Navigaţia pe Dunăre, blocată din cauza nivelului apei foarte scăzut. Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de Ministerul Transporturilor

Nivelul Dunării a scăzut în anumite zone până la adâncimi de 1,2-1,4 metri, astfel că navigaţia a fost blocată din cauza unor puncte critice, iar Ministerul Transporturilor a solicitat convocarea, peste patru zile, a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

710 afișări
Imaginea articolului Navigaţia pe Dunăre, blocată din cauza nivelului apei foarte scăzut. Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de Ministerul Transporturilor

Navigaţia pe Dunăre, blocată din cauza nivelului apei foarte scăzut. Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de Ministerul Transporturilor (Imagine: Lucian Alecu/Arhiva Mediafax Foto)

"În momentul de faţă, ca urmare a situaţiei hidrologice a Dunării, pe sectorul Dunării fluviale cuprins între km 610 (Turnu Măgurele/Vit - Bulgaria) şi km 375 (Călăraşi/Silistra - Bulgaria) se înregistrează adâncimi de 1,20 m-1,40m, faţă de 2,50 m adâncimea minimă de navigaţie recomandată de Comisia Dunării. Această, situaţie a condus la blocarea navigaţiei în mod deosebit din cauza punctelor critice situate la Km 530 (Batin), Km 543 (Vardim) şi Km 568 (Belene). Menţionăm că debitul Dunării la intrarea în ţară, în această perioadă, este sub 2400 mc/s (debitul normal este de 3800 mc/s)" se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.

Autorităţile române şi cele bulgare au convenit, într-o întâlnire ce a avut loc joi la Ruse, o serie de acţiuni comune pentru deblocarea traficului pe Dunăre.

"Nava Donaris 3, aparţinând AFDJ Galaţi, va efectua măsurători hidrologice pentru cunoaşterea direcţiei curenţilor apei în vederea stabilirii acţiunilor pentru mobilizarea şi activarea patului albiei. Pe sectorul de Dunăre cuprins între km 610 şi km 375 asigurarea condiţiilor minime de navigaţie este în responsabilitatea părţii bulgare", menţionează Ministerul Transporturilor.

Situaţia de pe Dunăre va fi prezentată şi analizată în cadrul Comitetului pentru situaţii de urgenţă, care va avea loc pe 14 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici