Video Nereguli descoperite în cazul pacientului prăbuşit în spital, ignorat de o infirmieră care stergea cu mopul pe jos: Raport: Nu a fost o atitudine umană, etică, în niciun caz medicală

Cele două îngrijitoare de curăţenie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, aflate în tură în timpul incidentului de săptămâna trecută, când una a şters pe jos în jurul unui pacient prăbuşit la pământ, ignorându-l, nu au avut o „atitudine umană, etică şi în nici un caz una medicală”.

5066 afișări

Potrivit raportului întocmit de comisia de cercetare, întrunită după ce imaginile cu bărbatul prăbuşit pe holul UPU Tulcea au ajuns pe internet, pacientul respectiv a fost adus pe targă la ora 16.18, după care s-a dat jos de pe targă şi a ieşit să fumeze, fără să fie încă predat de către Serviciul de Ambulanţă.

„Conform sistemului informatic, fişa de prezentare UPU este întocmită la ora 16.42, iar căderea pacientului de pe scaun a avut loc la ora 16.39”, se precizează în documentul citat, în care se mai arată că bărbatul a stat întins pe podea aproximativ un minut.

Ulterior, conform raportului, pacientul a plecat de la Unitatea de Primire a Urgenţelor pe picioarele lui, „fără aviz medical, agresiv verbal la adresa personalului medical”.

Reprezentanţii unităţii sanitare arată că, deşi pacientul este cunoscut drept consumator de substanţe psihotrope şi alcool, având un comportament agresiv verbal şi chiar fizic, fiind internat de nenumărate ori în Secţia de Psihiatrie, cele două îngrijitoare de curăţenie nu au avut atitudinea normală a unui angajat în sistemul sanitar.

„Cele două îngrijitoare de curăţenie aflate în preajma pacientului nu au avut o atitudine umană, etică şi în nici un caz una medicală”, se precizează în raport, menţionându-se şi că predarea pacientului de către asistentul medical de pe ambulanţă a fost deficitară, iar acesta, cu toate că nu predase încă pacientul în mod formal Unităţii de Primire a Urgenţelor, nu a intervenit în niciun fel când a văzut pacientul căzut.

Tot în raport se mai arată şi că, numai în cursul acestui an, bărbatul respectiv a fost internat în Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Tulcea de 33 de ori, astfel că „managementul acestui tip de pacient trebuie reevaluat şi pus în concordanţă cu comportamentul acestuia”.

De asemenea, se impune un program permanent de instruire a întregului personal din UPU, inclusiv a îngrijitoarelor de curăţenie, dar şi redimensionarea şi modernizarea unităţii.

Cazul va fi investigat în continuare de către comisia de cercetare prealabilă a abaterilor disciplinare.

Pe imaginile care au fost postate pe un site de socializare se vede cum un bărbat este căzut pe holurile spitalului din Tulcea, la Unitatea de Primiri Urgenţe, iar o infirmieră şterge cu mopul pe lângă el, ignorându-l.

Conducerea Spitalului Judeţean Tulcea a deschis o anchetă în acest caz, pentru a vedea cum s-a petrecut totul. Directorul instituţiei, Tudor Năstăsescu, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că bărbatul care este căzut în UPU este cunoscut pentru că vine foarte des la spital, din cauza consumului de substanţe interzise şi a alcoolului.

„Am declanşat o anchetă internă. Am luat legătura cu medicul de gardă din seara respectivă şi cu cele două infirmiere care mi-au povestit ce s-a întâmplat. Bărbatul este foarte cunoscut la unitatea medicală. Are probleme psihice, consumă substanţe interzise şi alcool. Nu are locuinţă, stă într-un cămin social în apropierea unităţii sanitare şi obişnuieşte să vină foarte des la UPU”, a declarat Năstăsescu.

Potrivit acestuia, numai în ultimul an, pacientul a avut 57 de prezentări la Urgenţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici