Mircea Dinescu a pierdut 600 hectare de teren agricol în Dolj

ADS a reziliat două contracte de concesiune semnate cu Mircea Dinescu, prin care acestuia îi fuseseră încredinţate spre exploatare 600 de hectare de teren în Dolj, pentru neplata unor redevenţe şi neconstituirea unor scrisori de garanţie, a declarat pentru MEDIAFAX Nicolae Giugea, preşedintele ADS.

430 afișări
Imaginea articolului Mircea Dinescu a pierdut 600 hectare de teren agricol în Dolj

Mircea Dinescu a pierdut 600 hectare de teren agricol în Dolj (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Agenţia Domeniilor Statului a încheiat cu Mircea Dinescu, în anul 2004, un contract de concesiune pentru o suprafaţă de 591,99 hectare, teren aflat pe teritoriul administrativ al localităţilor Moţăţei, Calafat, Cetate şi Ciupercenii Noi, din judeţul Dolj, iar un an mai târziu, acesta a semnat, printr-o firmă pe care o deţine, SC Agroindustriala SRL, un contract de concesiune pentru o suprafaţă de 8,10 de hectare în localitatea doljeană Giubega.

"La data prezentei, în baza contractului de concesiune nr. 16/2004, concesionarul înregistrează un debit în valoare de 23.309,44 lei, din care redevenţă neachitată 22.542,98 lei reprezentând termenul scadent din 15.01.2010 şi penalităţi de întârziere la plata redevenţei în sumă de 766,46 lei, calculate până la 18.02.2010. În ceea ce priveşte realizarea investiţiilor asumate prin contract, concesionarul nu a făcut dovada realizării acestora. Din acest motiv s-a ajuns la calcularea penalităţilor în valoare de 21.778,39 lei, din care a fost achitată suma de 17.633,01 lei", potrivit unei note a ADS privind modul de derulare a contractelor încheiate de instituţie cu Mircea Dinescu.

Conform contractului, concesionarul avea obligaţia să realizeze investiţii pentru dezvoltarea exploataţiei în echivalentul în lei a 17.765,86 de euro, eşalonat pe o perioadă de nouă ani.

Totodată, concesionarul are obligaţia să garanteze în favoarea ADS redevenţa neacoperită prin constituirea în termen de 30 zile de la răsărirea culturilor a unui gaj fără deposedare pe culturi.

De asemenea, concesionarul are obligaţia de a-şi asigura culturile la o societate de asigurări agreată de ADS pentru riscurile standard şi pentru valoarea redevenţei datorate, urmând ca eventualele despăgubiri să revină agenţiei prin cesionarea despăgubirilor în favoarea sa.

În plus, concesionarul este obligat să prezintă o scrisoare de garanţie bancară emisă la o valoare identică celei a investiţiei anuale.

Şi în ceea ce priveşte contractul de concesiune din 2005 încheiat de ADS cu Agroindustriala SRL, administrată de Dinescu, instituţia a constatat că nu au fost respectate mai multe clauze.

Contactat de MEDIAFAX, Mircea Dinescu a declarat că nu a primit nicio înştiinţare privind rezilierea contractelor.

"Nu ştiu la ce adresă au trimis înştiinţările, pentru că eu din ianuarie locuiesc la Cetate. Eu am investit 600.000 de euro în via aia şi sunt cel mai mare investitor agricol din judeţul Dolj", a spus Dinescu.

El a adăugat că va ajunge marţi la Bucureşti pentru a verifica situaţia juridică a contractelor.

"Ei au văzut că nu merge chestia cu CNSAS-ul şi încearcă altfel. Acum nu trebuie să mă mai ocup nici de agricultură. O să văd eu ce-o să fac. În plină criză, în Franţa, agricultorii au primit bani în avans pentru mai mulţi ani, iar la noi te execută pentru chestii formale. Pe vremuri te executau dacă treceai graniţa clandestin, iar acum te execută dacă treci graniţa capitalismului", a afirmat Dinescu.

Întrebat cine sunt "ei", Dinescu a răspuns: "Păi din ce partid e Giugea, preşedintele ADS?"

Agenţia Domeniilor Statului a încheiat cu persoane fizice sau juridice în anul 2009 un număr de 989 contracte de concesiune, arendă şi închiriere, obţinînd un venit de 50,8 milioane de lei.

"Numai un procent de circa 3% nu a putut fi recuperat drept pentru care s-a dispus în marea majoritate a cazurilor reziliere a contractelor. În anul 2009, au fost reziliate un număr de 16 contracte, dintre care opt pentru neplata redevenţei, şase pentru neîndeplinirea programului de investiţii şi două pentru neconstituirea scrisorilor de garanţie", potrivit ADS.

Înainte de a fi reziliat un contract, potrivit instituţiei, sunt proceduri care urmează a fi parcurse conform dispoziţiilor legale, astfel că la neplata redevenţei sau penalităţi la redevenţă se parcurge procedura de executare silită.

De asemenea, constituie clauză de reziliere conform clauzelor contractuale neîndeplinirii obligaţiei de "a face", respectiv nedepunerea scrisorilor de garanţie pentru garantarea realizării investiţiilor şi neconstiuirea scrisorii de garanţie pentru plata redevenţei, precum şi neprezentarea poliţelor de asigurare a culturilor cesionate în favoarea ADS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici