Medici: Legea prevede clar că pacienţii cu probleme psihice grave pot fi contenţionaţi

Medicul psihiatru Nicolae Enache de la Spitalul de Neuropsihiatrie pentru copii şi adolescenţi din Buzău spune că legea prevede clar că pacienţii cu probleme psihice grave "pot fi contenţionaţi", susţinând că aceasta este în avantajul pacienţilor cu astfel de probleme, care se pot autoaccidenta.

248 afișări
Imaginea articolului Medici: Legea prevede clar că pacienţii cu probleme psihice grave pot fi contenţionaţi

Medici: Legea prevede clar că pacienţii cu probleme psihice grave pot fi contenţionaţi (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, şi Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii şi adolescenţi din Buzău şi membru al Colegiului Medicilor Buzău, au susţinut, marţi, o conferinţă de presă comună în cazul copiilor instituţionalizaţi internaţi în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean care erau legaţi cu feşe de pat.

Cei doi reprezentanţi ai Colegiului Medicilor Buzău au susţinut că în acest caz a fost aplicată legea, care prevede că pacienţii cu probleme psihice grave "pot fi contenţionaţi", astfel încât "să nu îşi facă singuri rău".

"Un copil cu probleme psihice grave poate să îşi facă rău singur. Legea permite ca aceşti pacienţi să fie contenţionaţi pentru că există riscul să îşi smulgă perfuzia sau să îşi facă singuri rău Legea prevede că în stare de agitaţie orice pacient internat cu astfel de probleme poate fi contenţionat în avantajul lui", a susţinut medicul psihiatru Nicolae Enache.

Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe, în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, au fost difuzate, luni pe posturile centrale de televiziune. Este vorba copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani, de care nu se ocupă nimeni pe perioada internării.

Şeful Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, medicul Carmencita Matei, declara, luni, că micuţii legaţi de paturi cu feşe sunt copii instituţionalizaţi, cu grave probleme de sănătate, şi că această practică se întâlneşte şi în alte spitale, pentru ca micuţii să nu îşi smulgă branulele din mâini.

"În general, copiii nu sunt legaţi, de obicei sunt cu aparţinători, cei legaţi sunt copii cu mari probleme neuropsihice, care nu au aparţinător. Este adevărat că nu trebuie să se întâmple asta, dar lipsa de personal există. Nu e normal să fie aşa. Toţi cei legaţi sunt copii cu probleme mari, care-şi smulg branulele, sunt doi copii din centre de plasament, fără aparţinători. Copiii cu aparţinători nu sunt legaţi. E o situaţie care nu ar trebui să se întâmple", a declarat medicul pediatru Carmencita Matei.

Poliţia Judeţeană Buzău şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului au declanşat anchete în acest caz.

Potrivit comandantului Poliţiei Buzău, comisar-şef Laurenţiu Pantazi, poliţiştii s-au sesizat din oficiu în cazul copiilor legaţi de mâini şi de picioare de paturi, în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, şi au dispus verificări pentru a se stabili dacă se întrunesc condiţiile întocmirii unui dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului.

"Poliţiştii s-au sesizat din oficiu demarând cercetări privind existenţa sau inexistenţa elementelor constitutive de rele tratamente aplicate minorului. Cercetările sunt în curs, apoi rezultatele se vor înainta Parchetului. Până acum au fost audiate trei persoane din rândul cadrelor medicale ale spitalului", a declarat Laurenţiu Pantazi.

El a refuzat să ofere detalii despre calitatea celor audiaţi, dar şi despre identitatea acestora.

"La acest moment discutăm de persoane care fac parte din personalul spitalului având în vedere că cercetarea este în fază incipientă e greu să dăm calităţi şi nume de persoane. Suntem în curs de a clarifica răspunderea fiecăruia în funcţie de fişa postului. Sesizările din mass-media au constituit punctul de pornire al anchetei, iar din imagini, aşa cum am putut observa, putem discuta despre existenţa sau inexistenţa unei asemenea infracţiuni, de rele tratamente aplicate minorului", a mai spus Pantazi.

Şeful Poliţiei Buzău a adăugat că până acum nu au fost depuse plângeri de la părinţi sau alte părţi privind modul în care sunt trataţi copiii respectivi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici