preşedintele Băsescu şi i-am spus să stăm liniştiţi în privinţa Cernavodă (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Am vorbit cu preşedintele Băsescu şi i-am spus să stăm liniştiţi, pentru că la Cernavodă eu am făcut partea seismică, am consumat foarte mult - 32.000 de pagini de calcul, am lucrat cu colegii din Statele Unite şi, din punctul meu de vedere, nu sunt probleme cu Cernavodă sub nicio formă", a declarat Gheorghe Mărmureanu în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV.

Întrebat dacă a fost o îngrijorare din partea preşedintelui Traian Băsescu, Gheorghe Mărmureanu a afirmat că el i-a venit în întâmpinare şefului statului pentru că "era normal".

"Este un obiectiv la care nu poţi să gândeşti: la 84 de tone de uraniu, cât iese din fiecare reactor, când o bombă atomică de tip Hiroshima consumă 23,4 kilograme. Deci sunt peste 4.000 şi ceva de bombe în fiecare reactor. Eu ştiu sigur că am făcut o treabă bună la Cernavodă, de garantat nu poţi garanta niciodată. Este proiectată pentru un cutremur de 7,5, magnitudinea maximă în România", a mai spus directorul Institutului de Fizică a Pământului.

Întrebat dacă România ar putea, în cazul unui cutremur, să se confrunte cu probleme similare celor din Japonia, Mărmureanu a precizat că centrala din Japonia nu a fost proiectată la intensitate seismică maximă şi, în plus, centrala nucleară de la Cernavodă funcţionează după un alt sistem.

"Cernavodă nu are nevoie de turnuri de răcire pentru că are apa din Dunăre. Când nu ajunge apa din Dunăre le opreşti, lucru care s-a întâmplat acum patru ani", a mai spus specialistul.

Întrebat la final "dacă bagă mâna în foc pentru centrala de la Cernavodă", Gheorghe Mărmureanu a răspuns afirmativ, precizând că "ştie cu toată fiinţa sa că e bine făcută".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici