MS cere elaborarea de măsuri suplimentare pentru supravegherea virusului West Nile

Ministerul Sănătăţii a solicitat convocarea de urgenţă a Comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor măsuri suplimentare privind organizarea supravegherii West Nile la nivelul tuturor eşantioanelor de asistenţă medicală, a situaţiilor de risc şi ale cazurilor de boală compatibilă cu virusul.

87 afișări
Imaginea articolului MS cere elaborarea de măsuri suplimentare pentru supravegherea virusului West Nile

MS cere elaborarea de măsuri suplimentare pentru supravegherea virusului West Nile (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Cseke Attila a declarat luni într-o conferinţă de presă că măsurile vizează intensificarea activităţii de supraveghere pe baza metodologiei de prevenire a infecţiei implementate încă din anul 2008 pe baza reglementărilor din Comisia Europeană.

MS cere raportarea telefonică imediată a cazurilor suspecte depistate la nivelul spitalelor sau a secţiilor de boli infecţioase, atenţionarea medicilor de familie, mai ales în zonele în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire, şi trimiterea la secţia de boli infecţioasă a tuturor cazurilor de stare febrilă fără o cauză clară elucidată, a mai spus ministrul Sănătăţii.

De asemenea, ministrul a cerut intensificarea reţelei de supraveghere în vederea asigurării diagnosticului bolii West Nile la nivelul institutului Cantacuzino şi a Centrului Regional de Sănătate Cluj, conform arondării teritoriale stabilite.

De asemenea, vor fi internate şi îngrijite toate cazurile suspecte sau compatibile cu diagnosticul de West Nile în secţiile de boli infecţioase. DSP vor atenţiona centrele de transfuzii privind restricţiile la donare sau transplant de organe a poluţiei comunităţilor afectate de infecţie confirmată pe o perioadă de 28 de zile.

Ministerul Sănătăţii a anunţat sistemul european de alertă - EWRS în legătură cu confirmarea maladiei în România.

Specialiştii Ministerului Sănătăţii recomandă populaţiei să ia măsuri de protecţie cum ar fi:

- evitarea expunerii la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni

- utilizarea substanţelor chimice care îndepărtează insectele şi evitarea pătrunderii insectelor în casă

- desecarea bălţilor din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor cu apă stătută

Potrivit Ministerului Sănătăţii, infecţia West Nile aparare la populaţia adultă şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor care au şi alte boli asociate.

Infecţia cu virusul West Nile se prezintă sub trei forme şi anume:

- fără niciun simptom

- sub forma unei viroze cu stare febrilă

- cu afectare neurologică

Primele semne de boală pot fi febra, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare sau alte situaţii care survin în trei-şapte zile de la o posibilă înţepătură de ţânţar. Toţi cei care au aceste simptome să se prezinte de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat luni într-o conferinţă de presă că în România s-au înregistrat şapte cazuri de infestare cu West Nile, dintre care două persoane au decedat, ministerul anunţând forurile europene şi alertând comisiile de specialitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici