Medicul Cătălin Cîrstoveanu: Am încercat să aduc medici la clinică, dar ei nu vin pentru că nu au cultul şpăgii

Medicul Cătălin Cîrstoveanu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că a încercat să aducă la Clinica de chirurgie cardiovasculară a Spitalului de Copii "Marie Curie" medici români specializaţi în străinătate, dar aceştia nu vin pentru că "nu au cultul şpăgii".

1813 afișări
Imaginea articolului Medicul Cătălin Cîrstoveanu: Am încercat să aduc medici la clinică, dar ei nu vin pentru că nu au cultul şpăgii

Medicul Cătălin Cîrstoveanu: Am încercat să aduc medici la clinică, dar ei nu vin pentru că nu au cultul şpăgii (Imagine: Shutterstock)

Cătălin Cîrstoveanu a spus că afirmaţia "Bebeluşii sunt lăsaţi să moară în România, dacă medicii nu-şi iau şpaga", din cotidianul The Independent, este interpretarea jurnaliştilor britanici, dar care are la bază o discuţie purtată cu aceştia, în care le-a explicat situaţia din clinică.

"Le-am spus despre un centru de top care stă întrucât nu există specialişti. Am încercat să aduc în centru medici români specializaţi în străinătate. Deşi încerc de mai bine de un an, abia am reuşit să aduc o doctoriţă specializată în Marsilia, Anca Mandache. Dar ei nu pot sta pentru că nu au cultul şpăgii. Chirurgul nu ia şpagă, atunci nimeni din echipa lui nu poate lua. Deşi români, nu au cultura şpăgii", a spus Cîrstoveanu.

El a precizat că sunt medici români care ar reveni în ţară, dar dacă în spitalele unde lucrează primesc 4.000 de euro, nu pot veni la 400 de euro cât le oferă statul român. "Ar fi nevoie ca statul să le dea un salariu mai bun", a adăugat doctorul.

"De ce să vină la stat unde sunt salarii mici şi presiune mare pe ei. Aproape 3.000 de medici români au plecat din România pentru că s-au săturat", a mai spus Cîrstoveanu.

El a adăugat că statul alocă zeci de mii de euro pentru operaţii în străinătate, în loc să stimuleze medicii să lucreze în România.

"Avem o clinică de top care stă închisă. Patru din zece nou născuţi cu suferinţe cardice grave sunt trataţi în străinătate, restul, adică 60 la sută, mor. În 2012 am avut 11 copii internaţi, şase au murit, patru au fost operaţi în străinătate, iar unul este în stare foarte gravă", a adăugat Cîrstoveanu.

Medicul a mai spus că niciodată nu s-gândit că va fi în situaţia să aibă o clinică de top şi că nu vor veni medici să opereze.

Comisia de etică a Spitalului de Copii "Marie Curie" va lua în discuţie declaraţiile lui Cătălin Cîrstoveanu, considerate stânjenitoare şi care aruncă "o mizerie" asupra tuturor doctorilor din unitatea sanitară, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, doctorul Radu Tăbăcaru, membru al comisiei.

"Este o problemă a întregului sistem sanitar din România. Medicii nu sunt atraşi de o astfel de responsabilitate, cum ar fi Clinica de chirurgie cardiovasculară, din cauza salariilor pe care le avem. Comisia de etică a spitalului va discuta situaţia stânjenitoare în care au fost puşi medicii prin decalariile doctorului Cîrstoveanu. Prin declaraţiile lui, aruncă o mizerie asupra tuturor. Este abject, umilitor pentru lumea medicală", a spus doctorul Radu Tăbăcaru, membru al comisiei de etică a Spitalului "Marie Curie".

Verificările Comisiei de etică a spitalului au loc după ce în ediţia electronică a cotidianului The Independent s-a scris că, la un sfert de secol după ce Occidentul a aflat despre orfelinatele din România lui Nicolae Ceauşescu, copiii sunt din nou victime, de data aceasta ale corupţiei endemice, întrucât "medicii refuză să lucreze fără mită".

O unitate de cardiologie dotată cu echipamente ultramoderne de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti nu a tratat niciun copil de când a fost deschisă, deoarece personalul care ar trebui să lucreze cu aceste dispozitive aşteaptă să primească mită, se arată în articolul din The Independent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici