Navă de croazieră blocată într-un banc de nisip pe malul bulgăresc al Dunării, în amonte de Bechet

O navă de crozieră cu aproximativ 150 de pasageri la bord este blocată pe malul bulgăresc al Dunării, în amonte de Bechet, din cauza nivelului scăzut al fluviului vasul eşuând într-un banc de nisip.

695 afișări
Imaginea articolului Navă de croazieră blocată într-un banc de nisip pe malul bulgăresc al Dunării, în amonte de Bechet

Navă de croazieră blocată într-un banc de nisip pe malul bulgăresc al Dunării, în amonte de Bechet (Imagine: Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

Potrivit şefului Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, nava "Primadona", sub pavilion maltez, care are la bord aproximativ 150 de turişti români, englezi şi francezi, a rămas blocată într-un banc de nisip la kilometrul 727, pe malul bulgăresc al Dunării, în amonte de Bechet.

"Echipajul vasului a navigat încet, şi-a luat măsurile pentru a evita eşuarea, dar din cauza nivelului scăzut al fluviului nava a eşuat într-un banc de nisip. Echipajul face manevre de spălare a nisipului din jurul navei, iar dacă nu va reuşi şi ne vor cere ajutorul vom trimite un remorcher de la Calafat care să facă aceste manevre de spălare", a declarat Ghiba.

Mihai Ghiba a declarat că, întrucât nava de croazieră "Primadona", sub pavilion maltez, este blocată în apropierea malului bulgăresc, s-a luat legătura cu autorităţile din Bulgaria pentru găsirea unei soluţii în privinţa turiştilor.

Astfel, autorităţile bulgare au trimis în zonă, vineri, la orele prânzului, o navă din Portul Lom care să îi preia pe turişti şi să îi transporte în Portul Vidin. Turiştii vor fi preluaţi din Portul Vidin de operatorul de turism "Karpaten", care îi va transporta spre ţările de domiciliu.

În noaptea de joi spre vineri, o altă navă a eşuat pe Dunăre, în aceeaşi zonă, dar în cursul dimineţii a reuşit să revină pe şenalul navigavil şi să ajungă în Portul Calafat.

Vineri, în porturile Calafat, Drobeta Turnu Severin şi Orşova sunt blocate, din cauza nivelului scăzut al Dunării, 17 convoaie cu 84 de barje încărcate cu aproximativ 60.000 de tone de cereale, care ar fi trebuit să ajungă în Portul Constanţa pentru a fi descărcate.

De asemenea, la Bechet sunt blocate 11 ambarcaţiuni - cinci barje, cinci împingătoare şi un şlep motor.

Conform Căpităniei Drobeta Turnu Severin, cele mai mari probleme pe Dunăre sunt între Turnu Măgurele şi Zimnicea, unde nivelul fluviului are doar un metru, vineri dimineaţă debitul Dunării la intrarea în ţară fiind de 2.400 de metri cubi pe secundă, faţă de 3.800 de metri cubi pe secundă cât este media multianuală pentru această perioadă, iar prognozele arată că debitul va scădea în continuare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici