MITING la Pungeşti: Circa 250 de persoane, la primul protest autorizat din acest an faţă de gazele de şist

Aproximativ 250 de persoane au participat, duminică, la Pungeşti, la un miting împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist, aceasta fiind prima acţiune de protest din acest an care s-a desfăşurat cu autorizaţie.

829 afișări
Imaginea articolului MITING la Pungeşti: Circa 250 de persoane, la primul protest autorizat din acest an faţă de gazele de şist

MITING la Pungeşti: Circa 250 de persoane, la primul protest autorizat din acest an faţă de gazele de şist (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Aproximativ 250 de localnici s-au adunat, duminică după-amiază, pe un teren privat din satul Armăşoaia, aflat la aproximativ doi kilometri de perimetrul deţinut de Chevon în comuna Pungeşti, pentru a manifesta împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist în zonă.

În plus, manifestanţii, localnici, dar şi activişti de mediu, unii din Iaşi, Bârlad, Vaslui, Braşov şi Bucureşti, au scandat lozinci şi împotriva primarului în funcţie, Mircea Vlas,ă care a închiriat terenul către compania Chevron, dar şi împotriva guvernanţilor: "Refuz, rezist gazelor de şist", "Jos primarul", "Uniţi salvăm toată România" şi "Jos Guvernul".

Protestatarii au fost supravegheaţi de aproximativ 400 de jandarmi.

"Acesta este primul miting autorizat pe care îl desfăşurăm în acest an în zona comunei Pungeşti. Din fericire, a fost o manifestaţie paşnică, fără incidente, în care am avut o bună colaborare cu Jandarmeria", a declarat corespondentului MEDIAFAX unul dintre liderii protestatarilor, Constantin Pîslaru.

Potrivit acestuia, în zonă vor fi organizate şi alte mitinguri de protest, în acest sens fiind purtate discuţii cu reprezentanţii Jandarmeriei pentru asigurarea unui perimetru în care oamenii să poată protesta.

Mitingul s-a încheiat după două ore.

Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie anul trecut, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist. Astfel, traficul pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, a fost restricţionat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistraţii Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

La 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunţa că s-a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestaţiile din zona Pungeşti, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron şi i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

În 3 octombrie 2013, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici