Militarii, chemaţi să doneze sânge pentru pilotul rănit în accidentul de elicopter din judeţul Sibiu

Centrul de hematologie transfuzională al Ministerul Apărării Naţionale, aflat în incinta Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Capitală, organizează o campanie de donare de sânge pentru pilotul care a supravieţuit accidentului de elicopter din judeţul Sibiu.

311 afișări
Imaginea articolului Militarii, chemaţi să doneze sânge pentru pilotul rănit în accidentul de elicopter din judeţul Sibiu

Militarii, chemaţi să doneze sânge pentru pilotul rănit în accidentul de elicopter din judeţul Sibiu (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Donând sânge la Centrul de hematologie transfuzională al Ministerul Apărării Naţionale, aflat în incinta Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davila', fiecare din noi intră în lupta contracronometru pentru salvarea vieţii camaradului nostru, căpitan-comandorul Corneliu Gabriel Titiana, grav rănit în urma accidentului aviatic din 21 noiembrie a.c., care se află internat, în stare foarte gravă, în Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti. Militari ai Armatei României haideţi să dovedim, încă o dată dacă mai era nevoie, că ştim să acordăm respectul şi preţuirea care se cuvine camarazilor noştri, răniţi sau invalizi ca urmare a participării la acţiuni militare, acţionând în solidar cu valorile fundamentale ale statului român pe care îl reprezentam cu onoare. Un gest mic pentru fiecare dintre noi, o şansă la viaţă pentru el. Sacrificiul impune respect!", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de spitalul militar bucureştean.

Potrivit oficialilor unităţii sanitare, starea de sănătate a căpitan-comandorului Corneliu Gabriel Titiana rămâne în continuare gravă, cu prognostic rezervat, în timp ce maistrul militar cls. I Valentin Bora este în stare stabilă. Cei doi militari, supravieţuitori ai accidentului aviatic din 21 noiembrie, rămân în continuare internaţi la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti.

Potrivit Spitalului Militar, având în vedere starea gravă a pilotului Corneliu Gabriel Titiana - conectat la aparatul de hemodiafiltrare, în vederea susţinerii funcţiei renale -, până în prezent nu a fost oportună o nouă intervenţie, pe primul loc situându-se eforturile medicale pentru a asigura supravieţuirea.

În comunicat se mai precizează că odată cu aducerea celor doi răniţi în Bucureşti, la nivelul MApN a fost constituită o grupă operativă formată din cadre medicale cu funcţii de conducere în cadrul sistemului medical militar, care să asigure cu maximă promptitudine suportul medical, logistic, administrativ şi psihologic atât pentru cei doi pacienţi, cât şi pentru familiile acestora. Din grupa operativă fac parte colonel medic dr. Constantin Ştefani, şeful Direcţiei Medicale a MApN, colonel medic dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandantul Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC), colonel medic dr. Mariana Jinga, directorul medical al SUUMC, colonel medic dr. Daniela Popa, medicul şef al forţelor aeriene, colonel medic dr. Leonard Codreş, şef secţie SAMSMO şi colonel medic dr. Laurenţiu Ene, şeful Secţiei ATI din SUUMC.

După internarea pacienţilor la Spitalul de Arşi, SUUMC a asigurat, încă din primul moment, suportul de specialitate solicitat de medicii curanţi. Astfel, locotenent-colonelul medic asist univ. dr. Bogdan Marinescu a făcut parte din echipa operatorie care a realizat, în seara zilei de 21 noiembrie, primele intervenţii chirurgicale de excizie a arsurilor şi transplant de piele cu auto şi homogrefe, precum şi de reducere a fracturilor, iar echipa de medici pneumologi, compusă din colonelul medic dr. Ioana Ştefănescu şi colonelul medic dr. Madalin Ţeţu, au realizat, în 22 noiembrie, extracţia bronhoscopică a corpului străin intrabronşic (bucată de platic - vizieră), folosind unitatea de bronhoscopie a SUUMC, unitate care a fost dislocată, cu o ambulanţă, la Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri.

Totodată, la solicitarea medicilor curanţi, MApN a făcut "toate demersurile necesare pentru achiziţionarea, în vederea transplantului, a unei cantităţi de 4000 cm² de piele artificială, produs medical procurat din străinătate, urmare a faptului că acesta nu se găseşte pe piaţa de profil din România". "La acest moment, pielea artificială este la dispoziţia medicilor curanţi, momentul operator rămânând să fie stabilit, ulterior, în funcţie de evoluţia stării de sănătate a pacientului", se mai precizează în comunicat.

Potrivit Spitalului Militar, în lupta contracronometru pentru salvarea vieţii militarilor răniţi s-a alăturat şi Centrul de hematologie transfuzională al MApN, Ministerul Apărării Naţionale, care a asigurat suportul necesar reechilibrării volemice a pacienţilor, punând la dispoziţie necesarul de unităţii de sânge şi plasmă. "Din punct de vedere medico-chirurgical, Ministerul Apărării Naţionale, prin intermediul SUUMC, a primit asigurări că s-au facut toate eforturile necesare pentru salvarea vieţii celor doi pacienţi, iar meritul şi responsabilitatea medicală revine unei echipe de succes din care l-am menţiona pe dr. Cristian Niţescu, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reparatorie, directorul medical al Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti şi medic curant al celor doi pacienţi", mai precizează Spitalul Militar.

Cei doi militari internaţi la Spitalul de Arşi se aflau într-un elicopter militar al Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii care s-a prăbuşit, în 21 noiembrie, într-o zonă împădurită aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni din judeţul Sibiu.

În urma accidentului, opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supravieţuitori au fost preluaţi de un elicopter SMURD şi duşi la un spital din Târgu Mureş, de unde au fost transportaţi în Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici