Muscalu (CSM): "Mica corupţie" este, de fapt, mai mare decât "marea corupţie"

Societatea românească nu este măcinată numai de "marea corupţie", ci şi de "mica corupţie", iar aceasta este, de fapt, mai mare decât marea corupţie, a declarat luni, la o conferinţă a Transparency International, procurorul Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

193 afișări
Imaginea articolului Muscalu (CSM): "Mica corupţie" este, de fapt, mai mare decât "marea corupţie"

Muscalu (CSM): "Mica corupţie" este, de fapt, mai mare decât "marea corupţie" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Gheorghe Muscalu a spus că, din punct de vedere penal, legislaţia românească a progresat extrem de mult după anul 2000.

"Ştiţi foarte bine că, sub o formă sau alta, am «importat» din alte legislaţii cunoscute ceea ce am crezut la momentul respectiv că a fost mai bun. Am modificat şi am corectat pe parcurs, în raport cu evoluţia societăţii şi, mai ales, în raport de practica judiciară. Pot spune că, la momentul actual, cu toate criticile care există, avem o lege care protejează drepturile şi libertăţile fundamentale atât ale unei persoane care sub o formă sau alta se face vinovată de comiterea unei fapte, cât şi ale părţii vătămate", a spus Muscalu.

Acesta a atras atenţia că deşi toată lumea vorbeşte de marea corupţie, fenomenul este mult mai amplu în cazul micii corupţii.

"Poate că priviţi marea corupţie, dar din punctul meu de vedere, ca practician, societatea românească nu e măcinată numai de marea corupţie, ci de ceea ce impropriu numim «mica corupţie», şi vă spun că această mică corupţie, de fapt, este mai mare decât marea corupţie. Poate că şi legislativ, modificările din ultimii 12-13 ani, şi mă refer la momentul la care a fost înfiinţat Parchetul Naţional Anticorupţie, în 2002, şi modificările ulterioare, aduse de Legea 78/2000, au creat premisele unei dezvoltări instituţionale a Ministerului Public în abordarea unor forme de corupţie necunoscute sau nescoase la suprafaţă la momentul respectiv", a precizat Gheorghe Muscalu.

În opinia sa, evoluţiile altor instituţii au condus, într-o formă sau alta, la eliminarea aproape totală a corupţiei din anumite zone, dând exemplu eliberarea paşapoartelor şi înmatriculările auto.

"Evoluţia legislativă este strict legată de evoluţia instituţională. Evoluţiile legislative şi instituţionale nu se pot face decât pe baze faptice, care sunt aduse în discuţie de societatea civilă. Pentru România, într-o democraţie în dezvoltare, într-un sistem judiciar aflat în consolidare şi în progres permanent, tot ce este trebuie analizat pentru a fi pus în acord cu realităţile", a mai spus Gheorghe Muscalu.

Transparency International România a lansat, luni, o campanie privind raportarea cazurilor de corupţie, adresată în special mediului privat, care este încurajat să adopte un mecanism antifraudă la nivelul companiilor, o asemenea măsură urmând să fie luată, în premieră, de o companie de utilităţi publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici