Mureş: Avocaţii şefului CJ Harghita şi ai altor patru inculpaţi cer retrimiterea dosarului la DNA

Avocaţii şefului CJ Harghita, Borboly Csaba, şi ai altor patru inculpaţi în dosarul de fapte de corupţie judecat de Curtea de Apel Târgu Mureş au cerut, joi, instanţei, să dispună retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea rechizitoriului, reclamând mai multe nereguli şi neconcordanţe.

204 afișări
Imaginea articolului Mureş: Avocaţii şefului CJ Harghita şi ai altor patru inculpaţi cer retrimiterea dosarului la DNA

Borboly Csaba (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

La Curtea de Apel Târgu Mureş a avut loc, joi, un nou termen în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, un consilier judeţean şi mai mulţi şefi de direcţii din instituţie au fost trimişi în judecată, împreună cu administratorii unor firme, într-un dosar de corupţie în care prejudiciul este estimat la peste un milion de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La termenul de joi au fost prezenţi în sală majoritatea inculpaţilor, inclusiv Borboly.

Sergiu Bogdan, avocatul lui Borboly Csaba, dar şi cei ai altor inculpaţi au susţinut, în faţa instanţei, că se impune retrimiterea dosarului la DNA, pentru refacerea rechizitoriului.

Astfel, avocaţii care reprezintă cinci inculpaţi au susţinut, printre altele, că în rechizitoriu există o serie de afirmaţii nesusţinute, precum unele referitoare la "forma continuată" a unei infracţiuni, deşi în document se face referire la o singură faptă, dar şi fără elemente concrete şi cu sume care nu concordă.

Pe de altă parte, reprezentantul DNA a susţinut că aceste solicitări ar trebui respinse, întrucât actele sunt descrise în mod concret, în detaliu, iar exemplele date de avocaţi "exced noţiunii de neregularitate", care să justifice restituirea rechizitoriului în vederea refacerii lui.

Judecătorul i-a întrebat şi pe inculpaţi despre aceste cereri, toţi spunând că sunt de acord cu ele.

Magistratul a anunţat că se va pronunţa referitor la aceste cereri la următorul termen, fixat în 30 ianuarie.

La ieşirea din sala de judecată, avocatul Sergiu Bogdan şi-a susţinut argumentele legate de această solicitare şi în faţa presei.

"Am cerut refacerea rechizitoriului. Domnul Borboly a cerut, dintr-un motiv foarte simplu: pe de o parte, i s-a dat o soluţie de scoatere de sub infracţiunea de instigare la fals, cu alte cuvinte nu a instigat pe nimeni la fals, pentru că acele acte nu sunt false în sensul legii penale; în schimb, în tot conţinutul rechizitoriului se vorbeşte despre faptul că ar fi instigat să falsifice actele şi aşa mai departe, s-ar fi folosit de acele acte. Este o contradicţie în termeni", a spus Sergiu Bogdan.

El a subliniat că DNA a decis, atunci când a dat soluţia respectivă, că nu este vorba despre conduită infracţională, însă în rechizitoriu a rămas referirea la acest aspect, iar această "neclaritate" apare chiar şi în comunicatul de presă al DNA.

"Cei care fac comunicatele de presă aşa au înţeles, că ar fi fost trimis în judecată şi pentru instigare la falsificarea acelor înscrisuri. Or, suntem într-o situaţie ciudată: dacă nici cei de la DNA, care sunt specialişti, nu şi-au dat seama, publicul oare cum ar putea înţelege şi cum ne-am putea face apărare pe o acuzaţie care este contradictorie în ceea ce priveşte soluţia? Este nevinovat cu privire la falsuri, dar este vinovat în conţinut. Este o contradicţie şi acesta este motivul pentru care aceste precizări trebuie făcute", a spus el.

Avocatul a spus că, în ceea ce îl priveşte pe celălalt client al său, Palffy Domokos, a existat un denunţ, făcut în 2012, că acesta "ar fi dat mită cuiva din conducerea CJ Harghita", pentru care nu există nicio soluţie, deşi pentru toate celelalte persoane vizate - inclusiv Borboly Csaba - s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

"S-a lămurit că acele denunţuri sunt neadevărate, nejustificate, s-a dat o soluţie de neîncepere a urmăririi penale faţă de toate persoanele implicate, mai puţin faţă de cel care este acuzat de dare de mită (Palffy - n.r.). Deci nu i s-a dat nicio soluţie, logică ar fi cea de neîncepere a urmăririi, dar nu există de niciun fel. Or, acest lucru, din punct de vedere legal, este incorect. Ori faci cercetări, iar acest lucru înseamnă disjungere, ori dai o soluţie de neîncepere. Acesta este motivul pentru care am solicitat ca acest rechizitoriu să fie refăcut pe aceste aspecte", a spus avocatul.

El a arătat că, în cazul în care instanţa va admite cererile avocaţilor, refacerea rechizitoriului ar putea dura, probabil, câteva luni.

Pe de altă parte, tot la termenul de joi, unul din cei 13 inculpaţi, Daniel Cristian Mandache, a cerut Curţii de Apel Târgu Mureş să fie judecat în baza procedurii de recunoaştere a vinovăţiei.

Mandache - care a fost, în perioada 2007-decembrie 2012, angajat la SCCF Iaşi - Laborator Central (Societatea de Construcţii Feroviare) şi este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (15 acte materiale) - nu a fost prezent la termen, dar a transmis Curţii o cerere să fie judecat în baza procedurii de recunoaştere a vinovăţiei, o procedură simplificată.

Avocatul Sergiu Bogdan a explicat, pentru jurnalişti, că Mandache a recurs la această procedură invocând motive familiale, personale, care nu îi permit să fie prezent la fiecare termen de la Curtea de Apel Târgu Mureş.

"Trebuie să vină de la Iaşi până la (Târgu) Mureş la fiecare termen şi a preferat varianta în care-şi recunoaşte vinovăţia, cerând deci să fie condamnat prin procedură simplificată. Recunoaşte faptul că a făcut nişte măsurători, care au fost folosite într-un raport. Care raport nu este fals, pentru că s-a dat soluţia de scoatere (de sub urmărire penală)", a arătat avocatul.

În 16 septembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Mureş l-au trimis în judecată pe Borboly Csaba, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Palffy Domokos, consilier judeţean în Harghita, administrator de fapt al SC Stravia Group SRL, Sofalvi Laszlo, vicepreşedinte al CJ Harghita în perioada 2008- iulie 2012, Csiszer Botond Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ Harghita la data săvârşirii faptelor, Kelemen Csongor, şef serviciu al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ Harghita la data săvârşirii faptelor, Gabor Laszlo, director executiv în cadrul Direcţiei Economice din CJ Harghita, şi Biro Ema, consilier la Direcţia Generală Economică din cadrul CJ Harghita.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Sajo Tibor, administrator de drept al S.C Stravia Group SRL, Imre Madarasz Julia, asociat şi administrator la SC Bridge Road Construct SRL Borzont, şi Imre Madarasz Attila, director în cadrul SC Bridge Road Construct SRL, Kosa Petru, primar al comunei Mihăileni, judeţul Harghita, Hargitay Ladislau Gavril, funcţionar în cadrul CJ Harghita - Direcţia Drumuri Judeţene în perioada 1997 - ianuarie 2010, în prezent inginer constructor în cadrul SC Stravia Group SRL Goagiu, şi Daniel Cristian Mandache, angajat la SCCF (Societatea de Construcţii Căi Ferate) Iaşi - Laborator Central în perioada 2007 - decembrie 2012.

Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 1.888.914,20 de lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean.

Anchetatorii mai arătau că, în perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod "nelegal şi nejustificat" decontarea sumei de 672.051,59 de lei în favoarea SC Stravia Group SRL şi a sumei de 496.632,84 de lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie care nu existau în fapt.

Dosarul este judecat de Curtea de Apel Târgu Mureş, primul termen fiind în 21 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici