Nichita s-a folosit de clanul Cordunenilor în urmărirea iubitei - documente

Primarul Iaşiului Gheorghe Nichita s-a folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai altor instituţii din primărie, pentru a îşi urmări iubita şi a ameninţa un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

2582 afișări
Imaginea articolului Nichita s-a folosit de clanul Cordunenilor în urmărirea iubitei - documente

Gheorghe Nichita (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

În intervalul 25 - 27 martie 2015, la solicitarea primarului Gheorghe Nichita, funcţionari din cadrul Poliţiei Locale Iaşi au fost angrenaţi în activităţi de supraveghere a activităţii Adinei Mihaela Samson, iubita acestuia, reiese din documentele citate.

Mai mult, începând cu data de 24 aprilie 2015, Nichita l-a contactat peŞtefan Avîrvarei, şef serviciu în Poliţia Locală Iaşi, căruia i-a solicitat ca în zilele următoare să desfăşoare activitate de supraveghere a Adinei Samson şi, în acest sens, să fie sporite efectivele în teren, întrucât aceasta trebuia să întâlnească cu un bărbat care venea în România cu avionul.

De asemenea, pentru a afla detalii legate de sosirea persoanei respective Nichita Gheorghe i-a solicitat funcţionarului public să ia legătura cu numitul Ostaficiuc Marius.

Avîrvarei a avut apoi următoarea discuţie cu şeful Poliţiei Locale, Liviu Hliboceanu.

"AVÎRVAREI ŞTEFAN: Haideţi urgent pân' la primărie.
HLIBOCEANU LIVIU MIHAI: Eşti nebun.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Ştiu. Îi cunoaşteţi pe Corduneni?
HLIBOCEANU LIVIU MIHAI: Nu.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Cine îi cunoaşte? Georgel îi ştie?
HLIBOCEANU LIVIU MIHAI: Da.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Să vină Georgel atunci până aicea."

În data de 25.04.2015, la ora 17:40, Avîrvarei Ştefan a purtat o conversaţie telefonică cu Ovidiu-Nicolae Bejan din care a reieşit că persoanele care au discutat cu individul căruia i s-a solicitat să prăsească Iaşiul sunt membri ai "Cordunenilor".

"AVÎRVAREI ŞTEFAN: Da?
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Ăia doi care-am fost eu i-au chemat pe ăştia. Şi ăştia au spus aşa...
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Ovidiu, da' ăştia doi erau ăia.
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Nu, nu, nu. Îs alţi doi.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Ovidiu!
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Îţi spun eu.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Ovidiu, deci dacă vrei să colaborăm, mie-mi spui adevărul.
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Hai să-ţi spun adevărul. Ăştia-s ăia, da, ăştia-s ăia.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Păi ai văzut? Ăştia-s ăia. Nu-mi spune mie alte lucruri. Dacă vrei hai să vorbim franc şi verde-n faţă ca să nu mai stârnesc alte belele.
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Da, chestia este că se speria nenea Gigi. Şi am zis că hai să aşa. Şi i-am spus care-s condiţiile. Astea sunt şi astea sunt. Şi acuma a sucit-o ca la puşcărie, m-a prins în...
AVÎRVAREI ŞTEFAN - Da, bine, eu asta am înţeles. Da' te rog nu încerca, nu măcar acuma în al doişpelea ceas nu... spune adevărul".

La ora 21:47:07, Avîrvarei Ştefan şi Bejan Ovidiu-Nicolae au purtat o nouă discuţie telefonică în care au stabilit să se întâlnească în ziua următoare în jurul orelor 16:00 întrucât "Corduneninii" solicitau suma de 3.000 pentru informaţiile suplimentare pe care le deţineau.

"AVÎRVAREI ŞTEFAN: Ovidiu?
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Bună seara!
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Salut!
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Mâine dacă putem să ne vedem pe la patru. E ok?
AVÎRVAREI ŞTEFAN: În principiu cred că da.
BEJAN OVIDIU-NICOLAE: Da că ei au zis că mai au informaţii noi şi vor vreo trei mii.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Da, da' vreau să mă văd eu cu ei."

Despre evenimentele petrecute în data de 25.04.2015, Samson Adina Mihaela i-a comunicat şi lui Butnariu Laura în convorbirea telefonică purtate de cele două în data de 26.04.2015, la ora 14:40.

"SAMSON ADINA MIHAELA: Ştii ce mi-o făcut? Mi-o trimis doi borfaşi că a, la masă eram cu un tip şi din ăştia, prieteni ai Cordunenilor şi i-o zis să plece într-o oră din Iaşi, că fata asta nu e singură.
BUTNARIU LAURA: Nu cred!!!".

În plus, Liviu Hliboceanu, în data de 26.04.2015, s-a întâlnit de două ori cu Junică Gheorghe Gelu, apropiat al familiei Cordunenilor, după fiecare dintre întâlniri acesta aducând la cunoştinţa edilului Nichita Gheorghe rezultatul discuţiilor purtate, mai arată procurorii.

Primarul Gheorghe Nichita a mai apelat la angajaţii Poliţiei Locale şi pentru a urmări alte persoane, printre care un cetăţean britanic.

În data de 15.03.2015, Nichita îi solicită lui Avîrvarei efectuarea unor verificări în Cluj - Napoca pentru obţinerea de date şi informaţii despre Robert Wolsey.

"NICHITA GHEORGHE: Ştefane, băieţii ăia ai noştri nu pot să vadă la Cluj despre el toate amănuntele, toate datele?
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Păi da nu ştiu, ce să mai... să-i trimit până acolo?
NICHITA GHEORGHE: Da, adică mă interesează toată viaţa lui.
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Aha.
NICHITA GHEORGHE: Cu cine este...
AVÎRVAREI ŞTEFAN: Haideţi c-am să încerc.
NICHITA GHEORGHE: E însurat, nu-i însurat, are soţie aici, nu are aici, are la Londra, unde-o are..."

Conform celor dispuse de Nichita Gheorghe, începând cu data de 17.03.2015, Dumitraşcu Ionuţ, angajat al S.C. SALUBRIS S.A. s-a deplasat la Cluj Napoca, unde l-a contactat pe Robert Wolsey, sub pretextul derulării unor afaceri, încercând în acest mod să obţină detalii despre el. Datele obţinute au fost transmise către Nichita, care i-a comunicat angajatului S.C. SALUBRIS S.A. totodată ce atitudine să adopte în întâlnirile cu cetăţeanul englez.

De asemenea, cardul lui Dumitraşcu Ionuţ a fost alimentat în două rânduri cu sume de aproximativ 1.000 lei, la instigarea primarului, potrivit procurorilor.

O altă persoană de care s-a interesat Nichita a fost Gruia Stoica.

Din studierea verificărilor efectuate, în perioada 2014 - 2015, de către lucrătorii Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi în bazele de date "evidenţa auto" şi "evidenţa persoanelor", rezultă că Stoica Gruia - Alexandru a fost verificat în perioada 03.10.2014 – 21.02.2015 de nouă ori în baza de date a evidenţei persoanelor, în timp ce Stoica Romeo, tatăl lui, a fost verificat de cinci ori în aceeaşi bază de date. Rezultatul verificărilor a ajuns la edilul Nichita Gheorghe acesta solicitând de mai multe ori funcţionarilor publici ai Poliţiei locale şi efectuarea unor verificări în teren, în interes propriu, în ceea ce priveşte prezenţa la domiciliu a lui Gruia Stoica.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Adina Samson, şefa unui serviciu din Primăria Iaşi, în vârstă de 33 de ani, cu care Gheorghe Nichita a avut o relaţie de câţiva ani, l-ar fi denunţat pe acesta la DNA, după ce el i-ar fi pus pe poliţiştii locali să o urmărească.

Joi după-amiază, primarul Gheorghe Nichita a fost ridicat de procurorii anticorupţie de la vila sa din Copou şi adus la Bucureşti pentru audieri. După mai mult de şapte ore de audieri, el a fost reţinut, fiind suspectat de abuz în serviciu şi urmând a fi prezentat, vineri, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare.

Alături de el, vor fi aduşi în faţa instanţei şi Liviu Hliboceanu şi Ştefan Avîrvarei, reţinuţi în cursul serii de joi în acelaşi dosar.

Tot joi, procurorii DNA i-au ridicat pentru audieri în acest dosar pe trei şefi de servicii din cadrul Primăriei Iaşi, între care şi Adina Samson. Alături de Samson au fost ridicaţi Dumitru Tomorug şi Eugen Chişcă.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita, pentru instigare la: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alături de el, au fost reţinuţi directorul general al Poliţiei Locale Iaşi, Liviu Hliboceanu, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (3 acte materiale) şi abuz în serviciu, şi Ştefan Avîrvarei, şef servicu în cadrul Poliţiei Locale, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, complicitate la abuz în serviciu, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie-aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcţia deţinută, în mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu şi Avîrvarei, dar şi pe alţi angajaţi ai Primăriei să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite. În aceeaşi perioadă, Nichita, cu intenţie, i-a determinat pe ceilalţi doi inculpaţi să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajaţi ai Poliţiei Locale, a unor activităţi de supraveghere a unei persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale instituţiei din care făceau parte şi pentru a obţine un folos nepatrimonial necuvenit.

Gheorghe Nichita este primar al Iaşiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind şi lider al organizaţiei judeţene a partidului, dar şi vicepreşedinte la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici