Video Mii de oameni participă la "Festivalul Usturoiului" în Ţinutul Contelui Dracula - VIDEO

Mii de oameni au venit la "Festivalul Usturoiului" organizat în Ţinutul contelui Dracula din Pasul Tihuţa, fiind provocaţi de organzatori la concursuri care de care mai neobişnuite, transmte corespondentul MEDIAFAX.

1811 afișări

Ajuns la a patra ediţie, Festivalul Usturoiului în Ţinutul contelui Dracula îşi propune să pună în valoare atât legenda celebrului vampir cât şi potenţialul cultural şi turistic al zonei despre care se vorbeşte în romamul Dracula a lui Bram Stoker – Borgo Pass (Pasul Bârgăului din Tihuţa). Festivalul adună an de an din ce în ce mai mulţi iubitori ale celebrelor poveşti despre Dracula, evenimentul fiind organizat pe un platou în vârful muntelui.

„De ce Festivalul Usturoiului în Ţinutul Contelui Dracula? Pentru că pur şi simplu vrem să promovăm acest brand la el acasă, folosind resursele noastre locale cele mai de preţ: oamenii, tradiţiile, folclorul autentic, poveştile şi legendele. Ani de zile ne-am lamentat că ni l-au furat alţii pe misteriosul conte-vampir însă nu am făcut nimic pentru a-l aduce acasă. De patru ani însă luptăm pentru acest lucru, pentru a readuce legea contelui Dracula care sălăşluieşte în castelul său din Carpaţi, localizat de irlandezul Bram Stoker în Borgo Pass. De de Usturoi? Ideea mi-a venit după ce un grup de nemţi a ajuns în urmă cu câţiva ani în zonă cu maşina burduşită de usturoi! Întrebaţi ce fac cu atâta usturoi în maşină, turiştii, oarecum miraţi de atâta neştiinţă, au răspuns scurt că l-au luat să îi apere de strigoii şi vampirii care bântuie pe meleagurile noastre”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei de Promovare a Turismului "Turist în Bistriţa-Năsăud", Claudia Andron.

Miile de turişti care au ajuns în Munţii Bârgăului au fost aşteptate de zeci de producători tradiţionali din Bistriţa-Năsăud, dar şi din Cluj, cu produse lucrate manual, de la haine populare tradiţionale sau stilizate, bijuterii lucrate manual din mărgele, sticlă, lemn sau aţă până la produse din papură, împletită şi de ceramică realizate cu migală de un artist de pe Valea Bârgăului.

Levenţica crescută la munte, pe Valea Bârgăului, a atras şi ea sute de priviri, de la eveniment fiind nelipsite şi aranjamentele florale şi buchetele cu elementul principal al festivalului – usturoiul. Peştele afumat tradiţional pe Valea Bârgăului, brânza şi urda făcută la munte, dar şi pâinea coaptă pe frunză de varză şi cozonacii tradiţionali au avut şi ele un succes uriaş la publicul prezent la Festival care s-a delectat apoi cu miere, dulceţuri, siropuri, sucuri naturale, plăcinte şi ciocolată de casă aduse de producătorii prezenţi la festival.

Organizatorii au pregătit ateliere de pictură şi de jocuri tradiţionale de pe Valea Bârgăului (hapuc, oină) pentru copii, în zonă fiind montată şi o tiroliană de salvamontiştii bistriţeni.

Cei mari au fost provocaţi la concursuri inedite, cu premii. Iubitorii mitului lui Dracula care s-au îmbrăcat după modelul personajelor din roman au avut parte de premii, fiind premiată „Cea mai inspirată ţinută după personaje din romanul Dracula”.

S-a căutat şi în acest an „Cel mai bărbătos bărbat din Ţinutul Contelui Dracula", cei şapte asipranţi având de trecut probe serioase pentru a-şi dovedi măestria.

La prima probă, cea de precizie, concurenţii au încercat să nimerească aruncând cu usturoi o vrăjitoare care a deranjat liniştea oamenilor din zonă, după care au fost provocaţi la dans. Pentru a merge mai departe în concurs feciorii au fost nevoiţi să arate că ştiu să joace pe muzică populară. Puterea, rapiditatea dar şi atenţia au fost testate în a treia probă a concursului, participanţii fiind provocaţi să care opt baloţi de paie, contra-cronometru, şi să îi aranjeze într-o anumită formă pentru a crea un puzzle.

Nici latura sensibilă nu a fost uitată, cei şapte având la dipoziţie câteva secunde pentru a cuceri una dintre iubitele contelui Dracula.

Ultima probă, cea de îndemânare a fost cea mai complicată, concurenţii fiind provocaţi să bată nişte cuie într-un butuc, după ce au băut câte un pahar de ţuică cu mărgele după fiecare probă a concursului.

Festivalului Usturoiului în Ţinutul Contelui Dracula se desfăşoară în localitatea Piatra Fântânele din Munţii Bârgăului, organizatorii evenimentului fiind Asociaţia de Promovare a Turismului "Turist în Bistriţa-Năsăud", Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, primăriile Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Bistriţa Bârgăului şi Josenii Bârgăului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici