Meleşcanu, despre pensiile militarilor: Dacă ceva nu e stricat, nu te apuca să repari acel lucru

Senatorul PNL Teodor Meleşcanu a comentat, marţi, în plenul Senatului, introducerea militarilor în Legea unitară a pensiilor, spunând că "dacă ceva nu este stricat, nu trebuie să te apuci să repari acel lucru".

29 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu, despre pensiile militarilor: Dacă ceva nu e stricat, nu te apuca să repari acel lucru

Meleşcanu, despre pensiile militarilor: Dacă ceva nu e stricat, nu te apuca să repari acel lucru (Montaj foto)

Meleşcanu a arătat că sistemul de pensii spciale din armată este vechi de sute de ani şi încercarea de a distruge acest sistem, care şi-a dovedit utilitatea şi corectitudinea socială, dar mai ales a fost o expresie a solidarităţii, este una dintre cele mai grave atingeri care se aduce unei instituţii fundamentale, cum este armata.

El a admis că există câteva sute de persoane cu pensii de peste 40 de milioane de lei vechi, dar că marea majoritate a celor din sistem au sub 20-30 de milioane, care, potrivit premierului, nu vor fi afectaţi de această lege a pensiilor.

"Vă pun şi eu o întrebare de om simplu cu bun simţ: dacă nu sunt afectate aceste pensii, de ce trebuie să schimbăm sistemul? De ce trebuie să facem o muncă enormă, care potrivit unor evaluări ale unor asociaţii ar dura peste 20 de ani, în condiţiile blocării sistemului de angajări, pentru a calcula un virtual punct de pensie?", a adăugat Meleşcanu.

El a mai spus că americanii au o vorbă: "Dacă ceva nu este stricat, nu te apuca să repari acest lucru".

"Dacă vrem un sistem mai solidar, nu trebuie să îl schimbăm", a apreciat Meleşcanu.

El a admis că există şi unele "distorsiuni". "Eu însumi vă pot spune despre lucruri care s-au făcut la limita legii, nu în afara legii, dar acestea ar trebui corectate şi nu distrus întreg sistemul", a spus senatorul PNL.

Meleşcanu a declarat în plen că doreşte să îi şocheze pe colegi şi să spună că, din păcate, ceea ce propune prin legea unitară a pensiilor este în totală contradicţie cu principiul fundamental pe care ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi premierul Emil Boc l-au amintit, acela al contributivităţii.

"Militarii nu contribuie la bugetele de pensii, nu au carte de muncă şi va trebui să se inventeze un sistem care să permită calcularea unui punct de pensie", a explicat el, arătând că această lege arată că Guvernul nu este serios sau nu este consecvent cu principiul enunţat.

Potrivit acestuia, principiul contributivităţii trebuie să fie unul dintre principiile fundamentale de la baza sistemului de pensii, alături de cel al solidarităţii.

"Dacă acesta este principiul pe care doriţi să construiţi o lege corectă a pensiilor, atunci trebuie reflectat în toate propunerile din lege. PNL nu este de acord cu plafonul impus de cinci salarii medii pentru calcularea pensiei medii", a spus Meleşcanu.

El a anunţat că PNL nu este de acord nici cu principiul dublei impozitări, respectiv introducerea obligativităţii CAS şi pe dividente.

Meleşcanu a mai declarat că egalizarea vârstei de pensionare nu trebuie făcută într-un timp atât de scurt, chiar dacă este vorba despre alinierea la prevederile europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici