Mehedinţi: 500 de angajaţi din cadrul RAAN vor rămâne fără locuri de muncă - sindicate

Un număr de 500 de angajaţi din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) vor rămâne fără locuri de muncă în perioada următoare, potrivit reprezentanţilor Blocului Naţional Sindical (BNS), în urma procesului de reorganizare, compania fiind în insolvenţă.

697 afișări
Imaginea articolului Mehedinţi: 500 de angajaţi din cadrul RAAN vor rămâne fără locuri de muncă - sindicate

Mehedinţi: 500 de angajaţi din cadrul RAAN vor rămâne fără locuri de muncă - sindicate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Prim - vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc, prezent, joi, la Drobeta Turnu Severin, la dezbaterea unui plan de stimulare a ocupării şi a incluziunii sociale în judeţul Mehedinţi, a declarat că pentru cei 500 de salariaţi ai RAAN, regie care produce apă grea şi energie termică pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, care vor rămâne fără locuri de muncă, trebuie găsite soluţii astfel ca ei să nu intre în sistemul de protecţie socială, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"De la RAAN se preconizează 500 de oameni. De ce spun despre aceste 500 de locuri de muncă pierdute: întrucât piaţa internă este saturată de apă grea pentru cele două grupuri energetice nucleare, pentru că investiţiile pe grupurile 3 şi 4 stagnează, pentru că investitorii se retrag şi pentru că Cernavodă are o mare problemă în ceea ce priveşte preluarea de putere energetică", a spus prim-vicepreşedintele BNS.

În cadrul dezbaterii organizate la Palatul Administrativ din Drobeta Turnu Severin şi la care au participat preşedintele BNS, Dumitru Costin, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Supraveghere Financiare, Radu Soviani, dar şi liderii locali ai BNS Cristinel Popescu şi Florin Rogobete, s-a discutat despre oportunitatea de investiţii în judeţul Mehedinţi în domenii precum: turism, transport, agricultură sau mediu.

Dumitru Costin şi Ion Pisc au adus reproşuri autorităţilor judeţene şi parlamentarilor de Mehedinţi care nu au participat la întâlnirea de dialog social, prezenţi fiind doar Viorel Palaşcă (PNL) şi Rodin Traicu (PSD), deşi potrivit acestora fuseseră invitaţi şi Tudor Chiuariu, Petre Daea şi Nicolae Şerban.

Ion Pisc a propus câteva soluţii pentru redresarea RAAN, dar şi pentru depăşirea sezonului rece în condiţiile în care stocurile de materie primă pentru asigurarea alimentării cu energie termică a municipiului Drobeta Turnu Severin sunt reduse.

În acest sens, prim-vicepreşedintele BNS propune transformarea Minei Husnicioara, cea care asigură cărbune exclusiv pentru RAAN, în societate comercială şi, totodată, trasnferarea ei de la Complexul Energetic Oltenia la RAAN, astfel încât minerii de la exploatarea respectivă, care se află în şomaj tehnic de la începutul lunii septembrie, să se întoarcă la lucru, să extragă cărbune şi să fie plătiţi direct de către Regie.

"Principalele soluţii de redresare şi de o stabilitate în ceea ce priveşte situaţia economică a judeţului ar fi continuarea procesului de reorganizare a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, în sensul în care Exploatarea Minieră Husnicioara, cea care asigură până la 1,8 milioane de tone de cărbune pe an, necesare funcţionării centralei, să devină componentă de drept a acestei societăţi în sensul în care aceşti oameni care stau în regim de aşteptare trebuie să producă cărbunele pe care practic, trebuie să îl şi încaseze pentru că o muncă trebuie şi plătită", a declarat Ion Pisc.

În privinţa redresării platformei Romag Prod a RAAN, sindicaliştii propun diminuarea costurilor de producţie până la 50% astfel încât să poată fi introdusă pe piaţa externă.

"La preţul la care se produce nu ne acceptă piaţa externă şi tocmai de aceea trebuie să facem tot posibilul să diminuăm costurile ca să putem exporta. Şi nu în ultimul rând intrarea într-o normalitate a Termocentralei de la Halânga care împreună cu Mina scade costul şi poate într-adevăr să fie pe piaţa energetică din România, dar oricare dintre soluţii ne va duce la diminuarea costurilor de personal", a mai declarat prim-vicepreşedintele BNS.

RAAN a intrat în insolvenţă în data de 11 septembrie 2013.

Guvernul a stabilit, prin ordonanţă de urgenţă şi prin derogare de la unele prevederi legale, intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, păstrând dreptul Regiei de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa.

Administratorul judiciar al RAAN este SCP Tudor & Asociaţii SRL, aceeaşi firmă care a preluat şi insolvenţa primei primării care a intrat în incapacitate de plată în România, Primăria Aninoasa din judeţul Hunedoara.

La momentul declarării insolvenţei, RAAN, care are aproximativ 2.700 de angajaţi, avea o datorie de aproximativ 800 de milioane de lei, către diverşi agenţi economici, furnizori inclusiv către Compania Naţională a Lignitului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici