Ministrul Florin Jianu a plecat în Albena, pentru turiştii români blocaţi în urma inundaţiilor - FOTO

Ministrul delegat pentru Turism, Florin Jianu, se deplasează de urgenţă în staţiunea bulgară Albena, unde mai mulţi turişti români sunt blocaţi în urma inundaţiilor, pentru evaluarea situaţiei şi prime decizii în vederea repatrierii acestora, informează Guvernul.

681 afișări
Imaginea articolului Ministrul Florin Jianu a plecat în Albena, pentru turiştii români blocaţi în urma inundaţiilor - FOTO

Ministrul Florin Jianu a plecat în Albena, pentru turiştii români blocaţi în urma inundaţiilor

Conform sursei citate, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerului Afacerilor Interne va fi constituit un grup de lucru care să gestioneze de urgenţă situaţia în care se află românii blocaţi în Albena.

"În prezent, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, se deplasează de urgenţă la faţa locului, pentru evaluarea situaţiei şi pentru prime decizii. Grupul de lucru va lua legătura cu autorităţile bulgare, va menţine o echipă la faţa locului, va lua legătura cu românii aflaţi în situaţii dificile şi va face tot ce este necesar pentru repatrierea acestora în bune condiţii. De asemenea, grupul interministerial va comunica opiniei publice informaţiile existente în timp util", se arată într-un comunicat.

Guvernul mai susţine că autorităţile bulgare au pus deja la dispoziţie informaţii şi cooperează cu autorităţile româneşti pentru asigurarea unor "condiţii decente" pentru cei afectaţi.

Turiştii români aflaţi pe litoralul bulgăresc, în regiunea Albena, acuză autorităţile străine că nu îi ajută să plece acasă, după ce staţiunea a fost grav afectată de inundaţii, românii reclamând că au fost evacuaţi doar cetăţenii ruşi şi germani, în timp ce românii s-au ajutat între ei.

Potrivit Elizei Panait, o turistă din Buzău surprinsă de inundaţii în staţiunea Albena, în timpul unui sejur la un hotel, în regim all inclusiv, românii au fost abandonaţi de către autorităţile bulgare, după ce hotelul respectivşi alte cinci unităţi hoteliere din zonă, au fost afectate de inundaţii. Panait a spus că în zonă ar fi zeci de români, mulţi dintre ei cu maşinile distruse de apă şi mâl, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Panait a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că mulţi dintre turiştii români aflaţi în Albena nu pot părăsi staţiunea, iar autorităţile nu îi ajută cu nimic. Panait spune că turiştii au cerut autorităţilor, contra cost, o platformă pe care să-şi urce maşinile şi cu care să poată părăsi zona afectată de inundaţii, însă au fost refuzaţi.

”Nu a venit nimeni să vorbească cu noi, să ne spună dacă putem ieşi din hotel, sunt români disperaţi, care nu pot pleca de aici. Sunt mulţi români aici, sunt copii, situaţia e disperată, s-a rupt şi faleza, restaurantul este distrus. Sunt buzoieni care nu pot pleca pentru că au maşinile acoperite cu apă, au autoturismele distruse de mâlul care a intrat până la scaune, a fost apă de un metru şi 20 de centimetri, iar bulgarii şi-au bătut joc de noi”, a declarat Eliza Panait, turistă din Albena.

Sursa citată a adăugat că inundaţiile au cuprins zona după ploile abundente care s-au înregistrat în noaptea de joi spre vineri. Apa şi aluviunile care s-au revărsat din pădure, dar şi dintr-un râu care s-ar afla în zonă au distrus maşinile turiştilor, restaurantele aflate la subsolurile hotelurilor, un hotel fiind rupt în două, iar turiştii fiind evacuaţi.

Turiştii români susţin că nu li s-a mai servit masa, deşi sunt în regim all inclusiv, ei primind în ultimele ore doar câte un sandviş, câte un croissant şi câte o sticlă de jumătate de litru cu apă.

"E o tragedie. Am aut noroc că seara am intrat într-o parcare unde locul era mai sus. Ne-a intrat apă până la scaune, suntem cu mâlul în maşină, la ceilalţi maşinile sunt acoperite de ape. Totul s-a întâmplat vineri dimineaţă. Începuse să plouă de joi dimineaţă, ne-a plouat pe telefoane, pe tot, dar nu ne-am imaginat ce o să descoperim vineri dimineaţă la trezire. Vineri dimineaţă, hotelul de lângă noi s-a rupt în două, au făcut evacuări cu elicopterul. Duminică, ni se termina sejurul, am reuşit să plecăm în această dimineaţă, cu chiu cu vai, dar sunt români care nu pot pleca, au maşinile distruse, sunt maşini acoperite de ape, se văd doar lunetele şi acoperişurileacestora”, a spus turista.

Femeia a reclamat că autorităţile bulgare nu îi ajută pe români, în timp ce echipajele de salvare i-au evacuat cu prioritate pe cetăţenii ruşi şi germani, în timp ce românii nu au ştiut că se fac evacuări, ei fiind cei care au scos apa de pe holul hotelului după ce personalul a plecat, rămânând doar managerul de hotel.

”Nimeni dintre autorităţi nu ne-a ajutat. A fost ca la război, nu ştiam că se fac evacuări, nu ni s-a spus, au evacuat doar ruşi şi nemţi, noi ne-am gândit că li se termină sejurul, dar de fapt îi evacuau. Noi stăteam ca proştii, suntem de la Buzău numai pe care îi ştim noi 15 oameni, inclusiv copii, noi am plecat, suntem două maşini care am reuşit să plecăm, însă sunt rămaşi în urmă mulţi români care nu pot părăsi zona, sunt sinistraţi. La un moment dat, făceau evacuări cu camionul de armată, se stătea la rând care apucă să fie evacuat. Am cerut o platformă de la Constanţa, dar nu ni s-a permis pentru că nu ar permite Poliţia, nu a stat nimeni de vorbă cu noi, pompierii au râs de noi, au plecat la noroc, apele nu s-au retras şi îngrozitor este că începuse iar să plouă”, a povestit Panait.

Femeia a mai spus că în ultimele 24 de ore turiştii care nu au fost evacuaţi au primit foarte puţină mâncare.

”Ieri (n.r. - vineri) ne-au dat un sandviş cu o jumate de felie de parizer, o roşie, un sfert de castravete, o jumătate de litru de apă în sticle folosite, nu îmbuteliată, iniţial la trei persoane, apoi aseară jumătate de litru de apă de persoană. Turiştii au scos apa din hotelul în care eram cazaţi noi pentru că personalul a plecat, nu ne-a ajutat nimeni. Românii între noi ne-am ajutat, ne-am mobilizat, am împins maşinile şi le-am dus pe nisip, n-am avut nici curent, am sunat de unde am luat biletele şi ne-au zis doar să ne punem pe lista de evacuaţi că azi o să plouă iar. Am contactat ambasada pentru că am intrat într-o panică maximă fiindcă a început iar să plouă. Am plătit un taxi sa ne scoată din staţiune şi am plecat, dar sunt mulţi români care nu se descurcă acolo. Azi dimineaţă am primit o pungă de croissant, nu există apă caldă, nu a fost curent, nu merg lifturile, e o tragedie”, a mai povestit Eliza Panait.

Turista spune că românii nu vor decât să reuşească să plece din zona cu inundaţii.

”Toţi vor să plece, nu mai vor nimic, dar nu-i ajută nimeni. A fost apă de un metru şi 20 de centimetri”, a mai spus femeia.

În ultimele două zile, oraşul bulgar Varna şi alte localităţi din Bulgaria, între care şi staţiunea Albena, au fost grav afectate de inundaţiile puternice care s-au înregistrat în zonă în urma ploilor toernţiale şi a scurgerilor de pe versanţi, cel puţin zece persoane pierzăndu-şi viaţa din cauza apelor revărsate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici