Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu: Analizez revenirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din salariu

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat luni că face o analiză privind posibilitatea revenirii indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din salariu.

1023 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu: Analizez revenirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din salariu

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu: Analizez revenirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din salariu (Imagine: Shutterstock)

Câmpeanu a precizat că niciunul dintre proiectele de ordonanţă de urgenţă puse luni în dezbatere publică de către Ministerul Muncii nu face referire şi la indemnizaţia pentru creşterea copilului, însă acest lucru este în atenţia sa.

"Lucrez la acest lucru şi fac o analiză pentru a vedea dacă există posibilitatea de revenire la 85% din salariu", a declarat Câmpeanu.

În 2010, odată cu tăierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizaţiei de maternitate a fost redus cu 15%, diminuare aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodată ca acesta să nu depăşească valoarea de 3.400 lei.

Ulterior, Guvernul a decis să introducă o nouă formulă de acordare a indemnizaţiei pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011, prin care rămâne la latitudinea părinţilor decizia de a opta între două variante, una activă şi alta pasivă pentru creşterea copilului.

Astfel, conform noului sistem, în cazul în care părintele optează pentru un concediu pe o perioadă de 1 an pentru creşterea copilului, acesta primeşte o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 3.400 lei) şi un stimulent de revenire pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei.

Dacă părintele alege perioada maximă de doi ani pentru creşterea copilului, se menţine cuantumul de 75% pentru indemnizaţia lunară primită, însă indemnizaţia nu poate depăşi plafonul de 1.200 lei şi nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici