Nicolăescu: Cred că la ANM a fost incompetenţă, şi nu rea-voinţă

Ministrul demisionar al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, miercuri, referitor la problema vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, că realizarea neconformă a acestuia are la bază, în opinia lui, incompetenţa ANM, şi nu rea-voinţă.

120 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Cred că la ANM a fost incompetenţă, şi nu rea-voinţă

Ministrul demisionar al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Am dorit şi doresc revigorarea Institutului Cantacuzino. Ceea ce am făcut până acum o privesc ca pe o reuşită. În ciuda tuturor obstacolelor, am reuşit esenţial realizarea liniei de fabricaţie şi autorizarea acestora conform standardelor impuse de farmacopeea europeană, inclusiv obţinerea licenţei de fabricaţie. Obiectivul Ministerului Sănătăţii a fost realizat. Revin, este vorba de autorizarea GMP a liniei de fabricaţie şi obţinerea licenţei. Deficienţele de producţie sunt în responsabilitatea unică a Institutului Cantacuzino şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului", a mai spus Nicolăescu.

Ministrul demisionar al Sănătăţii a adăugat că ţine foarte mult la "brandul" Cantacuzino şi că nu ar vrea să-l piardă aşa cum s-a pierdut "brandul" Ana Aslan. "Brandul Cantacuzino trebuie păstrat. Am pierdut brandul Ana Aslan, nu aş vrea să pierd şi brandul Cantacuzino", a spus el.

Eugen Nicolăescu a mai precizat că experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care au venit în Bucureşti vor putea analiza linia de fabricaţie. "Voi face orice presiune ca recomandările OMS să fie avute în vedere de către ANM şi Institutul Cantacuzino, astfel încât să avem din toamnă vaccin", a mai spus Nicolăescu.

Ministrul demisionar a făcut referire şi la verificările făcute la Cantacuzino. "Corpul de control al primului ministru a făcut un raport după o analiză la Cantacuzino, din care eu am primit o sinteză. În acea sinteză, mi s-a părut că sunt lucruri în neregulă. Premierul mi-a cerut scris «rog punctul de vedere». Nu am primit dezlegare să vă dau acest raport şi nici punctul meu de vedere, dar am constatat că în acel extras pe care l-am primit se făceau trimiteri la perioade din procesul de realizare al vaccinului. Şi atunci mă duc şi fac contol la sfârşitul lui ianuarie şi constat că în septembrie şi octombrie era praf şi urme de rozătoare în laborator. Am făcut un răspuns pe toate prostiile din raport", a spus el.

Nicolăescu a vorbit, din nou, şi despre preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, pe care l-a demis înainte de a demisiona. "Dacă farmacopeea europeană spune că se face testarea vaccinului după o metodă, iar ANM a făcut după o altă metodă, atunci preşedintele ANM este fie ageamiu, fie răspunde la comenzi politice, mai ales că el este numit de PC în acea funcţie", a afirmat el.

Întrebat dacă Savu putea fi demis în condiţiile în care se află în concediu medical, Nicolăescu a răspuns: "Nu m-a informat nimeni că este în concediu medical, ca să nu poată fi demis".

Liderii PNL au adoptat, marţi seară, o rezoluţie privind ieşirea liberalilor de la guvernare.

Miniştrii PNL au fost miercuri la Palatul Victoria pentru a-şi depune demisiile din Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici