Noi REGULI pentru DOCTORATE în Hotărârea de Guvern lansată în dezbatere publică

Acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţia universităţilor, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor va fi instanţă de apel, iar ministrul nu va putea "ocoli" retragerea unui titlu, conform Hotărârii de Guvern privind doctoratele, care a intrat, duminică, în dezbatere.

Noi REGULI pentru DOCTORATE în Hotărârea de Guvern lansată în dezbatere publică (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Hotărârea de Guvern, care schimbă regulille şcolilor doctorale, prevede că acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţiile instituţiei organizatoare, adică a universităţilor, iar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare va fi instanţă de apel. De asemenea, ministrul a anunţat că toate şcolile doctorale vor trece în perioada imediat următoare printr-un proces de evaluare internaţională.

„De acum înainte, acordarea şi retragerea vor fi în atribuţia instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat. Mecanismul propus este natural: cine organizează studiile doctorale îşi asumă responsabilitatea privind calitatea şi integritatea şi ia decizia de acordare a titlului. Nu eram acum, aici, dacă acest lucru era clar!”, a declarat ministrul Adrian Curaj.

Totodată, miniştrii Educaţiei nu vor putea „ocoli” retragerea unui titlu de doctor odată ce rectorul universităţii în cauză a semnat decizia, care a fost avizată şi de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„Clarificările actuale sunt foarte directe, soluţia pe care o propunem este una aplicabilă la absolut toate situaţiile. Universitatea va analiza, rectorul va semna, va înainta la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, iar acesta va aviza conform. Ministrul va emite, nu va putea să ocolească pentru că eu vreau ca ceea ce am propus să treacă dincolo de mandatul meu”, a declarat ministrul Educaţiei.

Potrivit Hotărârii de Guvern, în momentul finalizării tezei de doctorat, rezumatul acesteia este publicat pe site-ul universităţii sau, după caz, al Academiei Române şi poate fi consultat public după emiterea dispoziţiei de numire a comisiei de susţinere. Teza în format tipărit poate fi consultată la biblioteca universităţii sau, după caz, a Academiei Române cu cel puţin 20 de zile înainte de data fixată pentru susţinerea publică.

Dacă doctorandul nu optează pentru publicarea distinctă a tezei, forma digitală este făcută publică şi va putea fi accesată liber pe platforma naţională după emiterea dispoziţiei de acordare a titlului de doctor. Tezei i se va atribui o licenţă de protecţie a dreptului de autor. Dacă doctorandul optează pentru publicarea distinctă a tezei de doctorat, el primeşte un termen de graţie de maximum trei ani pentru realizarea acestei publicări.

După expirarea termenului de graţie, în cazul în care nu a fost primită la Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) nicio notificare cu privire la publicarea tezei, documentul în format digital devine liber accesibil pe platforma naţională cu atribuirea unei licenţe de protecţie a dreptului de autor.

După publicarea tezei sau a unor capitole din aceasta, autorul are obligaţia de a notifica Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat asupra acestui fapt şi de a transmite indicaţia bibliografică şi un link la publicaţie, care vor fi făcute apoi publice pe platforma naţională.

În plus, de acum încolo, tezele de doctorat vor fi trecute printr-un soft naţional antiplagiat, se mai arată în proiectul de hotărâre.

În cazul în care, după acordarea titlului de doctor, se înregistrează sesizări cu privire la încălcări ale eticii universitare în cadrul tezei de doctorat, acestea sunt analizate de comisia de etică a universitatii sau, dupa caz, a Academiei Române, dar fără a depăşi termenul maximum de 30 de zile.

În cazul în care petentul sau deţinătorul titlului de doctor se consideră nedreptăţit, poate face contestaţie la CNATDCU în termen de cel mult 10 zile de la notificare. Mai departe, consiliul poate apela la experţi externi pentru a analiza teza de doctorat, iar rezultatul analizei trebuie trimis în maximum 45 de zile autorului contestaţiei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
DOCTORATE ,
HOTĂRÂRE ,
EDUCAŢIE
COMENTARII
 • Ma nage rLeagu e. ro 15 feb 2016

  Best next-gen online sci-fi game on the web! No Pay2Win! : AD2460. c o m
  _ _ Castiga premiul cel mare de 75 de euro in competitia Champions League sau un trofeu real pe care il poti castiga jucand in cel mai bun ma na ger de fotbal online gratuit:
  Ma nage rLeague. ro

 • Torquemada 14 feb 2016

  In 26 de ani "conducatorii" s-au priceput doar sa taie industria si agricultura cu flexul pentru ca apoi sa le vanda la fier vechi si sa pozeze in mari oameni de afaceri. In paralel au ruinat si educatia cu legi si "reforme" electorale. Cine mai crede in politicieni cu siguranta…

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Martorul-cheie rupe tăcerea