Spitalul de Arşi: Pilotul elicopterului prăbuşit în judeţul Sibiu ar putea fi operat din nou

Gabriel Titiana, pilotul elicopterului prăbuşit în judeţul Sibiu, ar putea fi operat din nou, vineri, dacă starea sănătăţii lui va permite acest lucru, el fiind în continuare intubat în secţia de terapie intensivă a Spitalului de Arşi, a declarat directorul medical al unităţii, dr. Cristian Niţescu.

81 afișări
Imaginea articolului Spitalul de Arşi: Pilotul elicopterului prăbuşit în judeţul Sibiu ar putea fi operat din nou

Spitalul de Arşi: Pilotul elicopterului prăbuşit în judeţul Sibiu ar putea fi operat din nou (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/ Mediafax Foto)

"Pilotul Titiana este în continuare intubat. Este pe dializă, întrucât inflamaţia cronică ne dădea nouă peste cap constantele, valorile creatininei şi ale ureei. Nu este o dializă de insuficienţă renală, este o dializă de ajutor, pentru a scăpa de aceşti mediatiori ai inflamaţiei, de valorile crescute ale ureei şi creatininei", a explicat Niţescu.

Directorul medical al Spitalului de Arşi din Capitală a mai precizat că starea lui Titiana este staţionară. "Nu pot spune că este mai rău. Rămânem rezervaţi, nu suntem nici optimişti, dar nici foarte pesimişti. Dacă starea lui generală permite, am încerca să-l operăm din nou vineri, dar numai dacă starea va permite şi dacă Terapia Intensivă ne va da voie nouă, chirurgilor, să facem acest lucru", a adăugat Cristian Niţescu.

Medicul speră ca la operaţia ce ar putea avea loc vineri speră să poată fi continuat transplantul cu piele recoltată de la pacient. "Vineri, sperăm să mai punem un 5-10 la sută grefe de la el şi să mai folosim nişte homogrefe. Substituentul de piele nu este încă de pus", a precizat Niţescu.

Întrebat care este starea grefelor de care a beneficiat deja pilotul, Niţescu a spus că acestea s-au prins aproape în totalitate. "Grefele s-au prins aproape în totalitate. Homogrefele, adică cele din bancă, care din păcate sunt pe spate, vor trebui scoase şi puse autogrefe, la un moment dat. Nu este momentan cazul de substituent de piele, deşi îl avem, pentru că MApN a făcut demersuri să îl avem. Substitutentul de piele trebuie pus pe o suprafaţă perfect curată, perfect sângerândă, şi în acest moment nu este aşa ceva. Sperăm să le punem în următoarele zile", a adăugat Niţescu.

Legat de al doilea supravieţuitor din elicopterul prăbuşit, Valentin Bora, medicul a spus că acesta a făcut câţiva paşi şi a mâncat. "Este bine. S-a mobilizat, a mers câţiva paşi, vorbeşte, mănâncă. Dar niciodată nu poţi spune hop, în chirurgia arsurii, până ce pacientul nu a plecat din secţia de Terapie Intensivă", a spus medicul.

Cei doi militari se aflau într-un elicopter militar al Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii care s-a prăbuşit, în 21 noiembrie, într-o zonă împădurită aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni din judeţul Sibiu.

În urma accidentului, opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supravieţuitori au fost preluaţi de un elicopter SMURD şi duşi la un spital din Târgu Mureş, de unde au fost transportaţi la Spitalul de Arşi din Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici