Miron Cozma, după audiere: Prin intervenţia mea va fi chemat şi Emil Constantinescu

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat, după audierea din dosarul Mineriadei, cauză în care este cercetat, că procurorii i+au admis probele, urmând ca Emil Constantinescu să fie citat.

2746 afișări
Imaginea articolului Miron Cozma, după audiere: Prin intervenţia mea va fi chemat şi Emil Constantinescu

Miron Cozma, după audiere: Prin intervenţia mea va fi chemat şi Emil Constantinescu

"Prin intervenţia mea va fi chemat şi Emil Constantinescu. S-au acceptat probele mele. Constantinescu l-a luat pe Roman şi l-a pus preşedintele Senatului, în loc să îl ancheteze pentru crime. Unele lucruri de la Universitate s-au întâmplat sub directă îndumare a prorectorului Constantinescu. Încă nu mi s-a confirmat faptul că Băsescu va fi şi el chemat. (...) Eu am dorit să fie citaţi toţi. Mi s-a spus că deocamdată va fi citat Constantinescu. Se gândesc şi la această solicitare. Mi-aş dori că criminalii să fie pedepsiţi. Eu am avut în Bucureşti trei morţi şi 19 împuşcaţi la Revoluţie", a declarat Miron Cozma la ieşirea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului s-a prezentat vineri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Miron Cozma, alături de locotenent colonelul (r) Silviu Popescu, a fost condamnat de instanţa supremă, în 15 februarie 1999, la 18 ani de detenţie pentru instigare la subminarea puterii de stat, în legătură cu mineriada din 1991, soldată cu căderea Guvernului Roman. A fost graţiat de preşedintele Ion Iliescu (PSD) în anul 2004, graţierea fiind revocată ulterior ca urmare a unor proteste. Cozma a fost eliberat din închisoare în iunie 2005, când anularea graţierii lui a fost declarată ilegală de instanţă.

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar şi fostul premier Petre Roman, precum şi Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990, au anunţat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 23 decembrie.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici