Boc: Statul cheltuieşte anual 120 milioane euro pentru pensiile speciale a doar 0,14% din pensionari

Statul cheltuieşte anual 120 milioane euro pentru plata pensiilor speciale acordate unui număr limitat de 8.342 persoane care beneficiază de legi speciale, reprezentând 0,14% din totalul pensionarilor, bani cu care ar putea susţine alte 60.000 pensii medii în sistemul public, a afirmat premierul Boc

46 afișări
Imaginea articolului Boc: Statul cheltuieşte anual 120 milioane euro pentru pensiile speciale a doar 0,14% din pensionari

Boc: Statul cheltuieşte anual 120 milioane euro pentru pensiile speciale a doar 0,14% din pensionari (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Fondurile pentru plata acestei categorii de pensii sunt suportate anual de la bugetul de stat, a precizat premierul.

El a arătat însă în acelaşi timp, în dezbaterile din Senat privind proiectul legii pensiilor, că nu toate cele 200.000 pensii speciale vor fi diminuate în urma recalculării.

"Nu condamn lobby-ul făcut de persoane cu pensii mari, sprijiniţi de anumite interese şi televiziuni, dar trebuie apăraţi şi cei cu venituri mici. De ce să nu dăm pensii speciale şi pentru medicii care operează pe creier, pe inimă, ei de ce nu ar merita pensie specială ? Pentru omul care munceşte de dimineaţă de la ora 5 până după-amiaza târziu la şaibă, el de ce să nu aibă parte de pensie specială ? Pentru un profesor de istorie care predă elevilor, citeşte pe Herodot şi se documentează în fiecare zi, de ce să nu aibă pensie specială ?", a spus Boc senatorilor.

Premierul a reamintit în acelaşi timp că este dispus ca, în cazuri punctuale, să fie acordate rente de merit pentru actori, poliţişti sau alte categorii de bugetari.

Pe parcursul discursului susţinut de premier, senatorii din opoziţie au vociferat sau au aplaudat ironic, izbucnind în râs în momentul în care Boc a vorbit despre profesorii care îl citesc pe Herodot.

În vara anului trecut, prezent la o şedinţă de guvern, preşedintele Băsescu i-a cerut ministrului Educaţiei din acea perioadă, Ecaterina Andronescu (PSD), să nu scoată educaţia fizică din disciplina şcolară şi să adapteze programa de învăţământ la nevoile economiei, arătând că România are un deficit de mecanici şi tinichigii, în timp ce date despre "păpădie, salată şi Herodot" pot fi obţinute pe Internet.

Ulterior, prezent la lansarea unui volum de documente pe baza cărora a fost redactat raportul Tismăneanu, preşedintele Traian Băsescu i-a spus lui Gabriel Liiceanu că a vrut să afirme în Guvern că "şcoala scoate tâmpiţi", dar s-a abţinut în ultimul moment, contientizând că ceea ce vroia să spună era "o prostie", deşi corect pe fond.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici