Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost deferit justiţiei într-un dosar cu prejudiciu de peste un milion de euro

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, un consilier judeţean şi mai mulţi şefi de direcţie din instituţie au fost trimişi în judecată, împreună cu administratorii unor firme, într-un dosar de corupţie în care prejudiciul este estimat la peste un milion de euro.

965 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost deferit justiţiei într-un dosar cu prejudiciu de peste un milion de euro

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Mureş l-au trimis în judecată pe Borboly Csaba, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă, se arată într-un comunicat de luni al DNA.

În acelaşi dosar, procurorii l-au trimis în judecată pe Palffy Domokos, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Harghita, administrator de fapt al SC Stravia Group SRL, pentru două infracţiuni de conflict de interese,efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Alături de aceştia va fi judecat Sofalvi Laszlo, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita în perioada 2008- iulie 2012, care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Csiszer Botond Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ Harghita, la data săvârşirii faptelor, Kelemen Csongor, şef serviciu al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ Harghita, la data săvârşirii faptelor, Gabor Laszlo, director executiv în cadrul Direcţiei Economice din Consiliul Judeţean Harghita, şi Biro Ema, consilier la Direcţia Generală Economică din cadrul Consiliului Judeţean Harghita.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Sajo Tibor, administrator de drept al S.C Stravia Group SRL, Imre Madarasz Julia, asociat şi administrator la SC Bridge Road Construct SRL Borzont, comuna Joseni, judeţul Harghita, şi Imre Madarasz Attila, director în cadrul SC Bridge Road Construct SRL.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Kosa Petru, primar al comunei Mihăileni, judeţul Harghita, Hargitay Ladislau Gavril, funcţionar în cadrul CJ Harghita - Direcţia Drumuri Judeţene în perioada 1997 - ianuarie 2010, în prezent inginer constructor în cadrul SC Stravia Group SRL Goagiu, judeţul Harghita, şi Daniel Cristian Mandache, angajat la SCCF (Societatea de Construcţii Căi Ferate) Iaşi - Laborator Central în perioada 2007 - decembrie 2012, iniţial ca muncitor necalificat, apoi ca operator laborator, iar în prezent fără ocupaţie.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2010, Borboly Csaba, în calitate de preşedinte al CJ Harghita, a dispus în mod nelegal şi nejustificat, decontarea sumei de 1.888.914,20 de lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean.

"Plata s-a făcut în condiţiile în care preţurile firmei care a câştigat licitaţia erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitaţie, în care dirigintele de şantier nu a fost de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor şi în condiţiile în care proiectul iniţial nu fusese respectat în ce priveşte grosimea asfaltului şi nici nu exista o dispoziţie de modificare a acestui proiect", susţin procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii mai arată că, în perioada 27- 29 decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod "nelegal şi nejustificat" decontarea sumei de 672.051,59 de lei în favoarea SC Stravia Group SRL şi a sumei de 496.632,84 de lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie care nu existau în fapt.

Mai mult, cheltuielile ar fi fost angajate de CJ la finalul lunii decembrie 2010, "deşi era evident că cele două firme nu mai aveau timpul necesar, ca până la data de 31 decembrie 2010, să execute lucrările de reabilitare a unor tronsoane de drum judeţean".

"În plus, inculpatul (Borboly Csaba - n. r.) cunoştea că procesele verbale de custodie s-au realizat în fals, prin antedatare şi prin inserarea nereală că bunurile există ca atare, că au fost recepţionate efectiv şi au fost predate către reprezentanţii celor două firme constructoare", susţin procurorii.

Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2011, Sofalvi Laszlo, în calitate de vicepreşedinte al CJ Harghita, a dispus în mod nelegal şi nejustificat, decontarea unor sume de bani în favoarea SC Stravia Group pentru o serie de lucrări de reabilitare a aceluiaşi drum judeţean. Plăţile s-ar fi făcut în condiţiile în care preţurile firmei care a câştigat licitaţia erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitaţie, iar dirigintele de şantier nu fusese de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor.

"La data de 30 decembrie 2011, inculpatul Sofalvi Laszlo a dispus, în mod nelegal şi nejustificat, decontarea sumei de 1.475.689,66 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru materiale lăsate în custodia acestuia pe baza unor procese verbale despre care avea cunoştinţă că atestau, în fals, existenţa bunurilor respective şi în condiţiile în care nu mai era timp ca firma constructoare să execute, până la 31 decembrie 2011, lucrările angajate", se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii susţin că, la săvârşirea faptelor, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Harghita Borboly Csaba şi Sofalvi Laszlo au fost ajutaţi de Csiszer Botond-Benedek şi Kelemen Csongor, în calitate de director executiv, respectiv şef serviciu la Direcţiei Drumuri Judeţene din CJ Harghita, precum şi de Gabor Laszlo, director executiv al Direcţiei Economice, respectiv Biro Ema, consilier la aceeaşi direcţie. Aceştia din urmă, în perioada decembrie 2010 - decembrie 2011, ar fi acordat, în mod nelegal, avizele necesare ce condiţionau efectuarea plăţilor către SC Stravia Group şi SC Bridge Road Construct SRL.

"La data de 28 decembrie 2010, preşedintele CJ Harghita Borboly Csaba a semnat o adresă alături de inculpaţii vicepreşedintele Sofalvi Laszlo , Csiszer Botond Benedek (director al Direcţiei Drumuri Judeţene) şi Kelemen Csongor (şef serviciu), pe care a transmis-o Consiliului Local Mihăileni, determinându-l astfel pe inculpatul Kosa Petru, primarul acestei comune să deconteze în mod nelegal şi nejustificat 81.730,44 lei în favoarea constructorului Bridge Road Construct pentru materiale lăsate în custodie", mai susţin anchetatorii, în actul de sesizare a instanţei.

Potrivit anchetatorilor, Gabor Laszlo, Kelemen Csongor şi Csiszer Botond Benedek, alături de administratorii celor două firme, Imre Madarasz Attila, Imre Madarasz Julia şi Sajo Tibor au semnat şi întocmit procese verbale de recepţie, procese verbale de luare in custodie, facturi care atestă în fals împrejurări necorespunzătoare realităţii, ajutându-i astfel pe preşedintele şi vicepreşedintele CJ Harghita, respectiv pe primarul Kosa Petru la săvârşirea faptelor.

"Pentru a ascunde infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prin care s-au obţinut foloase materiale pentru SC Stravia Group SRL, la data de 19 iulie 2011, inculpatul Borboly Csaba, a întocmit şi prezentat auditorilor Camerei de Conturi Harghita o adresă în care a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, referitor la condiţiile ce ar fi justificat plăţile făcute SC Stravia Group", mai arată procurorii.

La 16 octombrie 2012, la solicitarea DNA Târgu Mureş de a-i fi înaintate o serie de documente referitoare la contractarea, execuţia, achitarea contravalorilor şi expertizarea lucrărilor de pe DJ 131 atribuite SC Stravia Group SRL Goagiu şi, respectiv, SC Bridge Road Construct SRL Borzont, Borboly Csaba ar fi menţionat că, la data decontării plăţilor din decembrie 2010 către SC Stravia Group SRL, CJ ar fi fost indus în eroare de Kelemen Csongor, prin prezentarea unui document "plăsmuit".

"La data de 12 octombrie 2012, a semnat în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita o plângere penală către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Harghita, în cuprinsul căreia l-a acuzat pe Kelemen Csongor de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prin aceea că ar fi plăsmuit un raport al dirigintelui de şantier, nedatat, în baza căruia ar fi fost posibilă plata sumei de 1.888.914,20 lei către SC Stravia Group Goagiu", se mai menţionează în rechizitoriu.

Palffy Domokos, în calitate de consilier judeţean în cadrul CJ Harghita în mandatul 2008-2012, ar fi participat la votarea bugetelor CJ Harghita prin care au fost alocate consecutiv sume de bani pentru proiecte de investiţii în infrastructura judeţului Harghita, întreţinere şi reparaţii de drumuri judeţene, banii fiind destinaţi unor contracte de executare de lucrări. Printre beneficiarii acestor contracte a fost şi SC Stravia Group SRL, a cărei administrator de fapt este Palffy Domokos, iar acţionar sora acestuia. În aceeaşi perioadă, în calitate de consilier judeţean, a participat la recepţia lucrărilor şi la semnarea proceselor verbale aferente, în favoarea aceleiaşi firme.

"Astfel, Palffy Domokos a realizat foloase în favoarea sa şi surorii sale, asociat unic al SC Stravia Group SRL, foloase constând în valoarea totală a celor 40 de contracte executate de firmă în perioada 2008-2012, în cuantum de 25.351.090 lei, bani care s-au şi decontat de către CJ Harghita. În cursul desfăşurării, de către această societate, a relaţiilor comerciale cu CJ Harghita, inculpatul Palffy Domokos a efectuat, în perioada 2008-2012, operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută, constând în coordonarea administrării şi administrarea în fapt a SC SC Stravia Group SRL", se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii mai arată că, în aprilie 2012, Palffy Domokos, consiliat de Hargitay Ladislau-Gavril, l-a determinat inculpatul Mandache Daniel Cristian, operator laborator în cadrul SCCF Iaşi SA, să întocmească o serie de acte false ce au stat la baza unui raport de expertiză tehnică menit să diminueze prejudiciul stabilit în martie 2012 de Camera de Conturi Harghita în sarcina CJ Harghita, produs prin efectuarea de plăţi nelegale către SC Stravia Group SRL.

"Palffy Domokos a folosit informaţii nedestinate publicităţii (obţinute de la Csiszer Botond Benedek), respectiv a comunicat, în decembrie 2011, administratorului unei societăţi comerciale, valoarea ofertei de preţ pe care o firmă concurentă a adresat-o Consiliului Judeţean Harghita, astfel încât serviciile de expertizare au fost atribuite direct, în mod necuvenit, firmei agreate de Palffy Domokos. Pe baza expertizei realizate ulterior, firmei SC Stravia Group SRL i s-au decontat lucrări de reabilitare a unui drum judeţean, în baza contractului atribuit de CJ Harghita", se mai menţionează în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, prejudiciul total produs judeţului Harghita este de 4.883.855,96 de lei (echivalentul a 1.138.428 euro, la cursul de la acea dată). "Prejudiciul constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici", susţin anchetatorii.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurător pe toate bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea lui Borboly Csaba, Sofalvi Laszlo, Csiszer Botond Benedek, Kelemen Csongor, Gabor Laszlo, Biro Ema, Kosa Petru, Imre Madarasz Attila, Imre Madarasz Julia, Sajo Tibor, până la concurenţa sumelor reţinute drept prejudiciu în sarcina fiecăruia dintre aceştia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici