Ministru delegat pentru Ape: Nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre, nici de cod galben sau portocaliu

Ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, marţi, că în acest moment nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre, debitele fiind în limitele multianuale şi nefiind cazul de cod galben sau portocaliu.

538 afișări
Imaginea articolului Ministru delegat pentru Ape: Nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre, nici de cod galben sau portocaliu

Ministru delegat pentru Ape: Nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre, nici de cod galben sau portocaliu (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"Nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre. Nu vom da nici cod galben, nici cod portocaliu, pentru că nu se impune. Debitele sunt în limitele debitelor multianuale, respectiv 7.100 de metri cubi pe secundă", a declarat, marţi, Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Potrivit ministrului, s-a dispus o analiză a acestor debite având în vedere eventualele precipitaţii de la sfârşitul săptămânii, iar prefecţii şi responsabilii Administraţiei "Apele Române" au fost informaţi să verifice digurile, mai ales pe porţiunile în care acestea au stat sub presiune o perioadă mai lungă.

"O atenţie deosebită o acordăm braţului Borcea de jos unde trebuie consolidat digul.(...) Am dispus deja Apelor Române să facă lucrarea acolo unde se impune. Deja reprezentanţii Apelor Române au mobilizat utilaje în zona respectivă. Lucrarea este mai amplă. Deocamdată au fost alocaţi 200.000 de lei şi urmează în şedinţa de Guvern de azi (marţi, n.r.) să vedem dacă se mai alocă sume suplimentare din fondul de intervenţie", a mai spus ministrul delegat.

La rândul său directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Daniela Rădulescu, a explicat că, în urma precipitaţiilor căzute în bazinul superior al Dunării, s-a format o viitură istorică, care se propagă în aval, însă pe sectorul romînesc al fluviului nu vor exista pagube.

"Într-adevar în bazinul superior al Dunării a plouat foarte mult. Sunt cantităţi care au atins 150 de milimetri pe arii extinse şi local 250 - 300 de milimetri, o cantitate foarte importantă de precipitaţii. S-a format o viitură istorică pe Dunăre care se propagă acum pe fluviu, în aval. În acest moment, la intrarea în ţară, la Baziaş avem 7.100 de metri cubi pe secundă, este o valoare aproape de media lunii iunie, respectiv 6.400 de metri cubi pe secundă", a spus Rădulescu.

Aceasta a mai arătat că este anticipat un maxim al undei de viitură pe Dunăre, la Baziaş, care va fi înregistrat în intervalul 13 - 15 iunie, echivalând cu un debit de aproximativ 10.500 de metri cubi pe secundă. Nici această valoare nu este "una care să sperie", fiind mai mică decât valoarea debitului înregistrată în intervalul 11 - 13 aprilie, de 11.900 de metri cubi pe secundă, potrivit Danielei Rădulescu.

În cea mai mare parte a lunii aprilie, Dunărea a fost sub cod portocaliu de inundaţii pe sectorul românesc.

Marţi, premierul ungar Viktor Orban a decretat situaţie de urgenţă din cauza nivelului ridicat al apelor Dunării, aceasta urmând să intre în vigoare marţi, la prânz.

Potrivit datelor primite din Austria, niveluri record sunt aşteptate pe Dunăre începând de miercuri, a declarat premierul în cadrul unei conferinţe de presă, după o întâlnire cu comisia guvernamentală care coodonează efoturile de protecţie de inundaţii.

Situaţia continuă să se înrăutăţească, urmând să atingă apogeul la sfârşitul săptămânii, a declarat el, adăugând că "există şanse realiste să se menţină fluviul în matcă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici