Ministrul Mediului anunţă cotă de intervenţie pentru 140 de urşi/ Ce riscă turiştii care hrănesc urşii

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, luni, la Braşov, că a trimis către Monitorul Oficial, spre publicare, un ordin prin care se aprobă o cotă de intervenţie pentru 140 de urşi, afirmând că turiştii care hrănesc urşii pe marginea drumului vor putea fi amendaţi.

1462 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului anunţă cotă de intervenţie pentru 140 de urşi/ Ce riscă turiştii care hrănesc urşii

Gavrilescu anunţă cotă de intervenţie pentru 140 de urşi/ Ce riscă turiştii care hrănesc urşii

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că este „dezamăgită” şi priveşte „stupefiată” când vede la televizor imagini cu oameni care hrănesc urşii pe maginea drumului.

„Trebuie să protejăm specia, trebuie să avem grijă şi de noi, de toţi cetăţenii. (...) Vă spun sincer că rămân dezamăgită şi, de multe ori, stupefiată atunci când mă uit la televizor şi văd (...) că alimentăm această tendinţă de a apropia ursul cât de mult de noi şi a ne face rău, în loc să îl lăsăm în pace, şi aruncăm deşeurile produse de noi, dându-i, în felul acesta, posibilitatea ursului să coboare de la munte la şes şi de multe ori să intre în anumite oraşe care sunt chiar la şes şi unde nici nu gândeau cetăţenii că vor întâlni ursul pe o cale publică sau în propria gospodărie. (...) Astăzi (luni - n.r.) deja am trimis către Monitorul Oficial publicarea celui de al doilea Ordin de intervenţie pe carnivora mare urs pentru un număr de 140 de exemplare", a declarat Graţiela Gavrilescu, aflată în vizită la Rezervaţia de urşi de la Zărneşti.

Graţiela Gavrilescu a precizat că cei care vor hrăni urşii vor putea fi amendaţi.

„Oamenii care se vor mai comporta aşa vor primi amendă, nu avem ce să mai facem, o să trecem şi la amenzi personale atâta timp cât încalci legea şi nu o să mai poţi să dai vina nici pe fond, nici pe custode, nici pe Guvern, pe nimeni. Dai vina pe tine că ai făcut o greşeală", a spus ministrul.

Un proiect pentru amenajarea celui de-al doilea aşezământ de urşi a fost depus pentru a fi finanţat, a mai anunţat Graţiela Gavrilescu.

„Am reuşit să depunem proiectul de care spuneam de anul trecut, în urma planului de acţiune pe carnivora mare, pe care l-am adoptat anul trecut, am reuşit împreună cu parteneri să fim pregătiţi în momentul în care se va deschide sesiunea de finanţare pe POR, de 10 milioane de euro. Este un proiect care să facă ordine în acest sistem, începând de la inventarierea urşilor, construirea unui al doilea aşezământ (...) unde să avem grijă de urşi şi cei care sunt îndreptăţiţi să îi alimenteze fondurile de vânătoare să facă lucrul acesta şi, nu în ultimul rând, trebuie să facem şi ciparea lor. Trebuie să încercăm să rezolvăm şi cu despăgubirile pe care le dăm cetăţenilor cărora ursul le-a provocat pagube”, a mai spus ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu s-a aflat, luni, într-o vizită de lucru în Braşov.

Taguri:
urs,
gavrilescu,
amendă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici